مهندسی عمران

پلاستر سیمان چیست؟ و عمل آوری پلاستر سیمان

پلاستر به مدت ۷۰۰۰ سال استفاده می‌شود و از زمان‌های قدیم در کشورهای خاورمیانه مورد استفاده قرار می‌گرفت. این نوع مصالح به عنوان مواد ساختمانی و تزئینات نمای ساختمان‌ها استفاده می‌شدند. در مصر باستان، سنگ گچ را در کوره حرارتی گداخته و آن را خرد می‌کردند تا به شکل پودر درآید. سپس از مخلوط پودر گچ و آب، پلاستر گچی تولید می‌شد که به عنوان ماده چسبنده برای اتصال و چسباندن بلوک‌ها به کار می‌رفت.

پلاستر سیمان 

پلاستر (به انگلیسی: Plaster) نوعی لایه پوششی است که در زمان بازسازی ساختمان به دیوار، ستون، سقف و کف اضافه می شود. در واقع پلاستر لایه ای اضافه است که به جهت محافظت بیشتر به تمام دیوارها در یک ساختمان اضافه می شود.

هدف اصلی استفاده از پلاستر در بازسازی ساختمان محافظت است. ترکیبات پلاستر بسته به هدف و کاربرد آن متفاوت هستند، به بیان دیگر ترکیبات آن بسته به جایی که در آن استفاده می شود تفاوت دارد. انواع پلاستر شامل پلاستر پایه گچی، پلاستر پایه سیمانی و پلاستر پایه آهکی هستند.

در بازسازی ساختمان و برای پوشش دیوارهای داخلی از پلاستر پایه گچی استفاده می شود. پلاستر گچی زیبایی به ساختمان می دهد و مقاومت آن در برابر سرما و گرما بالا است. گچ به شکل یک پودر خشک تولید می شود و با آب مخلوط می شود تا خمیر به وجود آمده بلافاصله قابل استفاده باشد.

واکنش گچ با آب گرما را از طریق کریستالی شدن آزاد می کند و گچ هیدراته آن را سخت می کند. در گذشته در زمان بازسازی ساختمان پلاستر و پوشش گچی یکی از لایه های پوششی اصلی بوده است. برای صاف کردن سطوح نمای داخلی هم از پلاستر گچی استفاده می شود.

✔ حتما بخوانید:  انواع عایق های حرارتی

پلاستر سیمان

پلاستر سیمانی عموما برای دیوارهای خارجی ساختمان استفاده می شود. سیمان پلاستر از نفوذ رطوبت و تاثیر عوامل محیطی بر روی بدنه سازه جلوگیری می کند. پلاستر سیمانی در واقع مخلوطی است از سیمان و ماسه تمیز شسته شده با آب که پس از کروم بندی دیوارها به شکل پاششی یا پرتابی روی دیوارهای سفالی یا آجری و یا سطوح مش بندی شده قرار داده می شود.

پلاستر پایه سیمانی، علاوه بر داشتن مزایایی مانند پوشاندن حفره های موجود در دیوارها و ایجاد استحکام مناسب، به عنوان پوششی مطلوب و قابل قبول به جای پلاستر پایه گچی در محیط های مرطوب هم استفاده می شود. با تغییر در نوع سیمان و یا افزودن برخی مواد دیگر می توان در خواص مورد نیاز این پلاستر تغییر ایجاد کرد.

انواع پلاستر

  1. پایه گچی
  2. پایه آهکی
  3. پایه سیمانی

پلاستر پایه گچی چیست؟

برای پوشش دیوارهای داخلی از پلاستر گچی استفاده می‌شود، همچنین از لحاظ زیبایی و مقاومت در برابر سرما و گرما اهمیت ویژه‌ای دارد. گچ به عنوان یک پودر خشک تولید می‌شود و با آب مخلوط می‌شود تا بلافاصله قبل از اعمال سطح به ریز، خمیر قابل استفاده باشد.

واکنش با آب گرما را از طریق کریستالیزاسیون آزاد می‌کند و گچ هیدراته آن را سخت می‌کند. در گذشته در زمان نوسازی و بازسازی ساختمان پلاستر گچی جزو پلاسترهای اولیه بوده است. همچنین برای صاف کردن سطوح نمای داخلی استفاده می‌شود.

پلاستر پایه سیمانی چیست؟

عموما برای دیوارهای خارجی ساختمان استفاده می‌شود. از نفوذ رطوبت و تاثیر عوامل محیطی بر روی بدنه سازه جلوگیری می‌کند. در واقع مخلوطی است از سیمان و ماسه تمیز شسته شده با آب که پس از کروم بندی دیوارها به شکل پاششی یا پرتابی روی دیوارهای سفالی یا آجری و یا سطوح مش بندی شده قرار داده می‌شود.

علاوه بر داشتن مزایایی مانند پوشاندن حفره‌های موجود در دیوارها و ایجاد استحکام مناسب، به عنوان پوششی مطلوب و قابل قبول به جای پلاستر پایه گچی در محیط‌های مرطوب هم استفاده می‌شود. با تغییر در نوع سیمان و یا افزودن برخی مواد دیگر می‌توان در خواص مورد نیاز این پلاستر تغییر ایجاد کرد.

✔ حتما بخوانید:  مقاله بتن با تراکم پایین

پلاستر آهکی چیست؟

این لایه پوششی از لحاظ استحکام نسبت به گچ بهتر است، اما نمی‌تواند نقش خود را مانند پوشش‌های سیمانی اجرا کند. پلاستر آهکی معمولاً در سقف و کف ساختمان بیشتر از پوشش‌های آهکی استفاده می‌شود و در برخی موارد جزئی امکان استفاده از آن‌ها بر روی دیوار فراهم است.

عمل آوری پلاستر سیمان

عمل آوری پلاستر سیمان یک مرحله ضروری است.

  • زیرا به کاهش ترک خوردگی سطحی و افزایش مقاومت دیوار کمک می کند.
  • عمل آوری باید بعد از گذشت ۲۴ ساعت انجام شود.
  • سطح آن باید به مدت ۷ روز مرطوب نگه داشته شود.
  • همچنین باید بین پوشش اول و دوم فاصله ۷ روز وجود داشته باشد.
  • هر روکش باید حداقل ۵ روز به طور مداوم مرطوب نگه داشته شود.
  • در آخر اطمینان حاصل کنید که قبل از استفاده از روکش بعدی ، روکش پایه به طور مساوی مرطوب شده باشد.
  • در شرایط آب و هوایی سرد ، دوره عمل آوری طولانی تر لازم است.
  • در شرایط آب و هوایی داغ/ گرم ، مرطوب و کم باد، روند عمل آوری باید به محض اینکه شواهدی از تنظیم بودن نسبت های ملات سیمان آشکار شد ، آغازشود.

مزایای پلاسترکاری

  • پلاستر دارای انعطاف پذیری بالایی است
  • پلاسترها قابلیت اجرا به صورت دستی یا با انواع ماشنین‌های پاشش
  • چسپندگی عالی به عنوان مصالح ساختمانی
  • عدم ایجاد ترک خوردگی
  • عدم محدودیت اجرا
  • نصب آسان و سریع
  • عمر طولانی مدت
  • عدم نیاز به هرگونه مواد افزودنی

اهداف اولیه پلاسترکاری

  • پلاستر به عنوان یک لایه محافظ برای سطوح خارجی در برابر نفوذ آب باران و سایر شرایط محیطی نامناسب و اضطراری است.
  • به عنوان یک پوشش برای ایجاد یک سطح صاف و نفوذ ناپذیر در برابر گرد و غبار و خاک است.
  • به عنوان یک پوشش تزئینی برای دیوارهای سنگی و بلوکی است.
  • به عنوان یک پوشش سطحی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت‌های زمینی و نفوذ صوت است.
  • پلاستر به عنوان یک پوشش برای شکستگی یا اشکال در بخش‌های داخلی سازه است.
✔ حتما بخوانید:  دیوار مسلح چیست؟

چگونه پلاستر مناسب برای پروژه خود شناسایی کنیم؟

پلاستر آهکی برای ساختمان‌های قدیمی که دارای رطوبت کمی هستند، بسیار مناسب است. ویژگی اصلی این پلاستر این است که به آب اجازه می‌دهد از سطح خود عبور کند و تبخیر شود.

پلاستر گچی برای تزئین دیوارهای ساخته شده از آجر یا بلوک، به ویژه در فضاهای داخلی، استفاده می‌شود.

در نهایت، پلاستر سیمانی یا رندرهای سیمانی برای کاربردهای متنوعی استفاده می‌شوند. به عنوان مثال، ترکیب پلاستر سیمانی با آهک می‌تواند برای عایق‌سازی مخازن مفید باشد. با این حال، در صورتی که پلاستر سیمانی قوی با سطح بستری که روی آن اعمال می‌شود، از نظر ویژگی‌های مقاومتی هماهنگ نباشد، ممکن است منجر به ترک خوردگی، خشک شدگی زودرس، یا حتی شکستن شود.

لطفا توجه داشته باشید که این توصیفات عمومی بوده و برای اطلاعات دقیقتر و انتخاب مناسب‌تر پلاستر، بهتر است با کارشناسان محلی یا پیمانکاران متخصص مشورت کنید.

قیمت پلاستر چقدر می باشد؟

هزینه اجرای پلاستر به میزان و حجم و نوع پلاستری که باید استفاده شود بستگی دارد. برای محاسبه هزینه، پیمانکاران معمولاً از اندازه‌گیری متراژ دیوار استفاده می‌کنند تا بتوانند نوع و مقدار متریال و ابزار مورد نیاز را تعیین کنند و همچنین زمان اجرا را پیش‌بینی کنند. اگر شما آماده اجرای پلاستر در ساختمان خود هستید، کارشناسان ما می‌توانند به شما در پیدا کردن پلاستر مناسب کمک کنند. برای اطلاعات دقیقتر درباره قیمت پلاستر، مناسب‌تر است با کارشناسان محلی یا پیمانکاران معتبر مشورت کنید.

 


سوالات متداول پلاستر سیمان

✔ تعریف پلاستر

نوعی لایه پوششی است که در زمان بازسازی ساختمان به دیوار، ستون، سقف و کف اضافه می‌شود. در واقع می‌توان گفت لایه‌ای اضافه است که به جهت محافظت بیشتر به تمام دیوارها در یک ساختمان اضافه می‌شود.

✔ پلاستر سیمانی چه نوع پوششی می‌باشد؟

پلاستر سیمانی یک لایه پوششی سیمانی از پیش بسته بندی شده با دوام و با کیفیت بالا است که به طور ویژه برای بازسازی ساختمان و پوشش سطوح بتنی، دیوارهای آجری، دیوارهای بلوک داخلی و خارجی و همچنین استفاده در وال پست‌ها کاربرد دارد و استحکام و چسبندگی خوبی به بسترها می‌دهد
✔ حتما بخوانید:  گزارش کارآموزی احداث پارک

✔ پلاستر سیمانی چگونه اجرا می شود؟

پلاستر سیمان معمولاً به عنوان پوشش ایده آل برای سطوح خارجی و داخلی دیوار استفاده می شود. معمولاً به صورت یک لایه یا دو لایه اجرا می‌شود. دو لایه در جایی استفاده می شود که ضخامت گچ بیش از ۱۵ میلی متر باشد و یا زمانی که لازم است پوشش بسیار ظریفی داشته باشد.

✔ انواع پلاستر

پایه گچی – پایه آهکی – پایه سیمانی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.