مهندسی عمران

چطور مهندس عمران شویم؟

به عنوان یکی از قدیمی‌ترین رشته‌های مهندسی ، مهندس عمران یا civil engineer مسئول حفظ زیرساخت‌های جامعه را بر عهده دارد. مهندسان عمران از ساخت، بهره برداری و نگهداری ایمنِ سازه‌ها مانند جاده‌ها، پل‌ها، ساختمان‌ها و سدها اطمینان حاصل می‌کنند. با توجه به اهمیت وظایف آنها، مهندسان عمران دارای شرایط خاص آموزشی و مهارتی هستند. در این مقاله به طور کامل درباره این موضوع توضیح خواهیم داد که چگونه مهندس عمران شویم، چه مدارک و گواهی‌های برای کار در این رشته مورد نیاز است و دانشجویان پس از فارغ التحصیلی باید چه انتظاری از بازار کار مهندس عمران داشته باشند.

مهندس عمران کیست؟

مهندس عمران ساخت و ساز پروژه‌های عمومی مانند جاده‌ها، پل‌ها، سدها، تونل‌ها، ساختمان‌ها، فرودگاه‌ها، سیستم‌های آب و فاضلاب و سایر پروژه‌های بزرگ زیربنایی را طراحی و نظارت می‌کند.

ساختمان‌ها و پل‌ها اغلب اولین سازه‌هایی هستند که به ذهن هر فرد در مورد مهندسان عمران خطور می‌کند، زیرا اینها برجسته‌ترین ساخته‌های مهندسان عمران هستند. اما مهندسان عمران، همچنین مسئول کارها و عملیات‌هایی هستند که کمتر توسط افراد دیده می‌شوند. هر وقت شیر آب را باز می‌کنیم، حتی به ذهن ما خطور نمی‌کند که این سیستم لوله کشی ممکن است کار مهندسان عمران باشد؛ در بسیاری از موارد طراحی سیستم‌هایی که آب را از منابع اصلی، که گاهی صدها کیلومتر دورتر از ما هستند و از آنجا به شهرها منتقل می‌شوند را، این افراد انجام می‌دهند.

بنابراین، به طور خلاصه مهندس عمران کیست؟ مهندس عمران کسی است که از دانش علمی خود برای بهبود زیرساخت‌ها و خدمات عمومی، که نیازهای اساسی انسان را برآورده می‌کند، استفاده می‌کند.

مهندس عمران

کار مهندس عمران چیست؟

رشته مهندسی عمران یکی از قدیمی‌ترین شاخه‌های مهندسی است که به زمانی برمی‌گردد که مردم برای اولین بار در سکونتگاه‌های دائمی زندگی می‌کردند و متناسب با نیازهای خود شروع به شکل دادن محیط زندگی خود کردند.

با افزایش جمعیت و شروع زندگی مشترک گروه‌های بزرگ‌تر از مردم در شهرها، نیاز فزاینده‌ای به منابع آب تمیز، وسایل دفع زباله، خیابان‌ها و جاده‌ها برای رفت و آمد راحت‌تر و همچنین داد و ستد و راهی برای مردم برای دفاع از خود در برابر همسایگان شد و از این رو، مهندسین عمران اولیه شروع به ساخت ساختمان‌ها، دیوارها، جاده‌ها، پل‌ها، سدها و دیگر موارد کردند.

جاده‌های امپراتوری روم، دیوار بزرگ چین، اهرام ثلاثه، استون هنج، خانه‌های صخره‌ای در Mesa Verde و ویرانه‌های مایان در کوپان، پالنکه و تیکال، از مشهورترین پروژه‌های مهندسی عمران در دوران باستان هستند. ساخت بسیاری از این سازه‌های شگفت انگیز توسط افراد در آن زمان همچنان اسرارآمیز باقی مانده و نام مهندسانی که آنها را طراحی کرده‌اند به تاریخ پیوسته است.

در زمان معاصر نیز سازه‌های شگفت انگیز و معروف مهندسین عمران از جمله برج ایفل، که از نام گوستاو ایفل مهندس عمران فرانسوی که شرکتش آن را ساخته است، برگرفته شده است. پل گلدن گیت با طراحی جوزف اشتراوس و چارلز الیس،کانال پاناما (جان فرانک استیونز)، سد هوور (John L. Savage) و پل بروکلین که توسط جان آگوست روبلینگ و پسرش واشنگتن روبلینگ طراحی شده است، در میان این سازه‌های شگفت انگیز قرار می‌گیرند.

کار مهندسان عمران حتی فراتر از ساخت و ساز سازه‌ها و پل‌ها می‌رود. آنها در صنعت هوافضا کار می‌کنند و مسئولیت طراحی هواپیما و ایستگاه‌های فضایی را بر عهده دارند. آنها را می‌توان در صنعت خودرو یافت، محاسبه ظرفیت حمل بار شاسی و بهبود مقاومت در برابر خرابی ضربه گیرها و درها از جمله وظایف آنها در این صنعت است. آنها در صنعت کشتی سازی، برق و چندین صنعت دیگر نیز حضور پررنگی دارند.

مهندسی عمران یک حرفه خاص و در عین حال هیجان انگیز است، زیرا افرادی که در این زمینه کار می‌کنند می‌توانند نتایج کار خود را ببینند و آنها را از نزدیک لمس کنند؛ یک پل بزرگ، یک ساختمان بلند، ایستگاه مترو، یا یک سد برقی از جمله سازه‌هایی است که می‌توان آن را تا سال‌ها تماشا کرد.

دنیای مهندسی عمران متنوع است. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که مهندسان عمران از گزینه‌های شغلی متنوعی برای کار برخوردار هستند. به این معنا که هر فرد با مدرک مهندسی عمران و با توجه به شاخه‌ای که خوانده، می‌تواند در مشاغل متنوع کار کند. فارغ از مشاغل مختلفی که برای کار به عنوان مهندس عمران وجود دارد، تمام مهندسان عمران وظایف مشترکی دارند که باید به صورت روزمره آنها را انجام دهند.

مهندسان عمران غالباً مسئول تیم‌های بزرگی هستند که در طراحی، برنامه ریزی و مراحل ساخت پروژه نقش دارند. این امر مستلزم این است که آنها به طور منظم با اعضای تیم اعم از نقشه برداران، مدیران ساخت و ساز، معماران، مهندسین ناظر و برنامه ریزان شهری ملاقات، همکاری و مدیریت داشته باشند.

علاوه بر این، آنها خودشان زمان قابل توجهی را صرف طراحی و برنامه ریزی پروژه‌ها، نیازسنجی‌ها، بودجه‌ها و ارائه پیشنهادات به مشتری خواهند کرد.

فعالیت‌های خاص مهندس عمران در هر یک از زیرشاخه‌های این رشته تغییر می‌کند و همان‌طور که در زیر توضیح می‌دهیم، رشته مهندسی عمران دارای زیرشاخه‌های مختلفی است.

مهندس عمران

محل کار مهندس عمران چگونه است؟

بیشتر کارهایی که مهندسان عمران انجام می‌دهند مستلزم طراحی و محاسبات دقیق در محیط اداری است. این بدان معنا نیست که این مهندسان وارد میدان نمی‌شوند.

آنها برای نظارت بر عملیات، نظارت بر تیم‌های خود، انجام کارهای نقشه برداری و تجزیه و تحلیل کامل پروژه‌ها، حل مشکلات در محل کار و همکاری با سایر متخصصان درگیر در پروژه‌های خود، مدام در حال رفت و آمد به محل کارگاه‌های ساختمانی هستند.

در هنگام مدیریت پروژه‌ها، مهندسان عمران ممکن است هنگام جابجایی از مکانی به محل دیگر، بیشتر از ماشین خود یا کامیون استفاده کنند. گاهی اوقات، آنها برای کار در پروژه‌های بزرگ مهندسی در کشورهای دیگر، به خارج از کشور سفر می‌کنند. کار آنها معمولاً تمام وقت است و حدود یک سوم آنها بیش از چهل ساعت در هفته کار می‌کنند.

در زیر لیستی از رایج‌ترین صنایعی که مهندسان عمران در آنها به کار گرفته می‌شوند، آورده شده است.

  • استخراج و حفاری
  • ساخت و ساز مسکونی
  • ساخت و ساز تجاری
  • برنامه ریزی شهری
  • زیرساخت آب و گاز
  • سیستم‌های فاضلاب
  • انرژی تجدید پذیر
  • آژانس‌های حمل و نقل
  • سازمان‌های دولتی

عناوین شغلی معمول برای مهندسان عمران عبارت‌‌اند از:

  • بازرس ساخت و ساز
  • مهندس پروژه
  • مهندس ناظر
  • همکار مهندس عمران
  • مهندس عمران
  • مهندس شهرسازی
  • مهندس میدانی
  • مدیر توسعه

مهندس عمران

درآمد مهندس عمران با سابقه کار

مسلما افزایش سابقه کار در افزایش حقوق نقش بسیار زیادی دارد. این مورد در مورد مهندس عمران هم صدق می‌کند و در برخی شرکت‌ها به افرادی که سابقه بیشتری در این شغل دارند، حقوق بیشتری پرداخت می‌شود.

سابقه کاری زیر سه سال

بیشترین: ۱۰,۰ میلیون تومان

میانگین: ۴,۷ میلیون تومان

کمترین: ۱,۲ میلیون تومان

سابقه کاری هفت تا پانزده سال

بیشترین: ۱۳,۰ میلیون تومان

میانگین: ۷,۷ میلیون تومان

کمترین: ۴,۶ میلیون تومان

سابقه کاری سه تا هفت سال

بیشترین: ۱۲,۵ میلیون تومان

میانگین: ۶,۲ میلیون تومان

کمترین: ۳,۸ میلیون تومان

سابقه کاری پانزده سال به بالا

بیشترین: ۱۱,۰ میلیون تومان

میانگین: ۸,۴ میلیون تومان

کمترین: ۵,۵ میلیون تومان

 

چگونه می‌توان مهندس عمران شد؟

در این بخش قرار است تا راهنمای کامل مسیر شغلی مهندس عمران را با هم مرور کنیم.

 

گام اول: آیا مهندس عمران شدن برای من مناسب است؟

اولین قدم برای انتخاب شغل عمران و همچنین شرایط ورود به رشته عمران، این است که مطمئن شوید واقعاً مایل هستید برای این کار متعهد شوید. مطمئنا دوست ندارید تا زمان خود را در این شغل هدر دهید.

آیا هنوز مطمئن نیستید که عمران شغل مناسب شما است؟ در تست MBTI شرکت کنید تا بفهمید آیا این شغل برای شما مناسب است یا خیر. شاید شما برای تبدیل شدن به یک مهندس عمران یا یک حرفه مشابه دیگر بسیار مناسب باشید!

با انجام این تست شخصیت شناسی به اطلاعات جالبی دسترسی خواهید داشت که شما را در مورد انتخاب شغل شگفت زده خواهد کرد.

 

گام دوم: مدرک کارشناسی

مطمئنا شروع کار به مهندس عمران نیاز به مدرک کارشناسی در این رشته و زیرشاخه‌های آن دارد.

دوره مدرک کارشناسی مهندسی عمران به طور معمول مانند دیگر رشته‌ها، چهار سال طول می‌کشد و بسته به تخصص، شامل دروس ریاضیات، آمار، مکانیک و سیستم‌ها و دینامیک سیالات می‌شود. دوره کارشناسی معمولا هم شامل دروس تئوری و هم آزمایشگاه‌های عملی می‌شود.

تحصیلات بیشتر، در به دست آوردن پست مدیریتی مفید است. از هر پنج مهندس عمران تقریباً یک نفر دارای مدرک کارشناسی ارشد است.

 

گام سوم: یک دوره کارآموزی بگذرانید

تقریباً همه دانشجویان، تابستان زمان آزاد دارند که می‌توانند برای گذراندن دوره‌ی کارآموزی اقدام کنند. دانشجویان از این تجربیات برای استفاده از نظریه‌هایی که در کلاس درس فرا گرفتند استفاده می‌کنند و مهارت‌های عملی یاد می‌گیرند و سراغ مهارت و توانایی‌هایی در خود می‌روند که از باقی آنها را برجسته‌تر می‌کند. این فرصت‌ها همچنین برای اشتغال در آینده به دانشجویان کمک می‌کند، به آنها این امکان را می‌دهد با سایر افراد ارتباط برقرار کنند، از مهندسان عمران باتجربه راهنمایی بگیرند و احتمالاً پس از فارغ التحصیلی از تجربه خود برای کار استفاده کنند.

 

گام چهارم: استخدام

پس از گذراندن دوره‌های کارآموزی و دانشگاه زمان آن رسیده است که با در دست داشتن رزومه و با تجربه کارآموزی، سراغ پیدا کردن کار بروید. برای بیشتر شرکت‌ها و کارفرمایان بسیار مهم است که مهندسان عمران تجربه‌ی کار، حداقل در یک پروژه را داشته باشند.

مسیرهای شغلی عمران بسیار زیاد است و افراد می‌توانند با فکر و آینده‌نگری در آنها قدم بردارند. علاقه و هدف از کار است که می‌تواند بهترین انتخاب را برای مهندسان عمران رقم بزند. در ادامه مقاله به مسیرهای شغلی دیگری غیر از مهندسی عمران خواهیم پرداخت.

چگونه مهندس عمران شویم؟

ساخت و ساز هم به صورت خصوصی و هم در شرکت‌ها دولتی بسیار فراوان است و پرو‌ژه‌های بسیاری در این حوزه گرفته می‌شود. به این دلیل تمام شرکت‌های ساخت و ساز به افرادی حرفه‌ای و با دانش در این زمینه نیاز دارند.

اگر دوست دارید ببینید که افراد با چه مدرکی در سمت‌های طراحی مهندسی/ نقشه کشی/ معماری مشغول به کار هستند، می‌توانید در صفحه مسیر شغلی فارغ التحصیلان رشته‌های مختلف، به طور کامل مشاهده کنید. در جستجوی ما در مورد رشته طراحی مهندسی/ نقشه کشی/ معماری این اطلاعات به دست آمده که بیشتر افراد در این حیطه با مدرک مهندسی مکانیک و یا مهندسی عمران و بعد از آن مهندسی معماری و شهرسازی مشغول به کار هستند. بنابراین این موضوع می‌تواند به خوبی مسیر شغلی مهندسی عمران را مشخص کند و درباره الزامات شغلی استخدام مهندس عمران به شما سرنخ‌هایی بدهد.

در این صفحه و با کلیک بر روی علامت info در کنار نام مشاغل، همچنین می‌توانید شرح شغلی مربوط به موقعیت شغلی مورد نظر خود را ببینید و به اطلاعات کافی از آنچه افراد در این موقعیت شغلی انجام می‌دهند، دست پیدا کنید. برای موقعیت شغلی عمران شرح شغلی به شرح زیر است:

  • طراحی و یا ارائه ایده‌ی قابل اجرا با ارائه نقشه مرتبط
  • تعیین محتوای نقشه و طرح و همچنین مشخصات تولید مانند مقیاس، اندازه، طرح، رنگ، تولید مستقیم همخوانی طراحی و تولید
  • استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری مرتبط برای ایجاد مدل‌های مجازی طرح‌ها
  • بررسی هزینه‌های مواد و تولید برای تعیین ملزومات ساخت
  • همکاری با سایر متخصصین به‌منظور ارزیابی اینکه آیا طرح‌ها در چارچوب هزینه‌هایی منطقی، پاسخگوی نیاز مشتریان است یا خیر
  • تحقیق درباره کاربران محصول و روش‌های مختلف استفاده از آن
  • ارزیابی ایمنی، ظاهر و عملکرد محصول برای تعیین عملی بودن طرح
  • ارائه طرح‌ها و نمونه‌ها به مشتریان به‌منظور تایید
  • مرور نقشه‌های موجود و پیاده‌سازی اصلاحات و تنظیمات لازم به‌منظور ایجاد و یا بهینه‌سازی محصول

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.