بررسی انواع میلگرد و کاربرد های آن در ساختمان سازی

میلگرد، به پروفیلی گفته می شود که دارای سطح مقطع توپُر و دایرهای است که بعضی افراد، نوع آجدار آن را که در ساختمان سازی از آن استفاده می شود و کاربرد زیادی می شناسند. در حالت کلی، جنس میلگرد از گونه فولاد است؛ البته باید این را بدانید که تنوع ساخت این محصول، خیلی زیاد بوده است و در صنعت از نوع های مختلف میلگرد، و ساخت استفاده میشود. اگر شما می خواهید با انواع مختلف میلگرد و کاربردهای ویژه آن ها بیشتر آشنا شوید و تفاوت های میلگرد A3 ، A2 ، A1 و A4 را بهتر بدانید، با ما در این همراه شوید.
میلگرد، به عنوان عنصر مهم در صنعت ساختمان سازی شناخته شده است؛ شاید این موضوع جالب به نظر برسد که اگرچه بتن ها به عنوان عوامل استحکام در یک سازه معروف شده اند، اما این میلگرد ها هستند که در زمان زلزله از ما حفاظت میکنند. برای بار اول بار در سال ۱۸۰۰ که جوزف لوئیس این را فهمید که علاوه بر میلگرد با بتن هم میتوان خاصیت کششی کم آن را جبران کند و در آخر باعث ایجاد سازه هایی شود که در مقابل هم نیروهای کششی و نیروهای فشاری با مقاومت زیادتری داشته باشد. سال ها بعد از کشف این موضوع و استفاده کردن از میلگرد در تولید سازه ها، سیستمی برای ساخت استاندارد میلگردها درست شد.
برای خرید انواع میلگرد با شماره های 02191010666 و 06153222100 با کارشناسان مجرب فروش آهن لند تماس بگیرید.
انواع میلگرد
در این قسمت از مقاله میخواهیم انواع مختلف میلگرد را بیان کنیم. میلگردها از جنبه های مختلف مثلا شکل و ظاهر، روش تولید و استحکام و استانداردهای تولید، جنس و سایز ونوع دارای نوع های متفاوتی است. هر یک از این میلگرد ها با دقت در مشخصاتشان کاربردهای مختلفی هم دارند. در ادامه این مقاله هر یک از این جنبههای مختلف این میلگرد ها را به طور کلی توضیح می دهیم.
انواع میلگرد از نظر استاندارد
هر کشور دارای استاندارادهایی در تولید میلگرد خود میباشد که گاهی اوقات این استانداردها در سطح بین المللی رعایت شده و برخی مواقع هم در سطح ملی هستند. این استانداردها عموما بر اساس محیط و شرایط هر کشور ایجاد شده و مورد استفاده قرار میگیرند. در کشور ما بیشتر کارخانههای تولید میلگرد از جمله کارخانه ذوب آهن اصفهان که شرکت شاخص در این زمینه است، از استانداردهای روسی در ساخت میلگرد پیروی میکنند.
در این استاندارد نوع های مختلف میلگرد به چندین گروه میلگرد A1، میلگرد A2، میلگرد A3 و میلگرد A4 تقسیم شده است که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.
میلگرد A1
این گونه میلگردها از درصد پایین کربن تولید شده اند. به همین علت، قابلیت این را دارند که شکل پذیری زیادی داشته باشند و همچنین انعطاف پذیری بالایی هم داشته باشند. در صنایع به این گونه میلگردها، میلگرد نرم هم می گویند و در حالت کلیسطح آن ها بدون آج است.
میلگرد A2
این نوع میلگردها سختی زیاد تری نسبت به میلگردهای A1 دارند و بر روی سطوح بدنه خود اج هایی یکدست دارند. و در صنایع به این میلگردها نیمه ترد هم گفته می شود.
میلگرد A3
این میلگردها سختی زیادتری در مقایسه با دو نوع قبلی دارند و در نهایت شکل پذیری پایین تری نسبت به آنها دارند. از سوی دیگر، بر روی سطوح انها آج هایی به صورت جناق وجود دارد. به همین علت، به میلگردهای A3 میلگرد جناقی هم گفته میشود.
میلگرد A4
سخت ترین نوع میلگرد، میلگرد A4 است که روی سطح آن ها آج هایی به شکل جناقی قرار می گیرد. البته این آجها از دو طرف مخالف همدیگر هستند که این موارد موجب افزایش یافتن چسپندگی این میلگرد ها به بتن میشود. در حقیقت میتوان این را گفت با افزایش یافتن شماره این نوع میلگردها، درجه سختی آن ها هم افزایش پیدا می کند.
انواع میلگرد از نظر جنس
میلگردها در حالت کلی به دو دسته تقسیم بندی میشوند که میلگرد ساده و میلگرد آجدار هستند، و این ملگرد ها از نظور جنس هم به چندین دسته تقسیم میشود که میتوان به مورد های زیر اشاره کرد:
- فولاد کربندار
- گالوانیزه
- میلگرد اروپایی
میلگرد با فولاد پُرکربن
رایجترین نوع میلگرد، میلگرد «سیاه» است که در هر نوع و مقیاس پروژه، به جز چند استثناء، استفاده میشود. بزرگترین ضعف میلگرد سیاه این است که زود دچار فرسایش میشود. اگر این فرسایش زیاد باشد، باعث شکسته شدن بتنهای اطراف آن میشود. برای شرایطی که ممکن است میلگرد در معرض رطوبت و اشباع آب قرار بگیرد، گزینههای مناسبتری نسبت به میلگرد سیاه وجود دارد. با این حال میتوان نتیجه گرفت که بهترین نوع میلگرد موجود از لحاظ قدرت و استحکام کششی، میلگرد سیاه است.
میلگرد اروپایی
ویژگی اصلی میلگرد اروپایی، جنس این میلگرد است که معمولا از منگنز تولید شده است. میلگرد اروپایی، با توجه به ویژگی خم شوندگی که دارد مقاوم ترین میلگرد به حساب می آید. از دیگر مشخصات این محصولات میتوان به این مورد اشاره کرد که کار کردن با آن ساده تر است. در حالت کلی برای استفاده کردن در پروژه هایی که نیاز به ساختاری یکدست دارند و منطقه های زلزله خیز این میلگرد توصیه نمیشود.
میلگرد گالوانیزه
اگر بخواهیم میلگرد اپوکسی و گالوانیزه را با یکدیگر مقایسه کنیم، باید بگوییم که میلگرد گالوانیزه نسبت به میلگرد سیاه، چهل برابر مقاومت بیشتری در برابر خوردگی دارد و شاید به همیت دلیل هم از میلگردهای اوپکسی گرانتر هستند. ازآنجایی که این نوع میلگردها آسیبپذیری کمتری دارند، بنا بر این ارزش بیشتری نسبت به میلگرد اپوکسی دارند.
کاربرد انواع میلگرد در ساختمان سازی
در این قسمت می خواهیم انواع مختلف میلگرد و کاربرد های آن را بررسی کنیم. با دقت کردن به شکل میلگرد میتوان آن را به دو قسمت تقسیم کرد: 1. میلگرد ساده، 2. میلگرد آجدار هر یک از میلگرد ها نقاط مثبت و منفی ویژه خود را دارند.
انواع میلگرد ساده
این میلگردها سطحی یکنواخت و صاف دارند. این نوع میلگرد را در ابعاد متفاوت بین 6 تا 50 میلیمتر می سازند که هر کدام از ابعاد برای محل ویژه ای استفاده می شود. از کاربردهای میلگرد ساده میتوان به تولید درز انقباض در انواع فرودگاه ها و اتوبان ها اشاره کرد .وظیفه درز انقباض برای جلوگیری از ترک و جمع شدگی در بتن است. در هنگام اجرا از درز انقباض میان فصل ها مشخص بتن استفاده می کنند تا این ترک خوردگی را حداقل برسانند.
انواع میلگرد آجدار
میلگردهای آجدار یکی از پراستفاده ترین انواع میلگرد فولادی در صنعت هستند. ظاهر این میلگردها همانند اسمشان آجدار و زبر است به گونه ای که شما برای استفاده از این مقاطع در بتنریزی به هیچ مشکلی برخورد نکنید. آجهای موجود روی این محصولات باعث شده در زمان بتن ریزی اتصال به خوبی بین میلگرد و بتن ایجاد بشود. اتصال محکم احتمال جدا شدن قطعات را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. میلگردهای نوع آجدار در سایز 6 تا 50 میلیمتری در کارخانههای مختلفی در سراسر ایران تولید میشوند. به طور کلی میتوان این میلگردها را در نوع آجدار ترمومکانیکی (TMT) و با مقاومت بالا (HSD) در بازار مشاهده کرد.
- میلگردهای آجدار ترمومکانیکی TMT
- میلگردهای آجدار مقاوت بالا HSD
خاصیت جوش پذیری صد درصدی از دیگر مشخصات در میلگردهای مقاومت زیاد است. معمولا بیشترین مکان استفاده کردن از میلگردهای HSD، ساختمانهای صنعتی و پلها و سازههای تجاری است.
منبع : https://ahanlands.com/