بازسازی خانه چقدر طول می کشد؟ و فرایند کلی آن شامل چه مراحلی است؟

بازسازی خانه های قدیمی و نوساز، همان اندازه که میتواند هیجانانگیز باشد، دردسرهای زیادی را هم به همراه دارد. چرا که به طور مثال برای بازسازی قسمتهایی مانند اتاق خواب و آشپزخانه سبکهای معماری زیادی وجود دارد که مشاهده آنها مشتریان را به وجد میآورد، ولی موقع اجرا تناسبی میان این سبکهای معماری با رنگ، هارمونی و ابعاد منزل دیده نمیشود.
از این موضوع هم که بگذریم اجرای بعضی از طرحها به هزینه، تخصص و ظرافت بسیار زیادی نیاز دارد. مانند طرح نئوکلاسیک که بیشتر به تجملگرایی و تزئینات پرزرق و برق تمرکز داشته و انتخاب آن از سوی کارفرما مستلزم تهیه مواد اولیه و صرف هزینه بیشتر است. از دیوارپوشهای جنس سنگ مرمر بگیرید تا قالب های گچبری، آینهها و الگوهای خاص روی دیوار. پس برای اینکه بدانید بازسازی خانه چقدر طول می کشد؟ لازم است تا اول قصد و نیت خودتان از بازسازی خانه را مشخص کرده باشید.
عمر مفید ساختمان چقدر است؟
اگر چه امروزه ساختمانهای مسکونی و تجاری با سازههای نسبتا مستحکمی به بهرهبرداری میرسند، ولی با درنظر گرفتن رطوبت محل، کیفیت متریال و شاخصهایی مانند جنس دیوارها، شیب سقفها، فاصله کف بنا با زمین و … میتوان طول عمر نسبی آنها را به طور تقریبی پیشبینی کرد. در حال حاضر متوسط عمر بناهای مسکونی در ایران ۲۵ الی ۳۰ سال است که این عدد در کلانشهرها، به دلیل اینکه سرعت ساختوساز عامل مهمتری نسبت به کیفیت مجموعه در نظر گرفته میشود، کمتر است.
آشنایی با مفهوم بازسازی ساختمان
بازسازی ساختمان به طراحی مجدد و اصلاح بخشهایی از سازه با هدف زیباسازی، تعمیر قسمتهای فرسوده و تطبیق با قوانین فعلی (ساختمانسازی) گفته میشود. این تغییرات ممکن است تغییر دکوراسیون داخلی یک طبقه یا برداشتن دیوار برای گذاشتن میز ناهارخوری و بزرگتر کردن اتاقخوابهارا شامل شود؛ در هر صورت اینکار به بازسازی پروژه ختم میشود.
فرآیند کلی بازسازی خانه و ساختمانهای مسکونی در ۵ مرحله
۱) طراحی و بودجه بندی
بودجهبندی معمولا بسته به محدوده پروژه، سبک معماری و تعداد بازنگریهایی که در آن انجام گرفته، محاسبه میشود. هنگامی که چشمانداز و بودجه روشنی وجود داشته باشد، میتوان فهرست مصالح مورد نیاز در کنار نیروی کار لازم را مشخص کرد. علاوه بر این، میتوان فهرستی از آنچه که قابلیت به تعویق انداختن دارد و آنچه که طی مدت زمان مشخصی باید انجام شود، تهیه کرد.
۲) آماده سازی محل برای آغاز
قبل از شروع کار و انتقال تجهیزات جدید، محل بازسازی باید آماده شود. معمولا این پروسه طوری برنامهریزی میشود که اول از همه قسمتهایی که نیاز به تخریب شدن دارند، قبل از ورود وسایل جدید پاکسازی شوند؛ بهویژه قسمتهایی مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام که برای جداسازی کاشی و خارج کردن لولهها، وان حمام و روشویی از آنها نیاز به زمان زیادی هم وجود دارد.
۳) کابلکشی سیمهای برق
پیریزی و اجرای تغییرات جدید در این مرحله آغاز میشود. معمولا اینکار از کابلکشی برق پشت دیوارها یا زیرکف شروع میشود. بعد از ایجاد حفاظ و شرایط مناسب برای سیمها، سایر تغییرات به ترتیب عملی میشوند. قرار دادن سیستم تهویه مناسب هم در این مرحله میتواند از جمله اولویتهای کارفرما باشد.
۴) قالببندی و اجرای دیوارهای جدید
در این مرحله قالببندی و اجرای سازههای جدید شروع میشود. مراحلی مانند گچکاری، دیوارکشی، ریختن بتن فونداسیون، کرسی چینی و اضافه کردن تیر و ستون که شکل و شمایل کلی خانه و ساختمان را عوض میکنند، در این مرحله انجام میگیرد.
۵) کف سازی و رنگ آمیزی
نصب کفپوش و رنگآمیزی دیوارها آخرین مرحله از بازسازى منزل است. معمولا سرامیکزنی اتاقها را هم به این مرحله موکول میکنند تا ظاهر سرامیک حین بازسازی با لکههای گچ به هم نریزد و احیانا نشکند. کابینت و سایر تزئیناتی که قبلاً نصب نشدهاند، از جمله کفپوش آجری، سنگ دکوراتیو، تزیینی و نمای سایدینگ هم در این مرحله اضافه میشوند.
بازسازی خانه معمولا چقدر طول می کشد؟
به دلیل اینکه در جریان بازسازی پروژههای مسکونی، ما با یک سازه قدیمی و نیازمند تعمیر روبرو هستیم که میتواند مشکلات زیادی را ایجاد نماید، نباید زمان دقیقی برای هرمرحله تعیین کرد، چرا که ممکن است تخریب بعضی از دیوارها باعث ریزش سایر بخشها شده و این اتفاق چندین هفته ما را از برنامه زمانی مشخص شده عقب بیندازد. در حالت کلی میتوان انتظار داشت که پروژه بازسازی کامل منزل، بین ۱۶ هفته (۴ ماه) تا ۲۴ هفته (۶ ماه) به طول بیانجامد.
تفاوت بازسازی و نوسازی خانه
بازسازی خانه معمولا شامل تغییرات کوچک مثل امور تاسیساتی، تغییر دکوراسیون، رنگآمیزی دیوارها و … میشود ولی نوسازی زمانی است که یک ساختمان کاملا تخریب و از نو ساخته میشود. در واقع خدمات بازسازی معمولا شامل تغییرات کلی و ایجاد تعمیرات اساسی در بنا میشوند. اما در نوسازی، بیشتر مقاومت بنا مطلوب است و روی تغییر نما و ظاهر آن نیز تمرکز میشود. علاوه بر این اکثر پروژههای بازسازی در داخل ساختمان انجام میشود مانند تعویض کابینت آشپزخانه، سقف کاذب، کفپوش و تغییر میزغذاخوری ولی نوسازی ساختمان بخش بیرونی پروژه مانند نمای ساختمان، حیاط، روف گاردن، پشت بام، شیروانی، محوطه سازی، باربیکیو، ایوان، بالکن، استخر، حوض و … را نیز شامل میشود.
چرا بازسازی خانه به صرفه است؟
وقتی صحبت از بازسازی ساختمان باشد، بسیاری آن را به تغییرات سازههای پر زرق و برق نسبت میدهند و انتظار دارند که همواره تمام مراحل رنگآمیزی دیوارها، ساخت یک دیوار دکوراتیو پشت تلویزیون و یا چیدمان جدید اتاقها را با هم شامل شود. در صورتی که مزیت بازسازی ساختمان امکان انتخاب مراحل و شروع تغییرات با موارد جزئی و نه چندان مشکل است؛ تعمیراتی که هزینه مصرفی آنها در بلند مدت به شما باز میگردد.
بازسازی خانه چقدر هزینه دارد؟
براورد هزینههای بازسازی خانههای کوچک و بزرگ با توجه به نوع پروژه، سبک معماری و مساحت بنا میتواند متفاوت باشد. به طور مثال در تعیین قیمت بازسازی خانه به روش متراژ، هزینه بازسازی به ازای هر متر مربع اعلام میشود. این در حالی است که در سایر روشها برای تعیین قیمت بازسازی خانه معمولا پیمانکاران ابتدا با بازدید از قسمتهایی مانند سرویسهای بهداشتی و آشپزخانه، طرح مد نظر کارفرما را بررسی میکنند و سپس با تشریح مواد اولیه، نیرو و هزینه لازم قیمت نهایی را به او اعلام و همکاری خود را شروع میکنند.
نتیجهگیری
در این مقاله به بررسی مزایا و زمانبندی بازسازی پروژههای مسکونی مانند خانه، ویلا و ساختمان اشاره شد. در صورت تعمیر و بازسازی ساختمان، کارفرما میتواند علاوه بر حفظ بنا و جلوگیری از استهلاک آن، از نظر مالی هم مراحل اولویتدار را با جزئیات بیشتری انجام دهد و سایر مراحل را به زمانی دیگر موکول کند. به این صورت با اولویتبندی تعمیر، رنگکاری و به طور کلی تزئین دیوارها، کفپوشها، سقف، نما و سایر قسمتهای خانه صرفه اقتصادی قابل توجهی هم برای انجام پروژه به وجود میآید.