اکسل فهرست بها 1403 منتشر شد. 

فهرست بها 1403
تجهیزات برق

انواع لامپ را بصورت کامل بشناسیم

لامپ یکی از انواع وسایل تامین کننده نور است که با ساختار داخلی که دارد انرژی الکتریکی را به نور یا روشنایی بر می گرداند. روشنایی از گذشته اهمیت زیادی داشته است، وجود لامپ و تامین میزان نور مورد نیاز مردم بسیار مهم می‌باشد و وجود لامپ توانسته مشکلات زیادی را حل کند. لامپ‌ها در گذشته بسیار ساده و با مصرف انرژی بالایی بودند در صورتی که امروزه انواع و اقسام گوناگونی دارد که هر کدام از ویژگی مخصوص به خودش برخوردار است. در پورتال جامع مهندسین ایران به آن‌ها اشاره خواهیم انداخت.

منابع روشنایی مصنوعی

کار در مکان هایی با عمق زیاد یا در ساعات شب امکان استفاده از روشنایی خورشید را محدود و گاه غیرممکن می کند. استفاده از منابع روشنایی مصنوعی الکتریکی با روش های فنی و رعایت اصول طراحی می تواند شرایط مناسبی را برای کار و زندگی فراهم کند. منابع الکتریکی در حال حاضر تنوع زیادی دارند که طراح را برای تأمین بهترین کمیت و کیفیت ممکن روشنایی حمایت می کنند. لامپ ها به عنوان منابع روشنایی مصنوعی به حساب می آیند.

 لامپ

در مباحث روشنایی استفاده مناسب و به جا از منابع با در نظر گرفتن صرفه جویی در انرژی، تأمین راحتی استفاده کنندگان، حفظ اصول زیست محیطی، رعایت جنبه های ایمنی، ارگونومی و بهداشتی برای رسیدن به سیستم روشنایی مطلوب از وظایف منابع روشنایی مصنوعی است. در ابتدا لازم است بیان کرد که استفاده از واژه چراغ، به معنی یک واحد منبع تأمین روشنایی است که شامل لامپ یا لامپ ها نیز می شود و نباید با لامپ اشتباه شود.

چراغ شامل قاب، سرپیچ، لامپ و در صورت نیاز، خازن و برخی اجزای دیگر است و قاب چراغ یا کاسه چراغ ضمن حفظ لامپ، وظیفۀ مهم محدود کردن میدان تابش آن را نیز دارد. بنابراین شکل و خصوصیات چراغ و لامپ به طور توأم می تواند به عنوان یک واحد روشنایی مورد توجه قرار گیرد.

انتخاب لامپ

لامپ شما، منبع نور و روشنایی تان است. بنابراین نوع لامپی که می خرید تعیین می کند فضای خانه تان چطور به نظر برسد. با تعدادی از انواع لامپ‌ های موجود در بازار آشنا شوید.

لامپ

لامپ رشته ای

نوع قدیمی و سنتی از لامپ ها را لامپ رشته ای تشکیل می دهد که این روزها کمتر مورد استفاده قرار می گیرند و جای خودشان را به گزینه های کم مصرف تر و ال ای دی ها داده اند. این نوع لامپ، نور درخشانی ایجاد می کند که باعث احساس راحتی و زیبایی بیشتر در فضای منزل می شود.

لامپ های LED SMD

SMD نوعی فناوری است که در آن قطعات الکترونیکی بدون ایجاد سوراخ و تنها با لحیم کاری روکار به بورد متصل می شوند. این فناوری در لامپ های LED منجر به طراحی نوع جدیدی از لامپ های LED شد که از کاربرد زیادی برخوردارند و موجب افزایش طول عمر و بازدهی بهتر لامپ شده است. کنار هم قرارگرفتن تعداد زیادی از این لامپ های کوچک SMD، نوری مناسب ایجاد می کند. این لامپ ها پخش نور زیادی دارند و امروزه لامپ های حبابی و شمعی زیادی به دلیل این ویژگی با چنین تکنولوژی تولید می‌شود.

انواع لامپ های فلورسنت فشرده

لامپ فلورسنت فشرده یا CFLS ، ۷۵ درصد کمتر از لامپ های رشته ای انرژی مصرف می‌کند و عمرش هم طولانی‌تر است. تفاوت این لامپ ها با لامپ رشته ای این است که تناژ رنگی‌شان نسبتا سرد است و حاوی جیوه هستند. با اینکه میزان جیوه به کار رفته در این لامپ ها خیلی کم است؛ اما به معنی این نیست که نباید مراقب باشید.

لامپ

لامپ‌های LED فیلامنتی

این نوع لامپ ها ظاهری شبیه به لامپ های رشته‌ای دارند و به همین جهت به آن‌ها لامپ های LED رشته‌ای هم گفته می شود. در داخل لامپ های فیلامنتی مجموعه‌ای از LEDهای ریز کنار هم قرار داده می شوند. این لامپ‌ها به علت طراحی زیبایی که دارند بیشتر برای چراغ های تزئینی و زینتی مورد استفاده قرار می گیرند و برای کسانی که به شکل ظاهری لامپ های رشته ای علاقه دارند جایگزین مناسبی محسوب می شوند.

این لامپ ها پخش نور چندان زیادی ندارند اما زیبایی آن‌ها خیره کننده است. همین موضوع استفاده از آن‌ها را در مکان هایی مانند کافی شاپ ها که زیبایی مهم تر از میزان پخش نور است گسترش داده است.

لامپ هالوژن

لامپ هالوژن نوری سفید و مشابه نور طبیعی روز به فضای منزلتان خواهد داد. این نور به عنوان یک نور وظیفه‌ای عالی عمل می کند و مصرف انرژی‌شان ۱۰ الی ۲۰ درصد کمتر از نور رشته ای است.

در کنار لامپ های معمول داشتن چراغ قوه در منزل به عنوان یک نور وظیفه ای سیار توصیه می شود. انواع بهترین چراغ قوه ها گزینه‌های مناسبی هستند برای وقت هایی که نور وظیفه‌ای ثابت موجود در منزل کفاف کاری را که باید انجام دهید، نمی دهد یا به علت ثابت بودن، نقطه مد نظرتان را روشن نمی کند.

لامپ های LED

اگر برای روشنایی منزل خود از لامپ های رشته ای استفاده می کنید، اکنون وقت آن رسیده که این روشنایی را به وسیله لامپ LED تأمین کنید.

لامپ LED طول عمر قابل توجهی (درحدود ۲۰ سال) دارد و بسیار مقرون به صرفه است.

حالا زمان مناسبی است که لامپ های منزل خود را به چراغ های LED تغییر دهید. این گونه لامپ ها پیشرفت های قابل توجهی را در طول سالیان گذشته داشته اند، بنابراین بهتر است که پس از گذشت چندین دهه از به کار بردن لامپ های رشته ای، آرامش و نور گرم خانه خود را به دست لامپ های LED بسپاریم.

لامپ ال ای دی LED، درست به اندازه لامپ فلورسنت به صرفه و اقتصادی است؛ به علاوه این که از نظر دوام، تقریباً سه برابر بیشتر از فلورسنت عمر خواهد کرد. از لامپ ال ای دی بیشتر بعنوان نور وظیفه ای استفاده می شود، چون نورش نسبت به فلورسنت مستقیم و تندتر است. جالب است بدانید نور ال ای دی شبیه نور خورشیدی لامپ رشته‌ ای است؛ اما کمتر داغ می شود. قیمت لامپ ال ای دی طبق معمول نسبت به فلورسنت گران تر خواهد بود.

۵ مشخصه مهم در انواع لامپ ها

پنج مورد از مهمترین خصوصیاتی که برای انتخاب و استفاده از لامپ ها و چراغ ها مد نظر قرار می گیرد:

  1. توان نوری
  2. ضریب بهرۀ نوری
  3. عمر لامپ
  4. درخشندگی لامپ
  5. رنگ دهی لامپ

توان نوری یا شار نوری لامپ، تابع توان الکتریکی و ضریب بهرۀ نوری آن است. استفاده از انواع لامپ با توان نوری مختلف، تابع ارتفاع نصب آنها و مساحت محدوده ای است که باید توسط آنها تأمین روشنایی شود.

لامپ های با توان نوری پایین برای اماکن کوچک و ارتفاع کوتاه استفاده می شوند. به طور مثال، از لامپ های فلورسنت برای ارتفاع نصب بیش از ۶ متر نمی توان استفاده کرد، زیرا در بالاتر از آن ارتفاع شار نوری رسیده روی سطح برای تأمین حداقل شدت روشنایی مورد نیاز برای فعالیت های معمول کفایت ندارد.

دسته بندی لامپ ها به لحاظ شکل ظاهری

لامپ ها در شکل ها و با طراحی های ظاهری متنوعی تولید می شوند. از پرمصرف ترین اشکال لامپ ها می توان به لامپ های حبابی، اشکی و شمعی اشاره کرد. معمولا در سرپیچ ها و چراغ های معمولی از لامپ های حبابی استفاده می شود و در چراغ های تزیینی و آویز لامپ های شمعی و اشکی مورد استفاده قرار می گیرند.

  • لامپ حبابی
  • لامپ شمعی
  • لامپ اشکی

لامپ

لامپ چند وات بخریم؟

اینکه قدرت روشنایی لامپ برای هر اتاق چقدر باشد؟ جواب این سوال به سه مسئله ربط پیدا می کند:

  • بزرگی فضای اتاق
  • رنگ دیوارها
  • میزان روشنایی مورد نظر خودتان!

اگر دنبال راه حل ساده تری می گردید که ربطی به ابعاد اتاق و دو گزینه دیگر نداشته باشد؛ راهنمای زیر به کارتان می آید. معمولا نور مناسب برای هر یک از فضاهایی که در ادامه می خوانید، در‌ صورتی که لامپ شما ال ای دی باشد، چیزی در حدود اندازه ای است که رو‌به رویشان نوشته شده است:

  • آشپزخانه: ۶۰ الی ۱۰۰ وات
  • سرویس بهداشتی: ۴۰ تا ۶۰ وات
  • اتاق خواب: ۳۰ الی ۶۰ وات
  • اتاق نشیمن: ۳۰ الی ۶۰ وات
  • اتاق پذیرایی: ۶۰ الی ۷۵ وات

نکته: این اندازه ها تقریبی هستند و از واحد لومن به وات تبدیل شده اند.

مقایسه انواع لامپ

برای انتخاب منبع نوری مناسب باید فاکتورهای متفاوتی را در نظر داشت که می توان به شار نوری لامپ، بهرۀ نوری منبع، عمر لامپ، درخشندگی لامپ، رنگ نور، درجه حفاظت لامپ، هزینه و غیره اشاره کرد. در جدول مشخصه های عمومی گسترۀ وسیعی از لامپ ها با یکدیگر مقایسه شده اند.

به طور خلاصه، خصوصیات انواع لامپ ها را می توان به صورت زیر بیان کرد:

  • لامپ رشته ای: ارزان، عدم نیاز به وسایل اضافی، نور طبیعی، عمر کم، مصرف برق زیاد
  • لامپ های جیوه ای: عمر خوب، بازده ای زیاد، کاربرد بسیار زیاد این نوع لامپ ها در معابر عمومی
  • لامپ های سدیمی: بازدۀ خوب، عمر طولانی، استفاده در مکان هایی که رنگ نور و اشیاء اهمیت ندارد
  • لامپ متال هالید: رنگ نور خوب، بازدۀ خوب، عمر زیاد، امکان استفاده در مکان هایی که نور اهمیت به سزایی دارد.

نوع لامپ

شکل حباب

رنگ نور

طول عمر (ساعت)

خیرگی

کاربرد

رشته ای

گلابی

سفید مایل به قرمز و ملایم

۱۰۰۰

زیاد

روشنایی عمومی

هالوژن

میله ای

سفید مایل به قرمز

۱۰۰۰

زیاد

لامپ های تزیینی، ساخت پروژکتورهای استودیویی

فلورسنت

لوله ای

انواع سفید و رنگ های دلخواه

۱۰۰۰

زیاد

روشنایی عمومی

سدیم کم فشار

لوله ای

زرد

۱۸۰۰۰

بسیار زیاد

مکان هایی که رنگ نور اهمیت ندارد، روشنایی حاشیۀ خیابان ها

سدیم پر فشار

لوله ای – بیضوی

سفید مایل به زرد

۲۴۰۰۰

بسیار زیاد

کاربرد وسیع در صنعت و روشنایی خارجی

جیوه ای

بیضوی

سفید

۱۵۰۰۰

بسیار زیاد

معابر عمومی

متال هالید

میله ای- لوله ای- بیضوی

شبیه نور روز

۵۰۰۰-۲۰۰۰۰

زیاد

عکاسی، نورافکن ها و استودیوها

نئون

لوله ای

قرمز، سبز، آبی، صورتی

۱۰۰۰۰

کم

تابلو تبلیغاتی

LED

سفید، قرمز، سبز، آبی، نارنجی، زرد

۲۵۰۰۰-۵۰۰۰۰

زیاد

بسیار زیاد

با گسترش لامپ های LED، این گونه لامپ ها، جایگزین بسیاری از لامپ ها شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا