اکسل فهرست بها 1403 منتشر شد. 

فهرست بها 1403
مطالب عمومی

جدول اورلب میلگرد ستون و فونداسیون طبق آیین نامه

همیشه اجرای سازه‌های بتنی با چالش‌ها و مشکلاتی همراه بوده است. به عنوان مثال ممکن است هنگام ساخت یک سازه بتنی (با تعداد طبقات زیاد) به میلگردهایی نیاز باشد که طولشان از استاندارد ملی (۱۲ متر) بیشتر باشد؛ اما آیا می‌توان سفارش میلگرد ۲۰ متری به کارخانه داد؟ آیا حمل و نقل آن امکان‌پذیر است؟

قطعا هیچ کارخانه‌ای میلگرد ۲۰ متری تولید نمی‌کند و هیچ تریلی قادر به حمل آن برای شما نیست! در این حالت از میلگرد اورلب Lap splices استفاده می‌شود. اما اورلب چیست؟ آیا اجرای آن قوانین خاصی دارد؟ انواع آن کدام است؟ اورلب میلگرد ستون و فونداسیون چه تفاوتی باهم دارند؟ پیش بینی قیمت میلگرد در سال ۱۴۰۲در ادامه با ما همراه باشید تا به همه این سوالات پاسخ دهیم.

معرفی اورلب میلگرد

در صورتی که امکان فراهم‌سازی میلگردی به‌صورت یکپارچه از ابتدا تا انتهای ساختار وجود نداشته باشد با روش اتصال لبه به لبه دو میلگرد، طول آن را افزایش می‌دهند. نوع و مقدار باری که قرار است یک سازه تجربه ‌کند، در طراحی اتصالات لبه به لبه تأثیرگذار است. به همین دلیل مهندسان عمران در تعیین طول مناسب لبه، عواملی چون بارهای زنده، بارهای مرده، شرایط محیطی و بسیاری از عوامل دیگر را در نظر می‌گیرند.

همپوشانی میلگرد طبق آیین نامه

اتصال دو لبه میلگرد ظاهرا ساده به نظر می‌رسد! در حالی که باید مطابق با مشخصات مهندسی طراحی و اجرا شود تا بهترین عملکرد از بتن‌آرمه حاصل شود. اگر این اتصال، غیر استاندارد اجرا شود، باعث کاهش استحکام سازه شده و احتمال خرابی آن افزایش پیدا می‌کند. طول قرار گیری لبه‌های دو میلگرد به روی هم، می‌تواند مستقیما قدرت تحمل آن را تحت تاثیر قرار دهد.

در مبحث نهم آیین نامه بند ۹-۲۱-۴ به طور مفصل، ضوابط مربوط به همپوشانی میلگرد در شرایط مختلف آمده است. برخی از این ضوابط عمومی عبارتند از:

  • اورلب باید دست کم ۴۰ برابر قطر میلگرد باشد.
  • فاصله بین میلگرد‌ها باید ثابت باشند.
  • مهار میلگرد باید مطابق با استانداردها باشد.
  • ارتفاع پی را در نظر بگیرید و طول میلگرد را متناسب با آن تنظیم کنید.
  • چیدمان میلگردها را به یک مهندس با تجربه بسپارید.

انواع اورلب میلگرد

انواع اورلب میلگرد

اورلب در دو نوع تماسی و غیر تماسی اجرا می‌شود که روش‌های اتصال هر کدام می‌تواند متفاوت باشد؛ مثلا می‌تواند با استفاده از سیم، جوشکاری و یا اتصال مکانیکی باشد.

  1. اورلب تماسی:

زمانی به اورلب تماسی گفته می‌شود که دو میلگرد توسط مفتول به هم متصل شده باشند و در واقع دو میلگرد با هم درگیر باشند. استفاده از اورلب تماسی را اغلب در میلگردهای افقی (فونداسیون) می‌بینیم.

  1. اورلب غیرتماسی:

در اورلب غیر تماسی، هیچ مفتولی نداریم! آنچه دو میلگرد را به هم متصل می‌کند، بتن است. در واقع بتن طوری بین دو میلگرد قرار می‌گیرد که فضای خالی را کامل پوشش دهد.

فرمول اورلب میلگرد

فرمول اورلب میلگرد

طول اتصال لبه میلگردها در سازه‌های مختلف بر اساس چندین عامل تعیین می‌شود؛ از جمله سایز میلگرد تقویتی، نوع اتصال استفاده شده و نیازهای سازه! دقت به طول اتصال اورلب برای اطمینان از انتقال مناسب بار و مقاومت سازه بسیار مهم است. مهندسان سازه نقش حیاتی در تعیین طول اتصال میلگردها بر اساس شرایط و نیازهای خاص یک پروژه دارند. همیشه با یک مهندس سازه واجد شرایط برای محاسبات دقیق و مرتبط با منطقه مشورت نمایید. برای بدست آوردن میزان همپوشانی مورد نیاز از فرمول زیر استفاده می‌کنند:

همپوشانی مورد نیاز = ۴۰ x قطر میلگرد

لطفاً توجه داشته باشید که فرمول ارائه شده در اینجا یک راهنمای عمومی است و برای نیازهای دقیق‌تر و خاص، بسته به عوامل مختلف، باید به کدها و استانداردهای ارائه شده مراجعه شود. فرمول و پارامترها ممکن است بر اساس فاکتورهای متفاوتی مانند قطر میلگرد، استحکام تسلیم، استحکام فشاری و مواردی مانند آن متغییر باشند. 

اورلب میلگرد در فونداسیون

فونداسیون را می‌توان یکی از مهمترین بخش‌های یک ساختمان به شمار آورد. این بخش به مستقیما با زمین در ارتباط بوده و وظیفه اصلی آن انتقال بارهای کل سازه به زمین است. اورلب میلگرد اگر در بخش فونداسیون باشد، افقی است که منجر به تقویت آرماتور می‌شود. اگر متراژ و تعداد طبقات ساختمانی زیاد باشد، باید از اورلب میلگرد استفاده شود. لازم به ذکر است که مطابق مقررات ملی ساختمان، استفاده از میلگردهای اورلب تنها برای سایز کمتر از ۳۶ mm قانونی است.

اورلب میلگرد در ستون

استفاد از اورلب میلگرد در اجرای ستون، بیشتر از مورد قبل یعنی فونداسیون مرسوم است. در این حالت، میلگردهای انتظار در اطراف ستون‌ها قرار می‌گیرند و با استفاده از روش اورلب به میلگردهای ستون طبقات دیگر متصل می‌شوند. فاصله بین اتصالات اورلب در ستون تحت تأثیر عواملی نظیر ارتفاع ستون، شرایط بارگذاری و الزامات طراحی سازه قرار دارد.

جمع بندی

در این مطلب با یکی از چالش‌های رایج هنگام ساخت سازه‌های بتنی، یعنی طول میلگردها آشنا شدیم. اشاره کردیم که مهندسان و طراحان برای برطرف کردن آن از چه روشی استفاده می‌کنند. گفتیم که با اتصال لبه میلگردها بهم، طول مورد نیاز میلگرد به وجود می‌آید. محاسبه انواع اورلب میلگرد و نکاتی که باید بدانید، امری حیاتی در ساخت و تقویت سازه‌های بتنی است. در این فرآیند، نه تنها باید اندازه و نوع اورلب میلگرد مشخص گردد، بلکه نکات کلیدی و استانداردها باید با دقت بالا مورد بررسی قرار گیرند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا