ساندویچ پانل یا مصالح سنتی؟

به گفته وبسایت رسمی دنیای ماموت ساندویچ پانل اگرچه وزنی بسیار سبک دارد اما در برابر ضربه و نیروهای فشاری بسیار مقاوم است. همچنین به دلیل استفاده از ورق های آلوزینک، گالوانیزه و آلومینیوم برای شرایط جوی نامناسب سازهای ایدهآل است و دربرابر انواع خوردگی مقاومت و پایداری بسیار بالایی دارد. عدم رشد انواع باکتری، قارچ و لانه گزینی حشرات در سازههای پانلی نیز از مزیت های دیگر آن است که در دراز مدت هزینه های تعمیرات و نگهداری را پایین می آورد.
ساندویچ پانل به مصالحی گفته میشود که به صورت ساندویچ (لایهای) تولید میشود و لایههای بیرونی از جنس ورق فلزی است و همچنین دارای یک هسته از جنس فوم پلی اورتان میباشد که با دانسیتههای مختلف در بین دو لایه ورق، تزریق میشود. از این سازه جهت پوشاندن سقفها و دیوارهای سالنهای صنعتی، کارخانهها، سالنهای تولید، انبارها، ساختمانهای پیش ساخته، کانکس، سردخانهها، اتاقهای تمیز، اتاقهای سردخانهای، کمپ و اسکانهای موقت و … استفاده میشود.
ساندویچ پانلها دیوارهای از پیش آماده شدهای هستند که امروزه در صنعت ساخت و ساز محبوبیت زیادی دارند. در حال حاضر در اکثر سازههای عظیم مهندسان از ساندویچ پانل به جای مصالح ساحتمانی سنتی استفاده میکنند، اما به نظر شما دلیل این مسأله چیست؟
توسعه عمران کشور اذعان داشته که در حال حاضر ساندویچ پانلها نسبت به مصالح ساختمانی برتری داشته و استفاده از آنها در ساخت و سازها بهتراست. حال ما در ادامه قصد داریم دلایل برتری ساندویچ پانل نسبت به مصالح ساختمانی را بررسی کنیم.
مزایای ساندویچ پانل نسبت به مصالح ساختمانی سنتی
- کاهش وزن ساختمان
- مقاومت در برابر زلزله
- مقاومت و دوام بالا
- عایق بودن
- سازگاری با محیط زیست
- حمل و نقل آسان
- کاهش زمان تکمیل پروژه
- قیمت مناسب
· کاهش وزن ساختمان
میتوان گفت یکی از مهمترین و اصلیترین مشخصههای ساندویچ پانلها، سبک بودن آنها است و دلیل اصلی این امر، استفاده از متریال سبک و با وزن کم در ساختار انواع ساندویچ پانل است. استفاده از ساندویچ پانل در ساختمان سازه، باعث میشود تا وزن نهایی سازه هم کاهش پیدا کند که خود این امر باعث کاهش هزینههای اجرا از بابت زیرسازی و فونداسیون و همچنین تسریع در اجرا و ساخت و ساز میشود.
به عبارتی دیگر سازههایی که در ساخت دیوارهای آن از ساندویچ پانل با ضخامت ۴ الی ۵ سانتیمتر استفاده شده است در مقایسه با یک دیوار آجری با ضخامت ۳۵ سانتی متر به مقدار ۵۰ برابر سبکتر است.
بهتر است بدانید وزن پایین این محصولات دلیلی بر پایین آمدن مقاومت آنها در برابر ضربات مکانیکی نیست. در واقع ورقهای ساندویچ پانل طوری ساخته میشوند که ضربات مکانیکی را جذب میکنند؛ بنابراین این محصولات نسبت به چوب مقاومت بالاتری از خود نشان میدهد. این ویژگی باعث شده ساندویچ پانلها برای ساخت دیوار و سقف گزینه بهتری باشند.
· مقاومت در برابر زلزله
امروزه به دلیل تاکید آییننامههای نظارتی بر لزوم مقاومسازی ساختمانها در برابر زلزله، استفاده از مصالح مقاوم تبدیل به یک چالش شده است. ساندویچ پانلها ایمنی در سازه را بالا میبرند، اما ایمنی در سازه به چه معناست؟ به طور کلی باید گفت افزایش مقاومت سازه در برابر عوامل محیطی، آتش سوزی، زلزله و هر عامل مخرب دیگری را ایمنی سازه میگویند.
مصالح سنتی در برابر نیروهای تنشی زلزله مقاوم نبودند و به دلیل سنگینی در صورت ریزش، خسارات جانی و مالی بسیار بیشتری را در بر داشتند. در صورتی که ساندویچ پانلها اگر در هنگام زلزله آسیب ببینند، تنها قطعه قطعه میشوند و از آنجایی که وزن کمتری دارند خسارات جانی و مالی کمتری به افراد وارد میکنند.
· دوام بیشتر ساندویچ پانل
ساندویچ پانل ها از هر لحاظی دارای مقاومت و دوام بالاتری نسبت به مصالح قدیمی هستند. این مقاومت تنها در برابر زلزله نیست. مثلا با وجود آن که در ساخت ساندویچ پانل از ورقهای فلزی استفاده میشود در برابر رطوبت و زنگزدگی ایمن هستند. همچنین به علت صاف بودن سطح ساندویچ پانلها، امکان رشد کپک و قارچها و یا لانه گزینی حشرات در درون ساندویچ پانلها وجود ندارد.
· عایق بودن
امروزه علاوه بر مقاومسازی ساختمانها در برابر بلایای طبیعی مثل زلزله و طوفان، مقاومسازی آنها در برابر هدر رفت انرژی و در نتیجه بهینهسازی مصرف انرژی نیز اهمیت بسیاری پیدا کرده است. از آنجا که پشم شیشه به دلیل آسیب زدن به دستگاه تنفسی برای سلامت انشار مشکلاتی به وجود آوره است ساندویچ پانلها میتوانند جایگزین بهتری باشند. از این رو ورقههای ساندویچ پانل حتی بدون استفاده از پشم شیشه در برابر نفوذ سرما و گرما، اتلاف انرژی، آتش سوزی و صوت عایق هستند. زیرا در ساختار قسمت مرکزی ورقه ها از فوم پلی اورتان، پلی استایرن و یا پشم سنگ استفاده می شود. در ساختار ساندویچ پانلها از مواد عایقی همچون فوم پلی یورتان استفاده شده است لذا عایق خوبی در برابر تبادل حرارت، رطوبت و صوت هستند.
· سازگاری با محیط زیست
ساندویچ پانل ها به عنوان سازه دوستدار و سازگار با محیط زیست شناخته می شوند. زیرا در صورت خرابی قابلیت تعمیر و بازیافت دارند و خرابی آنها، به هر دلیلی که باشد، به معنای ایجاد ضایعات و انباشت در محیط زیست نیست.
· حمل و نقل آسان
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم ساندویچ پانلها وزن سبکی دارند، همین موضوع باعث میشود که سرعت حمل و جابه جایی این محصولات بالا باشد. همچنین وزن سبک ساندویچ پانلها نصب آنها را تا حدود زیادی ساده میکند؛ از همین رو برای استفاده در ارتفاعات بالا بسیار مناسب هستند.
· کاهش زمان تکمیل پروژه
یکی از مزایای مهم ساخت سوله و یا واحدهای مسکونی با استفاده از ساندویچ پانل، کاهش زمان تکمیل پروژه است. برای اجرای ساندویچ پانل بر روی اسکلت ساختمان نیازی به تخریب و یا کندهکاری و در نتیجه هدر رفت مصالح نیست. همچنین این پانل ها در کارخانه مطابق با سفارشات مشتریان ساخته میشود و با سرعت خیلی بالایی در محل پروژه نصب و اجرا میگردند.
مقایسه قیمت ساندویچ پانل با مصالح ساختمانی سنتی
هزینه ساندویچ پانلها در مقایسه با مصالح سنتی بسیار پایینتر و مقرون به صرفهتر است. برای اجرا به ترکیب شدن با مصالح دیگر نیاز ندارند که تمامی این موارد باعث کاهش هزینههای ساخت و ساز می شود.
سخن آخر
یکی از مسائلی که باعث بالا رفتن هزینههای مربوط به ساخت و ساز سازههای مختلف میشود، قیمت بالای مصالح ساختمانی سنتی است. بر خلاف این مصالح، ساندویچ پانلها هزینههای نهایی ساخت سازه را به شکل قابل توجهی کاهش میدهند.