13 نمونه از بهترین انواع سقف در ساختمان

هر ساختمان از اجزای مختلفی نظیر سقف، کف و دیوارها ساخته شده است. هر کدام از اجزای ساختمان نیاز به اجرای صحیح و مهندسی دارد تا از امنیت کامل برخوردار باشد. هرکدام از اجزای یک سازه انواع مختلفی دارند. برای مثال انواع سقف در ساختمان بسیار متنوع است که در ادامه این مطلب قصد داریم به همین موضوع بپردازیم.
مهمترین اجزای هر ساختمان که استحکام و مقاومت سازه به حد زیادی به آن وابسته است، سقف سازه میباشد. انواع مختلفی از مصالح و مواد اولیه وجود دارد که در ساخت سقفها به کار میرود. همین تنوع در متریال اولیه باعث ایجاد انواع مختلفی از سقفها شده است.
آیا شما انواع مختلف این قسمت از سازه را میشناسید؟ آیا با مواد اولیه به کار برده شده در هرکدام و مزیتها و معایب آنها آشنایی دارید؟ پاسخ این سوالات را با مطالعه ادامه مطلب بدست خواهید آورد.
معرفی انواع مختلف سقف ساختمان
مهندسان ساخت و ساز از روشهای مختلفی برای ساخت سقف بهره میبرند که سبب پیدایش انواع سقف در ساختمانسازی میشود. هر کدام از آنها دارای ویژگیهای خاصی در مصالح، نحوه اجرا و غیره هستند.
۱ . سقف دال بتنی یکی از انواع سقف در ساختمان
ضخامت سقفهای دال بتنی در بین انواع سقف در ساختمان چیزی حدود ۱۰ الی ۵۰ سانتیمتر است. مصالح مورد نیاز برای اجرای این نوع سقف بتن و آرماتور است که علت نامگذاری این نوع سقف نیز به استفاده یک پارچه از بتن و آرماتور در بخشهای مختلف این سازه است.
ساخت سقفهای دال بتنی نیازمند سرمایه بالایی است. اما از طرف دیگر این سقفها به علت مقاومت بالا در برابر زلزله و عوامل این چنینی بسیار مستحکم هستند. به علت مقاومت و استحکام بالا و همچنین عایق گرمایی و سرمایی مناسب، از این نوع از سقفها در ساخت مراکز و مکانهای مهمی همچون نیروگاهها و بیمارستانها استفاده میشود.
۲ . سقف تیرچه بلوک
معمولاً سقفهای تیرچه بلوک از مصالح تیرچهها و بلوکها تشکیل شده است. اما در مواردی از بتن، آرماتور حرارتی و تقویتی نیز هنگام اجرای این نوع سقفها بهره میبرند.
بلوکهای مورد استفاده در این نوع سقف از جنس سفال یا فوم بوده که به صورت تو خالی تولید میشوند. به همین علت یکی از مزایای سقف تیرچه بتنی وزن پایین آن میباشد و این مزیت سبب محبوبیت آن بین مهندسان شده است.
۳ . سقف یبوت
این سقف نوعی سقف دال بتنی به حساب میآید که از نظر مقدار و جهتهای قرارگیری آرماتورها با سقف دال بتنی تفاوت دارد.
۴ . عرشه فولادی
برای اجرای سقف عرشه فولادی از مصالحی نظیر ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای شکل، میلگرد، مفتول و گل میخ استفاده میشود و در آخر بر روی آنها یک لایه بتن ریخته میشود تا از مقاومت آن اطمینان حاصل شود. برای کاربردهای سقف عرشه فولادی میتوان موارد زیر را نام برد:
- سرعت بالا در اجرا: استفاده از قالب باعث حذف تیرچه و شمع بندی از این نوع سازه شده است که این عوامل در افزایش سرعت اجرای سازه تأثیرات مثبت دارد.
- کاهش وزن: به علت استفاده مناسب و به انداره از بتن در ساخت سقف عرشه فولادی وزن این سازه در مقایسه با انواع سقف در ساختمانهای دیگر بسیار پایین است.
- کاهش خطا هنگام ساخت: تولید و پیادهسازی این نوع سقفها به صورت صنعتی انجام میشود. بنابراین احتمال خطا به شدت کاهش یافته و استحکام این سقف افزایش مییابد.
کاربردهای سقف عرشه فولادی را میتوان این گونه تعریف کرد:«به علت مزایایی که در بالا ذکر کردیم مانند سرعت اجرا و استحکام بالا، این سقفها برای استفاده در ساختمانهای بلند که دارای تعداد بالایی سقف هستند، مناسب است.»
۵ . طاق ضربی
طاق ضربی از انواع سقف در ساختمان است که استفاده آن منسوخ شده است. زیرا استحکام بسیار پایین آن در برابر زلزله و وزن بسیار بالای آن سبب به خطر افتادن جان افراد میشود.
۶ . سقف کاذب
سقفهای کاذب بر روی سقفهای اصلی سازه به منظورهای مختلف اجرا میشوند. مصالح مورد نیاز برای ساخت این سقف مواردی نظیر کناف، رابیتس، پی وی سی و … است. به علت وزن بسیار سبک و مقاومت حرارتی و رطوبتی بالا در ساخت انواع سازهها از این سقف استفاده میشود.
۷ . سقف وافل
از این نوع سقف در ساخت قسمتهایی از سازه که بار کمتری را متحمل میشوند، استفاده میگردد. برای اجرای این نوع سقف که با نام قابلمهای و مشبک نیز معروف است، ابتدا زیرسازی انجام میگردد. سپس قالبهای وافل کار گذاشته شده و در آخر آرماتوربندی و بتن ریزی انجام میشود. هزینه ساخت سازههایی با این نوع سقف بسیار به صرفه است.
۸ . سقف تیرچه کرومیت
نوع اجرای این سقف مانند سقف تیرچه بلوک است با این تفاوت که بین تیرچهها از مصالحی مانند پلیاستایرن، بلوک سیمانی و کامپوزیتها استفاده میشود. کم وزن بودن این نوع از سقفها و در نتیجه کم وزن بودن کل سازه به علت جنس همین پرکنندهها است که خود یک مزیت به حساب میآید. سرعت اجرای این سقف بالاست، زیرا از شمعبندی در ساخت آن استفاده نمیشود.
۹ . کامپوزیت
سقفهای کامپوزیتی ترکیبی از فلز و بتن هستند که علت نام گذاری آنها نیز همین مورد است. در ساخت این نوع سقفها نیازی به اجرای شمعبندی نیست؛ بنابراین سرعت ساخت آنها بالاست.
۱۰ . سقف روفیکس
سقف روفیکس مانند سقف کامپوزیتی است که به جای استفاده از تخته، از یک صفحه فلزی مشبک به عنوان قالب در آن استفاده میشود. جنس صفحات مشبک از ورق گالوانیزه و با ضخامتی بین ۰.۷ تا ۰.۸ میلیمتر است.
۱۱ . سقف پیش تنیده
جدیدترین سقفی که الان در سازهها استفاده میگردد، سقف پیش تنیده است. برای ساخت این نوع سقف به جای آرماتورها از کابلهایی با مقاومت کششی بالا استفاده میکنند. این نوع سقف استفاده از مصالح را به حداقل رسانده و در نتیجه سبب کاهش وزن کلی سازه میشود. اما ایرادی که میتوان به این سازه گرفت این است که ساخت آن نیاز به دانش، ابزار و ادوات خاصی دارد که شاید در دسترس همه نباشد.
۱۲ . سقف کویباکس
ساخت این نوع سقف مدت زیادی است که ابداع شده، اما به علت هزینه بالا در اجرا و وقتگیر بودن طرفداران زیادی را به خود جلب نکرده است. برای ساخت این سقف از گویهای تو خالی از جنس پلیاتیلن یا پلیپروپیلن بازیافتی استفاده میشود.
۱۳ . سقف تیردال
اجرای این نوع سقف شبیه به اجرای سقفهای کامپوزیتی است، اما یک تفاوت کوچک دارد. این تفاوت در جنس تیرچههای مورد استفاده است. تیرچه در سقف تیردال از جنس بتن است.
بهترین سقف برای ساختمان چیست؟
برای آنکه در بین انواع سقف در ساختمان بتوانید نوعی را که مناسب سازه خودتان است را انتخاب کنید، باید اطلاعات کاملی در رابطه با همه انواع سقفها بدست آورید. زیرا هرکدام از سقفها دارای مزایا و معایب خاص خود هستند که نوع کاربرد آنها در ساختمانهای مختلف نیز به همین موضوع وابسته است. سقف عرشه فولادی یکی از بهترین انواع سقف برای ساختمانها میباشد و پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با مهمترین کاربردهای سقف عرشه فولادی و مزایای آن، به این مطلب از عرشه آنلاین مراجعه کنید.