مهندسی کامپیوتر

راهنمای خرید هارد اکسترنال-7 نکته‌ای مهم که باید در نظر بگیرید

هارد اکسترنال چیست ؟

هارد اکسترنال همون هارد اینترنال کامپیوتر یا لپ تاپ هست که فقط پوشش و پورت متفاوت داره . یعنی اگه قاب هارد اکسترنال رو باز کنید ، یه هارد معمولی می بینید . فرقی نمی کنه هارد HDD باشه یا حافظه SSD .

پورت های هارد اینترنال جوری طراحی شده که به مادربورد کامپیوتر یا لپ تاپ وصل بشه ، اما پورت هارد اکسترنال رو معمولا به صورت USB طراحی می کنن که راحت بتونه از خارج دستگاه به دستگاه وصل بشه .

انواع حافظه خارجی

دو نوع درایو ذخیره سازی اطلاعات وجود دارد.

  • Solid-State Drives یا اصطلاحا SSD
  • Hard Disk Drive یا اصطلاحا HDD

hdd ssd
SSD ها بسیار سریع هستند ولی نسبت به HDD ها گرانتر می باشند. برای خرید SSD در حجم بالا باید حدودا 4 برابر HDD هزینه کنید. SDD ها همچنین امن تر هستند. اگر مقاومت هارد برای شما مهم است می توانید از مدل های قوی و ضد ضربه استفاده کنید. این درایو ها معمولا دارای پوشش بیرونی می باشند که مقاومت دستگاه را بیشتر می کنند.

حافظه های SSD برخلاف HDD ها هیچ قسمت مکانیکی ندارند و کمتر از HDD ها آسیب پذیرند. اگر دیسک سخت اکسترنال HDD داشته باشید و هنگام خواندن و یا نوشتن اطلاعات به آن ضربه وارد کنید به احتمال بالای 90 درصد دیسک سخت اکسترنال شما آسیب خواهد دید.

در عوض HDD ها ارزان می باشند و در ظرفیت های بالای 500GB و تا حجم 1TB و 2TB (هر ترابایت 1024GB است) و بالاتر موجود می باشند.

انواع مختلف هارددیسک های اکسترال

پیش از دسته بندی درایو های HDD اکسترنال لازم است بدانید که درون درایوهای اکسترنال یک HDD وجود دارد و در واقع هارد اکسترنال از یک HDD معمولی بعلاوه یک مدار ساده مبدل SATA به USB تشکیل شده است که در یک کیس جذاب قرار گرفته اند. درایو های سخت اکسترال (HDD External) دو دسته می باشند:

  • دیسک سخت های اکسترنال بدون آداپتور که اصطلاحا به آنها هارد دیسک های اکسترنال پاسپورتی گفته می شود.
  • دیسک سخت های اکسترنال با آداپتور
✔ حتما بخوانید:  8 روش ساده کپی متن از سایت قفل شده

درایو های اکسترال پاسپورتی، سبک تر، کوچک تر و کندتر از درایو های اکسترال با آداپتور می باشند. برق مورد نیاز این درایوها از طریق پورت USB تامین می گردد و سرعت HDD داخلی آنها نیز معمولا 5400 دور در ثانیه است.

7نکته مهم که موقع خرید باید دقت کنید

1- ظرفیت ذخیره‌سازی

امروزه هارد‌های اکسترنال در ظرفیت‌های 500 گیگابایت، 1 ترابایت، 2 ترابایت ، 4 ترابایت و حتی بیشتر نیز عرضه می‌شوند. شاید تصور کنید که پرکردن 1 ترابایت (1000 گیگابایت) امری نشدنی باشد؛ اما وقتی شروع به‌ استفاده از هارد اکسترنال برای انتقال اطلاعاتتان کردید، آنگاه متوجه می‌شوید که یک حافظه‌ 1 ترابایتی چقدر سریع می‌تواند پر شود.

برای خرید یک هارد اکسترنال، همیشه باید آینده را در نظر داشته باشید. شاید در نظرتان اکنون نیازی به حافظه‌ ذخیره‌سازی زیادی نداشته باشد؛ اما قطعاً داده‌‌های شما با‌ گذشت زمان زیادتر و حجیم‌تر می‌شود؛ بنابراین توصیه می‌شود که هنگام خرید هارد اکسترنال، همیشه گزینه‌ای را خریداری کنید که ظرفیت ذخیره‌سازی آن از نیاز فعلیتان بیشتر است.

2- سرعت

زمانی که سرعت نوشتن و خواندن از درایو برای شما اهمیت دارد، باید به پورت های دستگاه توجه کنید. بیشتر درایور ها از USB 2.0 یا eSATA پشتیبانی می کنند ولی پورت USB 3.0 هنوز کاملا جا نیافتاده و ممکن است همه درایو ها از آن پشتیبانی نکنند. در هر حال وجود USB 3.0 در درایو یک مزیت بزرگ است. دستگاه های MAC از eSATA پشتیبانی نمی کنند.

اگر از Mac استفاده می کنید، به قابلیت اتصال درایو از طریق FireWire نیز توجه کنید.

سرعت eSATA از USB 2.0 بیشتر است. ولی معمولا نیاز به یک منبع انرژی خارجی دارد بنابراین برای استفاده از این پورت برای جا به جایی فایل های بزرگ مانند فیلم های HD، معمولا باید از درایوهای اکسترنال با آداپتور استفاده کنید.

3- حمل‌پذیری و دوام

اگر قصدتان از خرید هارد اکسترنال، استفاده از آن برای تهیه نسخه‌ پشتیبان از اطلاعاتتان و نگهداری از آن‌ها در خانه و محل  کار است، لزومی ندارد که به حمل‌پذیری توجه زیادی کنید؛ اما اگر قصد دارید حافظه را دائما با خود حمل کنید، بهتر است به‌دنبال نمونه‌هایی باشید که اولاً وزنی سبک داشته باشند و ثانیاً در برابر ضربه مقاومت بیشتری را از خود نشان دهند.

✔ حتما بخوانید:  چگونه مهندس کامپیوتر شویم؟ و مراحلی باید طی شود؟

برخی از حافظه‌ها در حالی که ظرفیت ذخیره‌سازی بالایی را ارائه می‌کنند، وزن پایین و اندازه‌ کوچکی دارند. معمولاً در زمینه اندازه، حافظه‌های SSD سایز کوچکتری دارند و حمل آن‌ها نسبت به HDD‌ها راحت‌تر است.

اگر دائما در رفت‌و‌آمد هستید و در این بین هارد اکسترنال را نیز با خود حمل می‌کنید، بهتر است به‌دنبال گزینه‌هایی باشید که پوشش بیرونی ضخیمی دارند؛ البته این موضوع تنها برای حافظه‌های HDD صدق می‌کند که در برابر ضربه آسیب‌پذیر هستند.

هارد دیسک مقاوم

یکی از مشکلات رایجی که حافظه‌های HDD در اثر ضربه با آن مواجه می‌شوند، Bad Sector است. براثر ضربات متوالی که می‌تواند حاصل از حمل طولانی‌مدت دستگاه باشد، هِد که وظیفه‌ خواندن اطلاعات را برعهده دارد، با دیسک برخورد می‌کند. این موضوع باعث می‌شود تا اگر خوش‌شانس باشید، بخشی از اطلاعاتتان حذف شود؛ اما در شرایط بدتر تمامی اطلاعات‌‌تان پاک می‌شوند.

در این‌گونه مواقع، حافظه‌های SSD گزینه‌های معقول‌تری به‌شمار می‌روند؛ زیرا عاری از هرگونه قسمت مکانیکی هستند که این موضوع باعث می‌شود آسیب‌های حاصل از حمل طولانی‌مدت به صفر برسد؛ افزون‌بر‌این، نیازی به عایق‌های ضخیم برای محافظت از این حافظه‌ها نیست؛ در نتیجه کاربران می‌توانند راحت‌تر هارد اکسترنال خود را در کیف یا جیب قرار دهند.

4- امنیت درایو

بعضی از درایوها دقیقا مشابه یک مخزن عمل می کنند. یعنی تنها اطلاعات شما را درون خود نگه می دارند. ولی درایو هایی نیز وجود دارند که امنیت و امکانات بیشتری مانند بازیابی راحت فایل ها و یا تهیه نسخه پشتیبان به صورت اتوماتیک فراهم می کنند.

این امکانات ممکن است برای شما هزینه بردار باشند و قیمت درایو را بالا ببرد. بنابراین کاملا بستگی به نیاز و اهمیت امنیت اطلاعات شما دارد.

5- به گارانتی توجه کنید

هارد اکسترنال محل ذخیره سازی اطلاعات شخصی یا شرکتی شماست، از این رو نمی‌خواهید در صورت مواجه با مشکل، بدون پشتیبان بمانید. اینجاست که شرکت‌های گارانتی کننده هارد اکسترنال بسیار اهمیت پیدا می‌کنند، چراکه هر یک خدمات متنوعی ارائه می‌کنند و شناخت کامل از خدمات آن‌ها می‌تواند به خریدی هوشمندانه تر کمک کند.

✔ حتما بخوانید:  معرفی رشته مهندسی کامپیوتر

شما در جدول زیر می‌توانید کیفیت خدمات ۴ شرکت مطرح ضمانت‌کننده هاردهای اکسترنال در ایران را بررسی کنید.

 گارانتی خرید هارددیسک

6- قابلیت اتصال به شبکه

اگر تصمیم ندارید از از این درایو در یک شبکه خانگی یا اداری استفاده کنید، نیازی به بررسی قابلیت شبکه در درایو خود ندارید. ولی اگر قرار است از این درایو در شبکه خانگی یا شبکه کوچک اداری خود استفاده کنید باید قابلیت Network-Attached Storage یا اصطلاحا NAS را بررسی کنید. این درایو ها مانند هارد های اکسترنال بزرگی می باشند که می توانند به طور اتوماتیک از چند کامپیوتر نسخه پشتیبان تهیه کنند و یا کامپیوترهای موجود در شبکه برروی آنها اطلاعات بنویسند و یا بخوانند.

این درایو ها از HDDهای معمولی گران تر می باشند. گاهی اوقات قیمت این هارد ها بر اساس تعداد کامپیوتری که می توانید به آنها متصل کنید و ظرفیت آنها، خیلی زیاد می شوند. این درایو ها در یک شبکه، ابزار بسیار مفیدی می باشند.

7- کابل و پورت هارد اکسترنال

هارد اکسترنال پورت و کابل خاصی نداره . منظورم اینه دنبال پورت و کابل های عجیب و غریب تو پکیج هارد اکسترنال نباشید ! کلا یه پورت USB 3.0 یا USB 2.0 داره و یه کابل رابط . معمولا هاردهایی که USB 3.0 هستن با پورت USB 2.0 هم کار می کنن . با این تفاوت که سرعت انتقال اطلاعات کمتر میشه . شکل زیر ، پورت USB 3.0 روی هارد اکسترنال رو نشون میده .

پورت USB 3.0

یه سری هارد اکسترنال هم مخصوص محصولات اپل ( مک بوک ایر و مک بوک پرو ) تولید میشه که با پورت تاندربولت ارائه میشن . این مورد رو باید جداگونه توضیح یدم اما در این حد بدونید که پورت تاندربولت پهنای باند 10 گیگابیت در ثانیه داره که دو برابر USB 3.0 هست .

این پورت فقط روی محصولات اپل و بعضی از مادربردهای حرفه ای وجود داره . پس دور هارد با پورت تاندربولت رو برای سیستم ویندوزی خط بکشید . ضمنا قیمت بیشتری هم داره .

✔ حتما بخوانید:  حل مشکل تایپ فارسی در فتوشاپ

جدیدترین هارد های اکسترنال با پورت USB Type-C تولید میشن . خرید هارد با پورت USB Type-C خرید آینده نگرانه ای هستش چون تا یکی دو سال دیگه تمام دستگاه ها با پورت USB Type-C تولید میشن . سرعت انتقال USB Type-C حدود 10 گیگابیت در ثانیه است که برابر USB 3.1 هست .

هارد اکسترنال با پورت USB Type-c
هارد اکسترنال با پورت USB Type-c

البته تو عمل این سرعت اتفاق نمیفته . بزرگترین مزیت هارد اکسترنال با پورت USB Type-C اینه که هم سرعت خوبی در اختیار دارید و هم اینکه با دستگاه های جدید می تونید کار کنید . البته اگه الان یه هارد اکسترنال با پورت USB Type-C بگیرید و دستگاه تون USB Type-C نداشته باشه ، مشکلی نیست ! می تونید تبدیل بخرید و استفاده کنید .

نکات مهم در مورد هارد اکسترنال

■ یکی از مشخصات فنی هارد اکسترنال اینه که وقتی به کامپیوتر یا لپ تاپ وصل میشه ، چه مدت زمانی طول می کشه تا توسط سیستم شناسایی بشه . تو انگلیسی به این مشخصه میگن Recognition Time یا زمان شناسایی . هر چی کمتر باشه بهتره . مثلا هارد اکسترنال Lacie که بهترین هارد دنیاست ، تو 4 ثانیه شناسایی میشه که عالیه و هارد اکسترنال وسترن دیجیتال آلترا حدود 8 ثانیه طول می کشه تا شناسایی بشه .

■ توصیه می کنم تا جایی که می تونید هارد اکسترنال ضد ضربه و ضد شوک بگیرید ، اتفاق خبر نمی کنه . هاردهایی که ضد ضربه یا شوک هستن یه سنسور دارن که موقع ضربه هد رو یه لحظه جدا می کنن تا آسیبی نبینه .

■ باز هم میگم سرعتی که فروشگاه ها یا فروشنده ها میگن ، تئوریه . مثلا حداکثر سرعت USB 3.0 حدود 5 گیگابیت در ثانیه یا 625 مگابایت در ثانیه است اما در عمل یه هارد تو یه ثانیه فقط حدود 120 مگابایت در ثانیه می تونه جابجا کنه . پس گول حرفهای فروشنده رو نخورید !

■ اگه هارد اکسترنال معمولی خریدید ، براش یه کاور ژله ای بگیرید که جلوی ضربه رو بهتر بگیره .

■ حتما هارد اکسترنال رو با گارانتی بخرید ، الان دیگه همشون گارانتی 2 ساله دارن . اگه اطلاعات تون بپره ، گارانتی مسئول اطلاعات نیست اما می تونید یه هارد دیگه بگیرید . به هر حال حواستون به گارانتی باشه

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. با عرض سلام و خسته نباشید و تشکر ویژه از پست خوبتون
    من قبلا فرق هارد ssd با hdd رو نمیدونستم ولی خداروشکر ا س اس دی خریداری کردم الان هم سرعت لپ تاب خیلی بیشتر شده قبلا تا بالا اومدن ویندوز کلی وقت میکشید از وقتی هاردشوعوض کردم سریع بالا میاد و فایلها با سرعت باز میشوند . فقط اگه ممکنه بفرمایید کدوم مارک الان توی بازار بهترین هارد ssd رو میزنه ؟

    1. سلام وقت بخیر
      بنده خودم نسبت به بررسی که کردم هم از لحاظ قیمت و هم کیفیت از Western و ADATA استفاده میکنم و راضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.