ماشین آلات ساختمانی و راهسازی

ویبراتور بتن چیست؟ و انواع ویبره بتن

ویبراتور بتن از سری ابزار مورد استفاده در ساختمان سازی است. همانطور که از اسم این دستگاه مشخص است، وظیفه ویبراتور بتن لرزاندن و کوبیدن بتن به منظور حذف هوای حبس شده در آن است. در ادامه این مطلب به طور تخصصی تر با ویبراتور بتن یا دستگاه ویبره بتن آشنا خواهید شد. پس در ادامه همراه پورتال جامع مهندسین ایران باشید.

ویبره بتن چیست؟

برای درک بهتر باید در نظر داشت که در جریان ویبره زدن بتن چه اتفاقی رخ می دهد. در ویبره زدن بتن خواه به صورت کوبیدن خواه به صورت لرزاندن هدف اصلی حذف هوای محبوس در بتن است تا اینکه در یک مخلوط معین ، بافت حتی الامکان فشرده تشکیل شود. لذا تعریف فیزیکی آن عبارت است از کار انجام شده برای از بین بردن اصطکاک بین ذرات داخل بتن و به علاوه از بین بردن اصکاک بین بتن و سطح قالب و سطح میلگردها.

بتن ویبره شده تقریبا حالت مایع به خود گرفته و باعث می شود اصطکاک داخلی ذرات سنگی کاهش یافته و در نتیجه درصد تراکم افزایش یافته و بتن توپری به دست آید و مقاومت آن نیز افزایش یابد. در عمل زمانی تراکم حاصل می شود که حباب های هوا در سطح بتن مشاهده شود. هوای بین دانه های درشت و ریز سنگدانه ها به سطح بتن می آید و به صورت کف های ریز روی بتن را می گیرد که اصطلاحا آن را شیره بتن می گویند.

دستگاه ویبره بتن

انوع دستگاه ویبراتور بتن یا ویبره بتن

  • دستگاه ویبراتور برقی:

جزو پرطرفدار ترین ویبراتور های بتن شناخته می شود. به دلیل دسترسی راحت به برق و قیمت کمتر، این نوع ویبراتور محبوب تر از دیگر ویبراتورها است.

  • دستگاه ویبراتور بنزینی:

با سوخت بنزین کار می کند واز ایمنی بیشتری برخوردار است. توجه داشته باشید این نوع ویبراتور دارای قدرت بسیار خوبی بوده و به همین دلیل قیمت بیشتری هم دارد.

  • دستگاه ویبراتور دیزلی:

از سوخت گازوئیل تغذیه می کند و در پروژه های بزرگ کاربرد دارد. این ویبراتور دارای وزن و صدای زیاد بوده و برای پروژه های کوچک یا معمولی توصیه نمی شود.

  • دستگاه ویبراتور دریلی:

توسط نیروی برق شروع به کار می کند و مناسب برای پروژه های کوچک است. این ویبراتور دارای وزن و قیمت کمتری نسبت به دیگر ویبراتور ها است.

  • دستگاه ویبراتور بادی
  • دستگاه ویبراتور دوشی

 

مشخصات فنی ویبراتور بتن

ویبراتور در انواع ویبراتور بنزینی، ویبراتور دیزلی، ویبراتور برقی – مکانیکی و ویبراتور برقی – کانورتوری می باشد. و از نظر قدرت به ۵ دسته تقسیم بندی می شوند:

  1. موتور ویبره ۲ اسب بخار
  2. موتور ویبره ۳ اسب بخار
  3. موتور ویبره ۴ اسب بخار
  4. موتور ویبره ۵ اسب بخار
  5. موتور ویبره ۶ اسب بخار

و دارای شاسی ثابت و شاسی گردان هستند و بر اساس نوع سوخت در دسترس محیط کارگاه به مشتریان عرضه می گردد.

برند های موتور ویبراتور بتن

  • ویبراتور بتن ساخت تایلند
  • ویبراتور بتن روتین چین
  • ویبراتور بتن کاما KAMA
  • ویبراتور بتن کیپور Kipor
  • ویبراتور بتن میکاسا Mikasa ساخت ژاپن
  • ویبراتور بتن کوپاز Copaz ساخت کره

 

انواع موتور ویبره

انواع موتور ویبره بتن بر اساس مصرف سوخت به شرح زیر می باشد:

  • موتور ویبره برقی
  • موتور ویبراتور بتن دیزلی
  • موتور ویبراتور بنزینی ثابت و گردون
  • دستگاه ویبره بتن بدنه بادی و برقی

موتور ویبراتور دیزل

موتور ویبره بتون دیزلی با حداقل توان ۵.۵ تا ۶.۵ اسب بخار، دارای شیلنگ ویبراتور و شاسی می باشد و شیلنگ ویبره در انواع سایزها و برندهای مختلف موجود است. دستگاه ویبره بتن دیزلی دارای اصطحلاک کمتر و هزینه ی سوخت پایین تر نسبت به موتور ویبره بنزینی می باشد، از ویژگی های دستگاه می توان به توانایی کارکرد در زمانی که عمق بتن ریزی زیاد است و همچنین قابلیت استفاده در چند ساعت کار مداوم، اشاره نمود.

موتور ویبراتور بتن بنزینی ثابت و گردون

موتور ویبره بتن بنزینی تک سیلندر بوده و حداقل توان آن ۵.۵ اسب بخار با گشتاور ۳۰۰۰ تا ۳۶۰۰ دور در دقیقه می باشد و ظرفیت مخزن آن ۳.۸ لیتر است. موتور بنزینی از نوع هوا خنک بوده و دارای دو مخزن جداگانه برای روغن و بنزین می باشد. در ویبراتور بنزینی ثابت، پایه به صورت ثابت به شاسی متصل می باشد. این ویبراتور بتون شامل یک موتور بنزینی می باشد و در مدل ویبراتور بتن گردون نیز تنها پایه به صورت متحرک و گردون به شاسی متصل است. این موتور می تواند دستگاه ویبره بتن روبین چین، دستگاه ویبره بتن روبین تایلند، دستگاه ویبره بتن روبین ژاپن باشد.

این موتور ویبره بتون دارای شیلنگ ویبراتور بتن نیز می باشد و شیلنگ ویبره بتن در انواع سایزها و برندهای شیلنگ ویبره بتون کوپاژ کره، شیلنگ ویبره بتون روتین چین، شیلنگ ویبره بتون ایران کوب، شیلنگ ویبره بتون میکاسا ژاپن موجود می باشد.

این موتور دارای صدای کمتر و هزینه نگهداری پایین تر نسبت به دیزلی می باشد.

اجزای ویبراتور بتن

موتور ویبراتور بادی و برقی

از دستگاه ویبره بتن بدنه بادی جهت نصب روی قالب های بتون استفاده می گردد و با اتصال باد به آن قالب را ویبره می کند. ویبره بدنه بادی با توان های مختلف قابل ارائه می باشد، از آنجایی که کمپرسور باد بوسیله برق، کار می کند فاقد آلایندگی و روغن ریزی است. در مدل ویبراتور بتن برقی، از برق به جای باد استفاده می گردد. توان موتور ویبراتور برقی ۳ اسب بخار و دارای ۳ مدل ۱۱۰، ۲۲۰ و ۳۸۰ ولت می باشد. در استفاده از ویبراتور برقی باید توجه داشت که این موتورها دارای تعداد دور بالا می باشد که قابلیت کارکرد بصورت چند ساعت کار مداوم وجود ندارد.

ویبره بدنه بادی بتون

برای لرزاندن قالب بتون و در جایی که خطر برق گرفتگی یا آتش گرفتن وجود داشته باشد از ویبره بدنه بادی یا ویبره بادی قالب بتن یا ویبره بادی بتن استفاده می گردد. ویبره بادی بتن با قدرت ضربه زنی ۱۰ کیلوگرم الی ۱۰۰۰۰ کیلوگرم موجود می باشد. ویبره قالب بتون در انواع ویبره بدنه بادی بتن ایرانی، ویبره بدنه بادی بتن چینی، ویبره بدنه بادی بتن ترکیه ای، ویبره بدنه بادی بتن ایتالیا و غیره موجود است. ویبره بادی با اتصال به پمپ باد ایجاد لرزش و ضربه به قالب یا سقف را می نماید و کاربرد فراوانی در قالب های تونل مترو و پل های هوایی دارد. ویبره قالب بتن به ویبره لرزاننده قالب نیز شهرت دارد. ویبره لرزاننده قالب یا ویبره قالب به بدنه ی قالب بسته شده و باعٍث ایجاد لرزش در بتن و از بین رفتن خلل و فرج بتن می گردد.

ویبره بدنه برقی بتون

برای لرزاندن قالب بتون از ویبره بدنه برقی یا ویبره قالب بتن یا ویبره برقی بتون استفاده می گردد. ویبره برقی بتن در انواع ۷۵۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ دور و با قدرت ضربه زنی ۱۰ کیلوگرم الی ۱۰۰۰۰ کیلوگرم موجود می باشد. ویبره قالب بتن در انواع ویبره بدنه برقی بتن ایرانی، ویبره بدنه برقی بتن چینی، ویبره بدنه برقی بتن ترکیه ای، ویبره بدنه برقی بتن ایتالیا و غیره قابل ارائه می باشد.

در ضربه زنی کم ویبره بدنه یا ویبره قالب تکفاز و در ضربه زنی بالا ویبره بدنه یا ویبره قالب سه فاز متداول است ویبره قالب بتن به ویبره لرزاننده قالب نیز شهرت دارد. ویبره لرزاننده قالب یا ویبره قالب به بدنه ی قالب بسته شده و باعٍث ایجاد لرزش در بتن و از بین رفتن خلل و فرج بتن می گردد. از ویبره بدنه برقی بتن جهت ایجاد ضربه در قالب تونل مترو، تونل های شهری و ویبره بدنه قالب های پل های هوایی و دیواره رمپ و لوپ ها و قالب بدنه بتون سد استفاده می گردد.

ویبره بتن

 

روش صحیح ویبره زدن بتن

بر طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان “ویبراتور در داخل بتن باید به طور منظم و فوال مشخص به نحوی در بتن فرو برده شود که دو قسمت لرزانیده شده با هم همپوشانی داشته باشد. قسمتی از ویبره باید در لایه زیرین که هنوز حالت خمیری دارد ، فرو برده شود.

در حین ویبره زدن بتن وبراتور باید حتی الامکان به صورت قائم وارد بتن شود و به آرامی بیرون کشیده شود تا حباب هوای داخل بتن باقی نماند. در کارهای کوچک و محدود و مخلوط های خمیری و روان می توان با اجازه دستگاه نظارت از میله فولادی با وسیله مشابه برای تراکم بتن استفاده نمود. میله باید به اندازه کافی وارد بتن شود تا بتواند به راحتی به انتهای قالب یا انتهای لایه مربوط به همان مرحله بتن ریزی برسد. ضخامت میله باید چنان انتخاب شود که به راحتی از بین میلگردها عبور کند.

تمام آیین نامه تاکید دارند که ویبراتور باید تا حد امکان به صورت قائم وارد بتن گردد و به آرامی بیرون کشیده شود. شلنگ ویبراتور نباید به قالب و یا میلگردها تکیه کند زیرا موجب تغییر محل قالب و یا موجب ایجاد فضای خالی در اطراف میلگردها می گردد. شکل زیر عملیات اجرایی کامل شدن تراکم بتن را نشان می دهد. از ظاهر سطحی بتن باید قضاوت نمود که بتن نباید کرمو باشد و نباید مقادیر زیاده شیره بتن در سطح آن نمایان گردد. در واقع زمان تراکم بتن زمان مشخص و معینی ندارد و به عوامل زیر بستگی دارد.

ویبراتور بتن

روش درست: وارد کردن سر ویبراتور به درون بتن به صورت عمودی به فاصله منظم و چند سانتی متر به درون لایه قبلی که هنوز سخت نشده است.

روش نادرست: وارد کردن سر ویبراتور به درون بتن تحت زوایای گوناگون و به صورت تصادفی و نامنظم و عدم عمق کافی برای فرو رفتن در لایه قبلی که موجب به وجود آمدن عدم یکپارچگی دو لایه می شود.

ویبراتور بتن

 

فرکانس موتور ویبراتور باید به چه اندازه باشد؟

اساسی ترین فاکتور جهت اینکه بتن تازه ریخته شده را به بتنی یکدست، یکپارچه و بدون خلل و فرج تبدیل نمائیم فرکانس ایجاد شده توسط موتور ویبراتور می باشد. اگر قدرت موتور ویبراتور و فرکانس ایجاد شده توسط آن قدرتمند نباشد، عمل ویبره بر روی بتن به درستی عمل نخواهد کرد و تاثیر موثری بر روی سطح نخواهد داشت همچنین عملیاتی که باید توسط اپراتور انجام پذیر نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و به میزان چشمگیری افزایش می یابد. همچنین در صورتی که فرکانس ویبراتور خیلی بالا باشد به علت افزایش هوای داخل بتن، استحکام و مقاومت بتن نزول پیدا خواهد کرد و مقاومت سطحی آن کاهش قابل ملاحظه ای می کند.

جدول مربوط به شیلنگ ویبراتور، کاربرد و فرکانس ایجاد شده توسط آن

گروه قطر لرزاننده دامنه نوسان شعاع عمل حجم بتن ریزی به ازای هر لرزاننده کاربرد
۱ ۴-۲ ۰۸/۰-۴/۰ ۱۵-۸ ۴-۸/۰ برای بتن های خمیری و روان، در عضوهای نازک و اعضای پیش تنیده و نمونه های آزمایشگاهی
۲ ۶-۳ ۱۰/۰-۰۵/۰ ۲۵-۱۳ ۸-۳/۲ بتن خمیری برای دیوارهای نازک، تیرها، شمع های پیش ساخته، ستون ها و دال های نازک
۳ ۹-۵ ۱۳/۰-۰۶/۰ ۳۶-۱۸ ۱۵-۶/۴ برای بتن نسبتا خمیری (کمتر از ۸ سانت اسلامپ)، دیوارها، ستون، تیرها و دال های ضخیم
۴ ۱۵-۸ ۱۵/۰-۰۸/۰ ۵۱-۳۰ ۳۱-۱۱ برای بتن ریزی حجیم و اعضای سازه ای با اسلامپ ۰ تا ۵ سانتی متر که کمتر از ۳ متر مکعب بتن در هر نوبت ریخته می شود.
۵ ۱۸-۱۳ ۲۰/۰-۱۰/۰ ۶۱-۴۰ ۳۸-۱۹ برای بتن ریزی حجیم، مانند سدها، دیوارهای ضخیم و ستون های پل ها که در هر نوبت بیش از ۳ مترمکعب ریخته می شود.

 

راهنمای خرید ویبراتور

در مرحله اول به محل اجرای پروژه و نوع استفاده از ویبراتور توجه داشته باشید. به طور مثال همانطور که پیش از این گفته شد، برای پروژه های بزرگ ویبراتور گازوئیلی و برای پروژه های کوچک ویبراتور دریلی پیشنهاد می شود. همچنین در نظر داشته باشید اگر ویبراتور برقی را انتخاب می کنید، دسترسی به برق در محل پروژه وجود داشته باشد. در نظر داشته باشید یکی از اجزای مهم ویبراتور ها شیلنگ آن است. پس برای انتخاب ویبراتور مناسب به نوع شیلنگ توجه کافی را داشته باشید. قطر، سایز و انعطاف پذیری شیلنگ باید با نیاز شما همخوانی داشته باشد. ناگفته نماند ویبراتور های بنزینی و گازوئیلی نیاز به مراقبت بیشتری دارد و به دلیل ساختار پیچیده ای که دارد تعمیراتش هم مشکل تر می شود.

چند نکته مهم برای محافظت از ویبراتور بتن

  • پس از اتمام کار شیلنگ و پوکر را خوب شستشو داده به طوری که ذره ای بتن نماند.
  • از ضربه به پوکر هنگام کار، یا پیچ و تاب دادن شیلنگ خودداری کنید.
  • قبل از هربار استفاده از ویبراتور های بنزینی و دیزلی، روغن موتور را چک کنید و در صورت نیاز تعویض کنید.
  • هر ۲۰۰ ساعت کاری شمع ها تعویض گردد و هر ۵۰۰ ساعت کاربراتور سرویس شود.
  • توجه کافی داشته باشید موتور ویبراتور با آب یا بتن تماس نداشته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.