مهندسی کامپیوتر

آشنایی با روتر میکروتیک (Mikrotik)

برای برقراری ارتباط شبکه‌ای، روتر یکی از اساسی‌ترین ابزارها است. در سال‌های اخیر انواع روتر‌های میکروتیک از استقبال و محبوبیت خوبی برخوردار بوده‌اند که همین امر سبب شد کمی بیشتر نسبت به این برند دقت به خرج دهیم. در این مقاله سعی داریم علاوه بر آشنایی با روتر میکروتیک (Mikrotik) ، اطلاعات مفید جانبی درباره آن نیز به شما ارائه دهیم. پس تا انتهای مقاله همراه پورتال جامع مهندسین ایران باشید.

میکروتیک چیست ؟

میکروتیک نام شرکتی در لتونی در اروپای شرقی است که در سال ۱۹۹۵ توسط دو دانشجو MIT آمریکا تاسیس شد و کار خود را با فروش تجهیزات شبکه رایانه‌ای و مخابرات بی سیم آغاز کرد و در پی توسعه کار خود سیستم عاملی را تحت عنوان MikroTik Router OS ارائه کرد که مهمترین محصول این شرکت است و در واقع مسیریابی است که با استفاده از هسته لینوکس ساخته شده است.

سیستم‌ عامل میکروتیک علاوه‌ بر قابلیت نصب بر روی رایانه‌های خانگی ، به صورت بسته نرم‌ افزاری – سخت‌افزاری نیز ارائه شده است و همزمان با شکل‌گیری استاندارد ۸۰۲.۱۱ و توسعه سخت‌افزاری این سیستم‌ عامل ، قابلیت بی سیم نیز به آن افزوده شده است. این سیستم عامل جزو مسیریاب‌های قوی ارائه شده و هم رده مسیریاب‌های شرکت سیسکو می باشد با این تفاوت که با قیمتی بسیار پایین تر ارائه می گردد. یکی از عوامل پیشرفت این سیستم عامل ، پایداری آن در ارائه سرویس ها در شبکه های کوچک، متوسط و بزرگ است که دارای قابلیت‌های منحصر به فرد می‌ باشد.

از میکروتیک می توان در موارد زیر استفاده کرد :

  • مسیریابی (Routing)
  • دیوارآتش (Firewall)
  • بی سیم (Wireless)
  • پراکسی سرور (Proxy Server)
  • مدیریت کاربر (user managment)
  • کیفیت سرویس (Quality of Service)
  • تعادل رسانی بارگزاری (Load Balancing)
  • پشتیبانی از آی‌پی نسخه ۶ (IPv6 support)
  • پروتکل پیکربندی پویای میزبان (DHCP Server)
  • ترجمه نشانی شبکه (NAT (Network Address Translate
  • شبکه خصوصی مجازی (VPN (Virtual Private Network
  • میزبانی اتصالات (PPPOE – PPTP – L2TP – SSTP – OpenVPN – ISDN)

آشنایی با روتر میکروتیک

روتر میکروتیک چیست؟

روتر دستگاهی برای مسیریابی داده‌ها است که نه تنها برای اتصال چند دستگاه به اینترنت، بلکه برای اتصال چند دستگاه به یکدیگر به آن نیاز خواهید داشت. حتی اگر اینترنت هم نداشته باشید، با روتر می‌توانید با رایانه‌ها و تلفن‌های همراه خود یک شبکه‌ی محلی ایجاد نمایید. روتر میکروتیک نیز مانند تمامی روترهای دیگر وظیفه مسیریابی در شبکه را دارد، با این تفاوت که سیستم عامل (RouterOS) و سخت افزار (RouterBOARD) مخصوص به خود را دارد که از ویژگی‌های برتر این محصولات به شمار می‌رود.

سیستم عامل میکروتیک برای تبدیل کامپیوتر به یک روتر شبکه قابل اعتماد‌، به عنوان یک روتر شبکه طراحی شده است. این کامپیوتر ویژگی‌های متنوعی برای شبکه‌های IP و شبکه‌های بی‌سیم دارد. این توابع شامل فایروال، محدود کننده پهنای باند، مسیریابی، هات اسپات، پروتکل تونل نقطه به نقطه، سرور DNS، سرور DHCP و ویژگی‌های بیشمار دیگر است. با استفاده از این روتر در شبکه‌‌هایی با تعداد کاربران بالا می‌توانید از مکانیزم مدیریت پهنای باند استفاده کنید. این مکانیزم از پهنای باند بیش از حد مجاز جلوگیری کرده و این امکان را می‌دهد که کاربران پهنای باند خود را به طور عادلانه دریافت کنند.

همچنین روتر این کمپانی یک مسیریاب فوق العاده قوی در شبکه با پشتیبانی از تمامی پروتکل‌های موجود است. این مسیریاب با سرعت بالای بوت و عملکردی خودکار، نیازی به رد کردن مراحل ورود یا استارت اولیه ندارد.

ویژگی‌های متمایز کننده روتر میکروتیک نسبت به دیگر روترها

سیستم عامل روتر او اس فراتر از سیستم عامل روترها عمل می‌کند. این نرم افزار را می‌توان بر روی رایانه‌های شخصی نصب کرد تا به روترهای اختصاصی تبدیل شوند. دلایل آن را در ادامه توضیح خواهیم داد.

  1. پیکربندی، فایروال، مسیریابی، MPLS، VPN، وایرلس، DHCP، نقطه اتصال، کیفیت خدمات، پروکسی و ابزارهای مختلف از ویژگی‌ها و ابزارهای بی‌شمار و خودکار این محصولات هستند. با مراجعه به پلت فرم‌های پشتیبانی مانند Minim، ویژگی‌های بیشتری مانند اثر انگشت دستگاه مبتنی بر هوش مصنوعی، ردیابی سلامت شبکه، بهینه‌سازی WiFi و امنیت جامع را می‌توانید فعال سازی کنید.
  2. میکروتیک به شما این امکان را می‌دهد قبل از خرید مجوز نرم افزار، نرم افزار MikroTik RouterOS را تست و تا حداکثر ۲۴ ساعت مجموعه کامل ویژگی آن را آزمایش کنید.
  3. به کارگیری آسان: این دستگاه با سرعت بالای بوت، عملکرد خودکار بدون نیاز به لاگین کردن، سرعت بالای نصب و کانفیگ، امکان ذخیره و بازیابی تنظیمات و قیمت مناسب نسبت به روترهایی با امکانات مشابه از نظر کاربری بسیار محبوب است.

معرفی بهترین مدل‌های روتر میکروتیک برای خانه و شرکت

می‌توان گفت تقریباً تمامی روترهای میکروتیک مناسب مصارف خانگی و شرکت‌های کوچک هستند. زیرا علاوه بر سرعت بالای روترهای این برند، ویژگی‌های نرم‌افزاری و سخت افزاری دیگری محصولات آن را متمایز می‌کنند. بنابراین در ادامه به بررسی بهترین مدل‌های روتر میکروتیک برای خانه و شرکت را از نظر محبوبیت، کارایی و قیمت خواهیم پرداخت.

روتر میکروتیک مدل HAP ac3

این محصول یک دستگاه اکسس پوینت روتر قدرتمند است. امکان استفاده از WiFi در فرکانس های ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز در روتر میکروتیک مدل HAP ac3 به صورت همزمان در محیط‌های داخلی فراهم و تداخل فرکانسی موجود را کاهش می‌دهد. این دستگاه پرچمدار روتر‌های وایرلس سری hAP است و تقریباً از نظر سخت افزاری، اتصالات، و قدرت پوشش‌دهی آنتن به بالاترین سطح نسبت به مدل‌های قبلی قرار دارد (پردازنده ۴ هسته‌ای با قدرت ۷۱۶ مگاهرتز، رم ۲۵۶، حافظه ذخیره سازی ۱۲۸). بنابراین این مدل برای شبکه‌های خانگی و ادارات با تراکم متوسط و بالا مناسب است.

این دستگاه طوری طراحی شده است که با توجه به شرایط، بتوانید به صورت افقی (رومیزی) یا به صورت عمودی (کیس برج) آن را روی میز قرار دهید. این دستگاه دو آنتن بیرونی از نوع امنیتی با پوشش ۳۶۰ درجه دارد و هر دو آنتن قابلیت سرویس‌ دهی در دو باند فرکانسی ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز را دارند و قابلیت تعویض را نیز شامل می‌شوند.

روتر میکروتیک مدل HAP ac3
روتر میکروتیک مدل HAP ac3

روتر میکروتیک مدل RB951G-2HnD

دستگاه RB951G-2HnD از نسل جدید پردازنده Atheros با قدرت پردازش بالا طراحی شده است. روتر میکروتیک مدل RB951G-2HnD مجهز به ۵ پورت گیگابیت اترنت، پورت USB2.0 و کارت وایرلس داخلی با توان ۱۰۰۰MW (استاندارد ۸۰۲.۱۱b/g/n)، منبع تغذیه PoE و حافظه ذخیره سازی ۱۲۸ مگابیتی است. این مدل با پردازنده قویتر با سرعت ۶۰۰MHz و رم با حافظه ۱۲۸ مگابیت از مدل‌های قبلی عملکرد بهتری دارد و سرعت وایرلس آن به ۳۰۰Mbps می‌رسد. همچنین اندازه کوچک و جمع و جور بودن این محصول آن را گزینه مناسبی برای کاربرد در اداره یا خانه کرده است.

روتر میکروتیک مدل RB951G-2HnD
روتر میکروتیک مدل RB951G-2HnD

روتر میکروتیک مدل RB750Gr3 hEX

این مدل دستگاه محصولی جمع و جور با ۵ پورت گیگابیت اترنت است که جنس بدنه آن از پلاستیک مرغوب ساخته شده است. روتر میکروتیک مدل RB750Gr3 hEX مجهز به پردازنده CPU 880MHz دو هسته ای و رم ۲۵۶MB است و قابلیت پشتیبانی از رمزگذاری سخت افزاری برای IPsec را دارد. نسخه لایسنس ۴ این محصول، یک شیار کارت حافظه، یک پورت USB، رم با حافظه ۱۶ مگابیتی و پورت ورودی PoE در بازار موجود است. همچنین با توجه به کارایی این مدل از مقرون به صرفه‌ترین‌ها به شمار می‌رود.

روتر میکروتیک مدل RB750Gr3 hEX
روتر میکروتیک مدل RB750Gr3 hEX

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.