معرفی نرم افزار

معرفی نرم افزار اتوکد – AutoCAD

معرفی نرم افزار اتوکد

اتوکد (به انگلیسی: AutoCAD) نرم‌افزاری است که برای ترسیم نقشه‌های مهندسی و صنعتی به کار می‌رود. این نرم‌افزار از محصولات شرکت آمریکایی اتودسک است. کاربران اتوکد امکان استفاده از محیط‌های دو و سه بعدی را دارند.

نرم افزار AutoCAD یکی از مهمترین و پرکاربردترین نرم افزارهای طراحی های دو و سه بعدی و همچنین ترسیم فنی است. در واقع، وجود عبارت CAD در نام این نرم افزار مخففی است از عبارت Computer Aided Design به معنی طراحی به کمک نرم افزار است. البته در منابع مختلف دیگر CAD را بعنوان کلمه اختصاری عبارت Computer Aided Drafting و به معنای ترسیم فنی به کمک نرم افزار نیز معرفی کرده اند. در ادامه مطلب برای آشنایی بیشتر همراه پورتال جامع مهندسین ایران باشید.

تاریخچه اتوکد

نرم افزار اتوکد برگرفته از برنامه ای بود که در سال ۱۹۷۷ آغاز شد و در سال ۱۹۷۹ با عنوان Interact CAD عرضه شد. در اسناد اولیه شرکت اتودسک به این برنامه MicroCAD هم اطلاق شده بود و پیش از تاسیس شرکت Autodesk (در آن زمان Marinchip Software Partners نام داشت) توسط یکی از موسسان آن به نام مایک ریدل نوشته شده بود.

اولین نسخه از نرم افزار اتوکد توسط شرکت Autodesk در سال ۱۹۷۷ در نمایشگاه Comdex نمایش داده شده و در دسامبر همان سال عرضه شد. نسخه ۲۰۱۶ این نرم افزار، سی مین نسخه اصلی نرم افزار اتوکد برای سیستم عامل Windows است. نسخه ۲۰۱۴ این نرم افزار، چهارمین نسخه متوالی برای سیستم عامل Mac می باشد.

 

معرفی نرم افزار اتوکد – AutoCAD

فرمت های فایل و ورژن ها

فرمت اصلی نرم افزار اتوکد dwg است. این فرمت و تا حدودی هم فرمت DXF، تبدیل به استانداردهایی برای قابلیت همکاری داده های CAD شده اند، مخصوصا برای تبادل نقشه های دو بعدی. نرم افزار AutoCAD از فایل های dwf هم پشتیبانی می کند که توسط شرکا اتودسک برای چاپ داده های CAD توسعه یافته است.

 

DWG-PJMI

معرفی بهترین ورژن های اتوکد (AutoCAD)

نرم افزار اتوکد، ورژن های زیادی را ارائه کرده، که نمیتوان همه آنها را بی عیب دانست. برخی تفاوت جزئی و برخی تفاوت های زیادی باهم دارند

AutoCAD 2007

نسخه ای که به موجب سبک بودن و راحتی در نصب شهرت زیادی برای شرکت سازنده خود به همراه داشت اما ضعف این ورژن که بسیار احساس می شد در قسمت سه بعدی آن بود به همین دلیل نمی توان به آن لقب بهترین ورژن اتوکد را نسبت داد.

AutoCAD 2010

در این ورژن مشکل بخش سه بعدی تا حدودی رفع شد اما، نتوانست کاربران خود را از ورژن بهتری از نرم افزار اتوکد (AutoCAD) بی نیاز کند.

AutoCAD 2013

این ورژن به غیر از سنگین بودن، یکی از کم باگ ترین و بهترین ورژن اتوکد (AutoCAD) بود. اما سنگین بود آن کافی بود تا خیلی از کاربران از آن استفاده نکنند.

AutoCAD 2014

در این ورژن مشکلات دو بعدی و سه بعدی نرم افزار برطرف شد. سرعت بالا بودن و سبک بودن آن باعث شده بود که همه کاربران بعد از گذشت چندین سال، از آن راضی باشند و مورد استفاده قرار دهند می توان این ورژن به عنوان بهترین ورژن اتوکد فقط در سال ۲۰۱۴ یاد کرد.

AutoCAD 2015

تنها تفاوت عمده آن با ورژن قبلی، تغییر در بخش دو بعدی است. انعطاف پذیری بیشتر در طراحی، تهیه سریعتر طرح ها، استفاده آسانتر از نرم افزار، سرعت کار بالا در طراحی پروژه ها، اشتراک گذاری طرح ها با استفاده از فناوری ابری از ویژگی های این ورژن است و باز هم مانند ورژن ۲۰۱۵ توانست لقب بهترین ورژن اتوکد را در همان سال از آن خود کند.

AutoCAD 2016

از جمله تفاوت های این ورژن با قبلی می توان به غنی تر شدن زمینه طراحی، توانایی باز کردن بهتر فایل های PDF، هوشمند تر شدن نرم افزار از نظر ابعاد و مدل ها، واضح تر شدن جزئیات در طراحی هاست.

AutoCAD 2017

با ارائه این ورژن علاوه بر برطرف کردن مشکلات ورژن قبلی، بهبود رابط کاربری، هوشمند تر شدن نرم افزار از نظر ابعاد و مدل ها، واضح تر شدن جزئیات در طراحی ها به نرم افزار افزوده شدند. که به کاربران در به کارگیری بهتر نرم افزار کمک میکند.

AutoCAD 2018

در ورژن ۲۰۱۸ در نرم افزار اتوکد (AutoCAD) بهبود رابط کاربر، هوشمند تر شدن نرم افزار از نظر ابعاد و مدل ها، واضح تر شدن جزئیات در طراحی ها و برطرف کردن باگ های قبلی به خوبی مشاهده می شد که این به نفع کاربران نرم افزار بود.

AutoCAD 2019

در این ورژن از نرم افزار مقایسه، DWG قابلیت ذخیره سازی برای وب و موبایل، بهبود رابط کاربری و واضح تر شدن جزئیات در طراحی ها برای استفاده کاربران اضافه شده است.

AutoCAD 2020

در ورژن ۲۰۲۰ سرعت نصب را کاهش و سرعت ترسیم را افزایش داده‌اند. برتری این ورژن نسبت به ورژن های قبل اضافه شدن پالت های جدید و مدیریت بلوک ها و … است.

AutoCAD 2021

در این ورژن بعلاوه اضافه شدن ویژگی های جدید، سهولت در استفاده از ویژگی های گذشته نیز انجام گرفته بود. و با بالا رفتن سرعت نصب، استفاده کمتر از رم، گرافیک، پردازنده و… ارائه شده.

AutoCAD 2022

در ورژن ۲۰۲۲ کاربران، بهبود سرعت نصب و قابل تنظیم بودن نرم افزار را مشاهده کردند به طور کلی تغییرات زیادی در این سال ارائه نشد.

AutoCAD 2023

در نسخه ۲۰۲۳ شاهد استفاده از تکنولوژی TrustedDWG™ هستیم و همچنین قابلیت سینک و رد و بدل کردن اطلاعات بین نسخه دسکتاپ و موبایل اتوکد و سرویس ابری هستیم.

بهترین نسخه اتوکد برای یادگیری کدام است؟

اگر شروع به یادگیری اتوکد بر اساس یک آموزش کردید، بهترین نسخه اتوکد نسخه ای است که در کتاب یا ویدیویی که ساخته اید ارائه شده است. اگر می خواهید خودتان مطالعه کنید نسخه ۲۰۱۳ را پیشنهاد می کنیم.چون در این نسخه امکان استفاده از محیط کاربری قدیمی (قبل از ۲۰۱۳) در نسخه های جدیدتر وجود دارد. در بسیاری از پروژه های ساختمانی از نسخه های ۲۰۰۷، ۲۰۱۰ و به خصوص ۲۰۱۲ استفاده می شود البته در سال های اخیر استفاده از نسخه ۲۰۱۶ اتوکد نیز رواج یافته است.
به طور کلی، بهترین منبع یادگیری برای هر فردی به سطح مهارت، هدف و زمینه کاری آنها بستگی دارد. شرکت «اتودسک» (Autodesk)، نسخه های مختلفی از AutoCAD را برای دامنه های مختلف ارائه می دهد که برای ویژگی ها و ابزارهای هر دامنه بهینه شده است. برخی از جعبه ابزار اتوکد و نسخه های فرعی عبارتند از:

پیشنهاد می کنیم برای شروع ابتدا نسخه ساده و ابتدایی اتوکد را یاد بگیرید و سپس با توجه به حوزه تخصصی خود یکی از نرم افزارهای فوق را انتخاب کنید. با این رویکرد یادگیری نرم افزار تخصصی فوق برای شما بسیار آسان خواهد بود. همچنین کار با اکثر نرم افزارهای CAD مانند اتوکد است. در واقع با یادگیری یک نرم افزار، پایه و اساس یادگیری نرم افزارهای دیگر را فراهم می کنید.

سازگاری با دیگر نرم افزارها

نرم افزار ESRI ArcMap 10 اجازه استخراج به عنوان فایل های نقشه AutoCAD را می دهد. نرم افزار Civil 3D اجازه استخراج به عنوان Object های اتوکد و همچنین LandXML را می دهد.

مبدل های فایل ثالث برای فرمت های خاصی وجود دارند، مانند افزونه Bentley MX GENIO، افزونه PISTE (فرانسه)، ISYBAU (آلمان)، OKSTRA و Microdrainage (انگلیس). همچنین تبدیل فایل های PDF ممکن است، اما دقت نتایج بدست آمده ممکن است غیرقابل پیش بینی یا تحریف شده باشد، مانند لبه های ناهموار. و همچنین طراحی پیشرفته.

زبان های نرم افزار AutoCAD

نرم افزار AutoCAD و AutoCAD LT برای زبان های انگلیسی، آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی، اسپانیایی، ژاپنی، کره ای، چینی ساده، چینی سنتی، پرتقالی برزیلی، روسی، چک، لهستانی و مجارستانی موجود است (همچنین از طریق بسته های زبان افزوده).

میزان بومی سازی تفاوت دارد و ممکن است محصول به طور کامل یا تنها اسناد ترجمه شده باشند. مجموعه دستورات اتوکد هم بومی سازی شده اند.

قابلیت های کلیدی اتوکد

  • دارای محیط ساده
  • ابزار های گوناگون مطابق با هر نیازی
  • قابلیت ترسیم انواع طرح های دو بعدی و سه بعدی
  • انعطاف پذیری بالای محیط کاربری
  • مجهز به ابزارهای قدرتمند طراحی
  • امکان طراحی سه بعدی و طراحی دو بعدی
  • امکان مستندسازی ایده های خلاقانه
  • دارای میانبرهای کاربردی
  • دارای منوی مرورگر
  • امکان برنامه نویسی برای کاربردهای خاص
  • اشتراک گذاری طرح‌ها با کیفیت بال و حجم پایین
  • امکان انتقال تنظیمات برنامه بین کامپیوترها
  • کیفیت بالا در پردازش و چاپ طراحی‌ها
  • قوی ترین برنامه نقشه کشی ساختمان
  • دقت بالا در اشتراک گذاری نقشه ها
  • سرعت بالا در نقشه کشی ساختمان
  • امکان تحقق ایده ها و تصورات ۳ بعدی

حداقل سیستم مورد نیاز اتوکد چیست؟

به منظور اجرای مناسب اتوکد و بهره‌مندی کامل از قابلیت‌های آن، کامپیوتر کاربر باید دارای مشخصات سخت افزاری سازگار با این نرم افزار باشد. مشخصات سخت افزاری حداقل سیستم مورد نیاز AutoCAD عبارت هستند از:

  • سیستم عامل: ویندوز XP (نسخه‌های پایین‌تر از ۲۰۱۵)، ویندوز ۷ (نسخه‌های پایین‌تر از ۲۰۲۱)، ویندوز ۸.۱ (نسخه‌های پایین‌تر از ۲۰۲۲) و ویندوز ۱۰
  • پردازنده (CPU): دو هسته‌ای با توان ۱.۶ گیگاهرتز (نسخه ۲۰۱۰) تا ۲.۵ گیگاهرتز (نسخه ۲۰۲۲)
  • رم (RAM): ۲ گیگابایت (نسخه ۲۰۱۰) تا ۸ گیگابایت (نسخه ۲۰۲۲)
  • حافظه (Disk Space): ۱ گیگابایت (نسخه ۲۰۱۰) تا ۱۰ گیگابایت (نسخه ۲۰۲۲)
  • پردازش گرافیکی (GPU): کارت گرافیک VGA با صفحه نمایش ۷۶۸*۱۰۲۴ (نسخه ۲۰۱۰) تا کارت گرافیک ۱ گیگابایتی با پهنای باند ۲۹ گیگابایت بر ثانیه و سازگار با DirectX 11

طبیعتا هر چقدر سیستم عامل شما جدیدتر باشد، امکان اجرای نسخه‌های بالاتر با سرعت بهتر برایتان فراهم خواهد شد. البته توجه داشته باشید که نسخه‌های قدیمی با سیستم عامل‌های جدید سازگاری خوبی ندارند. از این‌رو، پیش از شروع نصب، نسخه‌های متناسب با سیستم خود را انتخاب کنید.

مقایسه اتوکد با نرم افزارهای دیگر

اتوکد، تنها نرم افزار شناخته‌شده در زمینه طراحی نیست و نام‌های بزرگ زیادی در حال رقابت با این نرم افزار هستند. رویت و کتیا از نرم افزارهایی هستند که اغلب با اتوکد مقایسه می‌شوند.

تفاوت اتوکد با رویت در چیست؟

«رویت» (Revit)، یکی دیگر از محصولات شرکت اتودسک و از نرم افزارهای تخصصی در زمینه مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM) است. این نرم افزار به منظور تخمین هزینه‌های پروژه مورد استفاده قرار می‌گیرد. جدول زیر، تفاوت رویت با اتوکد را از جنبه‌های مختلف نمایش می‌دهد.

معیار AutoCAD Revit
رویکرد ترسیم CAD مدل‌سازی سه‌بعدی
گستره کاربرد عمومی ساختمان‌سازی
داده‌های خروجی مبتنی بر مشخصات اشیا مدل مبتنی بر نحوه ساخت
انعطاف‌پذیری بالا پایین
اصلاح مدل دشوار آسان
کاربرد اصلی ترسیم دو بعدی BIM و تخمین هزینه

تفاوت اتوکد و کتیا در چیست؟

«کتیا» (CATIA)، یکی دیگر از نرم افزارهای شناخته شده طراحی است که اغلب در صنایع خودروسازی، هوافضا و ساخت قطعات مورد استفاده قرار می‌گیرد. جدول زیر تفاوت کتیا و اتوکد را از جنبه‌های مختلف نمایش می‌دهد.

معیار AutoCAD CATIA
فرآیند ترسیم ساده و قدرتمند پیچیده و پیشرفته
دقت ترسیم قطعات مکانیکی متوسط بسیار بالا
قابلیت مدیریت چرخه عمر ندارد دارد
تکنولوژی ترسیم غیر پارامتری پارامتری
گستره کاربرد عمومی مکانیک، هوافضا و کشتی‌سازی
رویکرد مد‌سازی دو بعدی سطحی و سه بعدی

کاربرد اتوکد در رشته های مهندسی

در ادامه کاربرد AutoCAD در بعضی از رشته های مهندسی را معرفی میکنیم

کاربرد اتوکد در مهندسی عمران چیست؟

اتوکد یکی از مهمترین و پرکاربردترین نرم افزارهای مهندسی عمران است. این نرم افزار برای ترسیم طرح، نقشه و مشخصات سازه‌های عمرانی نظیر ساختمان، پل، سد، راه، راه آهن، خط لوله و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد اتوکد در نقشه کشی ساختمان چیست؟

از کاربردهای وسیع اتوکد در مهندسی عمران می‌توان به نقشه کشی سازه های فولادی و بتن آرمه اشاره کرد. اکثر نقشه‌های فاز یک و دو (ستون گذاری پلان، پلان آکس بندی، پلان فونداسیون، پلان ستون گذاری، پلان تیرریزی و جزئیات اجرایی) در محیط این نرم افزار ترسیم می‌شوند.

کاربرد اتوکد در طراحی سازه چیست؟

از دیگر کاربردهای اتوکد در مهندسی عمران، استفاده از خروجی سازه‌های طراحی شده در این نرم افزار برای تحلیل و طراحی سازه اشاره کرد. اغلب نرم افزارهای مهندس عمران از فایل‌های اتوکد پشتیبانی می‌کنند. همین موضوع، دقت و سرعت فرآیند مدل‌سازی برای تحلیل سازه را بهبود می‌بخشد.

کاربرد اتوکد در مهندسی معماری چیست؟

اتوکد، از نرم افزارهای شناخته‌شده و پرکاربرد در حوزه معماری است. مهندسان معمار معمولا از این نرم افزار برای طراحی ساختمان‌های مسکونی و تجاری استفاده می‌کنند. تهیه نقشه‌های معماری ساختمان، طراحی فضای داخلی و رندرگیری نیز از دیگر کاربردهای اتوکد در مهندسی معماری هستند. بسیاری از پلان‌های مورد استفاده برای شیت بندی معماری نیز توسط این نرم افزار تهیه می‌شوند. البته نسخه تخصصی اتوکد برای مهندسی معماری، AutoCAD Architecture است. قابلیت‌ها و ابزارهای این نسخه برای کاربردهای معماری تهیه و بهینه شده‌اند.

کاربرد اتوکد در تاسیسات چیست؟

اتوکد، نرم افزار اصلی برای نقشه کشی تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی (بهداشتی و گازرسانی) ساختمان است. نقشه تاسیسات ساختمان معمولا در کنار نقشه‌های اجرایی (معماری و سازه) تهیه می‌شوند. این نقشه‌ها محل قرارگیری اجزای مختلف، نوع و نحوه اتصالات آن‌ها به یکدیگر را مشخص می‌کنند.

کاربرد اتوکد در مهندسی مکانیک چیست؟

اتوکد در مهندسی مکانیک نیز کاربردهای گسترده‌ای دارد. مهندسان مکانیک از این نرم افزار برای طراحی اولیه قطعات، عیب‌یابی، شبیه‌سازی و کنترل کیفیت استفاده می‌کنند. طراحی قطعات و عیب‌یابی آن‌ها توسط رسم ایده‌های مختلف و تحلیل آن‌ها انجام می‌گیرد. استفاده از اتوکد در مهندسی مکانیک باعث سرعت بخشیدن به این فرآیند و حذف محدودیت‌های طراحی دستی می‌شود. عملکرد قطعات در سناریوهای مختلف نیز با قابلیت شبیه‌سازی اتوکد مورد بررسی قرار می‌گیرد. با کمک این قابلیت، مهندسان مکانیک بدون نیاز به تولید واقعی قطعه طراحی شده، از عملکرد صحیح آن در تجهیزات اطمینان حاصل می‌کنند. تحلیل تنش‌های اعمال شده بر قطعات در شرایط بارگذرای و جوی مختلف نیز از کاربردهای نرم افزار اتوکد در مهندسی مکانیک است.

یکی از کاربردهای مشترک اتوکد در مهندسی عمران و مکانیک، تهیه نقشه‌های «برنامه باربرداری» (Lifting Plan) است.

کاربرد اتوکد در مهندسی برق چیست؟

به دلیل قابلیت‌های منحصر به فرد و کاربردی اتوکد، این نرم افزار در حوزه مهندسی برق نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. به این منظور، شرکت اتودسک نسخه‌ای را با عنوان AutoCAD Electrical مخصوص طراحی مدارات و تابلو برق ارائه معرفی کرده است. این نسخه از نرم افزار امکان کار با نقشه‌های برق، سیم‌کشی، ایجاد شماتیک قطعات، طراحی مدار، افزودن ماژول‌های PLC، اعمال اتصالات برداری، ایجاد پنل جانمایی قطعات، ساخت دیاگرام‌ها (رابط، هیدرولیکی، پنوماتیکی، P&ID)، تهیه گزارش و گرفتن خروجی‌های مطابق با استانداردهای مهندسی برق را فراهم می‌کند.

کاربرد اتوکد در مهندسی صنایع چیست؟

اتوکد در مهندسی صنایع اغلب به عنوان ابزار نمایش و ترسیم فلوچارت مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته برای خواندن طرح‌ها و نقشه‌های تهیه شده از ساز‌ه‌ها، تجهیزات و قطعات برای برنامه ریزی و مدیریت بهتر پروژه نیز می‌توان از اتوکد استفاده کرد.

 


سوالات متداول نرم افزار اتوکد

✔ نرم افزار اتوکد (AutoCAD) چیست ؟

اتوکد یک ابزار طراحی با کامپیوتر است که در سای ۱۹۸۲ توسط شرکت Autodesk به کاربران ارائه شد و قابل اجرا بر روی کامپیوتر های شخصی بود. ورژن اولیه نرم افزار اتوکد بسیار ساده و در حد ترسیم خطوط صاف و مورب بود، ولی به مرور زمان قابلیت های بیشتری جهت طراحی در محیط ۲ بعدی و ۳ بعدی ارائه نمود.

✔ فرمت های فایل اتوکد ؟

فرمت اصلی نرم افزار اتوکد dwg است. این فرمت و تا حدودی هم فرمت DXF، تبدیل به استانداردهایی برای قابلیت همکاری داده های CAD شده اند.

✔ اولین نسخه از نرم افزار اتوکد چه تاریخی رونمایی شد ؟

اولین نسخه از نرم افزار اتوکد توسط شرکت Autodesk در سال ۱۹۷۷ در نمایشگاه Comdex نمایش داده شده و در دسامبر همان سال عرضه شد. نسخه ۲۰۱۶ این نرم افزار، سی مین نسخه اصلی نرم افزار اتوکد برای سیستم عامل Windows است. نسخه ۲۰۱۴ این نرم افزار، چهارمین نسخه متوالی برای سیستم عامل Mac می باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.