اکسل فهرست بها 1403 منتشر شد. 

فهرست بها 1403
مصالح ساختمانی

کاربرد های تیرآهن در ساختمان

کاربرد های تیرآهن در ساختمان

اگر در کسب‌وکارهای صنعتی و حیطه ساخت‌وساز فعال باشید، حتما می‌دانید که تیرآهن کاربردهای زیادی دارد. این محصول که از فرآورده‌های کلیدی آهن است، ارزش زیادی در بازارهای صنعتی دارد. در کنار کاربردهای متنوع، قیمت آن هم همیشه از موضوعات مهمی است که دغدغه ذی‌نفعان و دست‌اندرکاران بازارهای صنعتی و تجاری به شمار می‌رود. ذکر این نکته مهم است که تعیین قیمت آهن ارتباط مستقیمی با کاربرد و حجم آهنی دارد که استفاده می‌شود. فروش تیرآهن‌ها هم در قالب فروش شاخه‌ای و کیلویی است. در ادامه از کاربردهای مختلف تیرآهن در ساختمان خواهید خواند.

تیرآهن در ساختمان

تیرآهن چیست؟

قبل از آنکه به سراغ کاربردهای تیرآهن در ساختمان برویم، خوب است که تعریف دقیقی از آن داشته باشیم. تیرآهن مقطع طویلی است که با هدف حفظ استحکام بناهای مختلف در ساخت‌وساز کاربرد دارد. به کمک تیرآهن‌هاست که کاهش سطح مقطع سازه‌ها، افزایش استحکامشان و ایجاد حالتی منسجم در ساختمان مقدور می‌شود.

تیرآهن در ساختمان

در اوایل قرن بیستم، استفاده از تیرآهن‌ها در دنیا رواج زیادی پیدا کرد. مقاوم‌سازی مصالح و مستحکم‌کردن سازه‌ها در کنار امکان ساخت برج‌ها و ساختمان‌های بلند با وجود تیرآهن‌ها مقدور و ممکن می‌شد. پس مهندسان و معماران به‌جای ساخت بناهای بتنی و آجری با کمک تیرآهن‌ها دست به ساخت‌وساز می‌زدند و دنیای معماری را تا حد زیادی دگرگون کردند. تقویت استحکام سازه‌ها و امکان ایجاد ساختمان‌هایی مرتفع با حضور پررنگ تیرآهن‌ها بود که دنیای معماری را تغییر داد و به شکل‌وشمایل امروزی‌اش درآورد. این‌روزها، ساخت در ارتفاعات مختلف میسر است. این دستاورد دنیای ساخت‌وساز به‌شدت جذاب و مدیون مهندسان و صنعت‌گران است.

تیرآهن‌ها از مقاطع فولادی هستند که در صنایع متنوعی کاربرد دارند. برای همین مصرف‌کنندگان متعددی دارند. پس آگاهی از قیمت روز تیرآهن موضوع مهمی به شمار می‌رود و بنا به کارکرد و کاربرد آهن‌ها امکان برآورد قیمت و هزینه‌های مرتبط با این بخش از سازه‌ها مقدور می‌شود. از جمله کارخانه‌های سازنده تیرآهن در ایران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ذوب‌آهن اصفهان؛
  • کارخانه فولاد فایکو؛
  • فولاد ظفر بناب؛
  • فولاد ماهان؛
  • فولاد کرمانشاه؛
  • فولاد فردوس باختر؛
  • کارخانه نورد کوثر؛
  • کارخانه ناب تبریز؛
  • نورد آریان فولاد.

مزایای تیرآهن

تیرآهن مزایای زیادی در ساخت‌وساز دارد. این ابزار ضمن مستحکم‌کردن بناها به امکان اتصال چند قطعه در ساخت‌وسازها و امور صنعتی مختلف هم کمک می‌کند. تیرآهن از پروفیل‌های پرکاربرد فولاد است و به مدد حضور آن در صنعت بوده که امکان ساخت بناهای بلند و مرتفع وجود دارد.

معایب احتمالی تیرآهن

باید دقت شود که تیرآهن در دمای خیلی بالا مقاومت کافی ندارد. منظور از دمای خیلی بالا چیست؟ دمایی در حدود ۶۰۰درجه. اگر دمای محیطی به این درجه برسد، امکان از بین‌رفتن اسکلت و فروپاشی ساختمان وجود خواهد داشت.

امکان دارد که عوامل جوی روی تیرآهن‌ها اثر بگذارند. خوردگی فلزات از نتایج تماس تیرآهن با شرایط جوی مختلف است. دمای بالا یا پایین، هر دو می‌توانند کیفیت تیرآهن را کاهش بدهند.

تیرآهن در ساختمان

کاربردهای تیرآهن در ساختمان چیست؟

قیمت آهن و تیرآهن به وزن آن وابسته است. وزن هم بنا به اینکه سازه آهنی یعنی تیرآهن در چه مسیری به کار گرفته می‌شود، کاملا متغیر خواهد بود. از جمله کاربردهای تیرآهن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کفی ستون؛
  • ستون؛
  • اسکلت سازه فولادی؛
  • شاه‌تیر؛
  • تیرهای باریک کرومیت؛
  • تیرآهن خرپا؛
  • تیرک‌های میانی.

کفی ستون

یکی از کاربردهای تیرآهن استفاده در جایگاه کفی ستون است. کفی‌ها برای اتصال نبشی به ستون استفاده می‌شوند و امکان این را دارند که در جایگاه بستری برای حفظ نبشی و ستون به کار بروند. کفی‌های ستون قابلیت برش، جوش‌دادن و پیچ‌کاری دارند. تیرآهن‌ها می‌توانند نبشی و ستون را کنار هم نگاه دارند و قدرت تمام وزن و تحمل بار را هم به آنها می‌دهند.

ستون

تیرآهن‌ها می‌توانند در نقش ستون هم به کار بروند. در واقع می‌توانند در جایگاه ستون‌هایی با قطر بزرگ ظاهر شوند. در ساختمان‌های چند طبقه تیرآهن‌ها کاربرد ستون یکپارچه را دارند. در این حالت، ستون‌های بلند از سقف هر طبقه بیرون می‌زنند تا ستون طبقات بعدی به آنها متصل شود.

اسکلت سازه فولادی

از کاربردهای تیرآهن در ساختمان‌سازی باید به نقش اثرگذارش در اسکلت‌بندی هم اشاره کرد. ساختمان‌های مختلف جهت مستحکم‌شدن به اسکلت‌های فولادی نیاز دارند. برای تولید اسکلت‌های فولادی می‌توان از تیرآهن‌ها با استانداردهای مختلف موجود در بازار بهره برد:

  • تیرآهن اروپایی؛
  • تیرآهن هاش؛
  • تیرآهن لانه‌زنبوری؛
  • تیرآهن نیم‌پهن.

شاه‌تیر

تیرآهن‌ها روی ستون‌ها و به کمک پلیت‌ها به هم وصل می‌شوند و می‌توانند در حکم شاه‌تیر به ستون‌ها وصل باشند و تیرک‌های میانه هر طبقه را نگه دارند. به‌عبارت دقیق‌تر، شاه تیر به روی ستون‌ها متصل می‌شود.

تیرهای باریک کرومیت

تیرهای باریک کرومیت هم از انواع دیگر تیرآهن هستند. همان‌طور که از نامشان پیداست، باریک‌اند و به واسطه داشتن سطح نشیمن‌گاهشان روی تیر اصلی قرار می‌گیرند و محکم می‌شوند.

تیرآهن خرپا

تیرآهن‌ها در قالب تیرآهن خرپا در ساخت خرپا استفاده می‌شوند. کاربردشان هم در مواردی مانند سقف سوله و انبار است. تیرآهن‌های خرپا در سقف‌های متنوع به کار گرفته می‌شوند.

تیرک‌های میانی

تیرک‌های میانی هم نوع دیگری از تیرآهن‌ها هستند که از نظر اندازه از شاه‌تیرها و ستون‌ها کوچک‌ترند. این تیرآهن‌ها یا نقش اعضای میانجی را در ساختمان‌ها دارند یا به ستون متصل می‌شوند. برای اینکه سازه‌ها بتوانند مستحکم و قوی روی پای خود بمانند، نیاز به این تیرها وجود دارد.

در واقع، تیرآهن‌ها در تحمل وزن ساختمان اهمیت زیادی دارند. تیرک‌های میانی پشتیبان تیرهای دیگر هستند و با قرار گرفتن در بخش بالایی و پایینی تیرهای دیگر به افزایش استحکام بنا کمک می‌کنند. روند دفع نیروها به کمک تیرها به این صورت است:

  • تیرک‌های میانی بار و فشار را به شاه‌تیرها منتقل می‌کنند؛
  • شاه‌تیرها نیرو را به ستون‌ها انتقال می‌دهند؛
  • نیرو به صورت عمودی در مسیری متعادل توزیع می‌شود.

با استانداردهای تیرآهن آشنا شوید

ساختار تیرآهن شامل دو بخش است: جان تیرآهن و بال تیرآهن. بخش اصلی و مرکزی تیرآهن به جان آن معروف است و بال‌ها هم لبه‌ها و کناره‌های آن را می‌سازند.

تولید تیرآهن‌ها براساس سه استاندارد کلی صورت می‌گیرد:

  • تیرآهن INP: این تیرآهن به روش نورد گرم تولید می‌شود. ساخت تیرآهن‌های INP براساس استانداردهای کشورهای چین و روسیه است.

 

  • تیرآهن IPE: این تیرآهن‌ها از کشورهای کره و برخی از کشورهای اروپایی مانند آلمان و لهستان وارد می‌شوند. البته استانداردهای ایران و اروپا را دارند. مقطع تیرآهن‌های IPE شبیه حرف L انگلیسی است و بال‌های آنها هم در تمام طول مقطع شکل یکنواخت و غیرقابل‌ تغییری دارد.

 

  • تیرآهن IPB: به این تیرآهن‌ها هاش هم می‌گویند و دو بال پهن و عریض دارند. تیرآهن‌های IPB در دو نوع سنگین و سبک تولید می‌شوند.

تیرآهن مصرفی را چطور محاسبه می‌کنند؟

برای هر مترمربع چقدر تیرآهن نیاز است؟ باید گفت که این موضوع در گروی عوامل متعددی است. از جمله مهم‌ترین عواملی که در محاسبه تیرآهن‌ها نقش دارند، فلزی یا بتنی‌بودن سازه‌ها هستند. اسکلت ساختمانتان فلزی است یا بتنی؟

  • اسکلت فلزی: اگر اسکلت فلزی هم‌مرکز با مهاربندی باشد، به ازای هر مترمکعب حدود ۴۰ تا ۷۰کیلوگرم آهن به کار خواهد رفت.
  • اسکلت بتنی: اگر ساختمان بتنی باشد، به ازای هر مترمکعب حدود ۳۵ تا ۶۰کیلوگرم آهن به کار خواهد رفت.

در آخر

تیرآهن بخش مهمی از دنیای معماری و ساخت‌وساز است. با توجه به نقشه ساختمان و الزامات ساخت‌وساز هر بنا و قیمت روز آهن، مهندسان و دست‌اندرکاران اقدام به برآورد طرح و برنامه در هر پروژه می‌کنند. انتخاب تیرآهن مناسب و باکیفیت در فرایندهای ساخت بسیار پررنگ است؛ به‌طوری‌که اگر دقت‌نظر کافی در این زمینه وجود نداشته باشد، امکان شکست پروژه و تحمیل هزینه‌های سنگین هم دور از ذهن نیست. با انتخاب تیرآهن‌های مناسب و مطلوب است که خروجی ساخت‌وساز قابل‌اعتماد می‌شود.

شرکت پیشرو صنعت نفت آسیا (آیرومات) از جمله بهترین مراجع و شرکت‌هایی است که در حوزه فولاد فعالیت می‌کند. این مجموعه فعال مرجعی قابل‌اعتماد برای استعلام قیمت مشتقات فولاد است و با مراجعه به آن می‌توانید از قیمت هاش، آهن، تیرآهن، میلگرد، لوله، پروفیل و… باخبر شوید.

اطلاع‌رسانی درباره مقاطع فولادی مختلف از وبسایت آیرومات میسر و مقدور است. نقش و حضور پیشرو صنعت نفت آسیا به همین اطلاع‌رسانی محدود نیست و از جمله اقدامات ارزشمند دیگرش می‌توان به تامین و بازرگانی مقاطع فولادی مختلف، بهره‌مندی از انباری مجهز به سالنی سرپوشیده به مساحت ۱۰هزار مترمربع، ارائه گواهینامه برای تضمین کیفیت محصولات، ارائه خدمات ویژه و اختصاصی به صنایع تولیدی اشاره کرد. این مجموعه خوش‌نام با پشتیبانی از مشتریان خود، بستری امن و قابل‌اعتماد برای فعالیت‌های تولیدی و صنایع مختلف فراهم می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا