اکسل فهرست بها 1403 منتشر شد. 

فهرست بها 1403
مطالب عمومی

اینترنت اشیا صنعتی iiot چیست؟ چه کاربرد و مزایایی دارد؟

سیستم هوشمند iiot متشکل از حسگرها و دستگاه های مستقلی است که کمک می کند تمام ابزارآلات و تجهیزات صنعتی به اینترنت و به یکدیگر متصل شوند و امکان نظارت بهتر و کامل تر برروی تمام فرآیندهای صنعتی را فراهم می آورد. هم اکنون بسیاری از صنعتگران از iiot برای پروژه های مختلف در تجهیزات اتوماسیون صنعتی خود استفاده می کنند.

به واسطه iiot تمامی دستگاه های اتوماسیون صنعتی، از حسگرها و محرک ها گرفته تا PLCها به اینترنت متصل می شوند و اپراتورها امکان اشتراک گذاری اطلاعات مهم را با یکدیگر خواهند داشت. شما می توانید تجهیزات لازم برای راه اندازی اینترنت اشیا صنعتی را از نمایندگی دلتا در تهران یا سایر شهرها خریداری نمایید. قطعا صرف هزینه برای راه اندازی این مکانیزم های هوشمند در محیط های صنعتی، در دراز مدت بسیار به صرفه خواهد بود.

اینترنت اشیا صنعتی چیست؟

اینترنت اشیا صنعتی که در انگلیسی به آن Industrial Internet of Things می گویند، به صنعتگران کمک می کند تا با استفاده از سنسورها و محرک های هوشمند عملکرد بهتری در پروسه های تولید و صنعت داشته باشند. این سیستم قدرت ماشین های صنعتی را بالا می برد و با هوشمندسازی آنها به تجزیه و تحلیل فوری داده ها کمک خواهد کرد.

شرکت ها و سازمان ها با یاری iiot می توانند مشکلات و ناکارآمدی ها را هر چه سریعتر برطرف کنند و با پیشروی سریعتر و بهتر در تصمیم های تجاری قدمی مثبت برای رشد و پیشرفت کسب و کارشان بردارند.

اینترنت اشیا صنعتی موجب صرفه جویی در هزینه ها و زمان می شود و با کنترل کیفیت، شیوه هایی سازگار با محیط زیست، ردیابی زنجیره ای تامین و … با پتانسیل بسیار بالا در کنار صنعتگران است تا به رشد و پیشرفت آنها کمک کند. بسیاری از صنعتگران نیز هم اکنون از این سیستم به منظور نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، ردیابی داده ها، مدیریت انرژی و … استفاده می کنند.

تفاوت بین اینترنت اشیا و iiot در چیست؟

اینترنت اشیا و اینترنت اشیا صنعتی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ iiot به عنوان زیر مجموعه ای از iot شناخته می شود. در این پلتفرم ها فناوری های مشترکی نیز ایجاد شده که از جمله آنها می توان به پلتفرم های ابری، سنسورها، ارتباط ماشین به ماشین و … اشاره کرد. اما با وجود ویژگی های مشترک، از این سیستم ها برای اهداف مختلفی استفاده می کنند، بنابراین کاملا شبیه یکدیگر نیستند!

در سیستم iot امکان اتصال دستگاه ها در حوزه های کاری مختلف مثل کشاورزی، سلامت، خدمات شهری و … وجود دارد و انواع دستگاه های آن شامل لوازم هوشمند، نوارهای تناسب اندام و … هستند که حتی در صورت بروز عیب و ایراد در آنها، مشکل خاصی به وجود نمی آید. اما در iiot ماجرا کمی متفاوت است، چون مجموعه ای از دستگاه های صنعتی مثل نفت و گاز، تولید و … به یکدیگر متصل شده اند؛ بنابراین اگر هر یک از آنها آسیبی ببینند، مشکلات پرخطر زیادی رخ می دهد که برخی از آنها حتی تهدید کننده زندگی نیز به شمار می آیند.

اینترنت اشیا صنعتی چگونه کار می کند؟

اینترنت اشیا صنعتی iiot

در iiot سیستم های مرتبط به هم که اطلاعاتشان را حس می کنند، با یکدیگر به تعامل و ذخیره سازی اطلاعات می پردازند. زیرساخت های ارتباطات این سیستم ها نیز به صورت داده های عمومی و خصوصی است. iiot همچنین اقدام به تجزیه و تحلیل برنامه های کاربردی کرده و با ایجاد اطلاعات تجاری موجب پیشرفت کسب و کارها می شود.

لایه ها و پروتکل های اینترنت اشیا

در هر کدام از سیستم های iot و iiot برخی پروتکل های خاص وجود دارد که استانداردهای آنها را تعیین می کنند. استانداردهای iiot کاملاً مرتبط به حوزه صنعت هستند که در لایه های مختلف اجرا می شوند.

شبکه های اینترنت اشیا صنعتی از ۳ لایه مختلف ایجاد شده اند که در ادامه این لایه ها را معرفی می کنیم و درباره آنها توضیح می دهیم:

  1. لایه فیزیکی: در این لایه سنسورها و دستگاه های فیزیکی قرار می گیرند.
  2. لایه شبکه: این لایه وظیفه متصل کردن دستگاه ها به یکدیگر را بر عهده دارد.
  3. لایه کاربردی: وظیفه این لایه ارائه داده ها است.

در هر یک از این لایه ها برخی پروتکل های خاص وجود دارد که مدیریت آنها را ساده تر کرده اند. در ادامه این پروتکل ها را در هر کدام از حوزه های iiot معرفی می کنیم:

  • زیر ساخت: IPv4/IPv6, RPL, QUIC
  • دستگاه ها: TR-069, OMA-DM, OMA LwM2M
  • امنیت: OTrP, X.509
  • ارتباطات: وای فای، بلوتوث، LPWAN، NFC، زیگبی و DigiMesh
  • داده ها: MQTT, CoAP, AMQP, SMCP, XMPP, LLAP, REST, SOAP

معرفی صنایع مرتبط با iiot

معرفی صنایع مرتبط با iiot

در ادامه برخی از مهمترین صنایع مرتبط با فناوری iiot را معرفی می کنیم:

خودروسازی

با روی کار آمدن این سیستم بسیاری از صنایع برای پیشرفت کسب و کار خود از آن استفاده کردند که از جمله آنها می توان به صنعت خودروسازی اشاره کرد. در واقع بسیاری از شرکت های خودروسازی از iiot در فرآیند تولیدشان استفاده می کنند. این سیستم با مدیریت ربات های صنعتی اقدام به شناسایی مشکلات بالقوه کرده و خیلی زودتر از بروز مشکلات جدی در آنها جلوگیری می کند، بنابراین بهترین گزینه برای صنعت خودروسازی به شمار می آید.

کشاورزی

در صنعت کشاورزی نیز از سیستم iiot استفاده گسترده ای می شود. در این صنعت سیستم شروع به جمع آوری اطلاعات در زمینه های مختلف مثل میزان رطوبت خاک، مواد مغذی آن و … می کند. با جمع آوری اطلاعات، کشاورزان امکان تولید محصولاتی با کیفیت بهتر را خواهند داشت.

نفت و گاز

تاثیر فوق العاده iiot بر صنعت نفت و گاز را نیز نمی توان نادیده گرفت. در واقع شرکت های نفت و گاز به واسطه ناوگان هواپیمایی شان اقدام به عکس برداری بصری و حرارتی از پروژه های خود می کنند تا هرگونه عیب و ایراد به وجود آمده در خطوط لوله را شناسایی کنند. با استفاده از این اطلاعات و همچنین نکته های مهم و کاربردی دیگر، صنعتگران حوزه نفت و گاز می توانند امنیت پروژه ها را بالاتر ببرند.

سلامت و درمان

اینترنت اشیا در حوزه سلامت نیز تاثیرگذار است، چون این امکان را به وجود می آورد تا متخصص ها و پزشکان از راه دور وضعیت بیماران خود را بررسی کنند. در واقع این سیستم به یاری متخصص ها می آید تا در صورت بروز هرگونه مشکل یا تغییر در وضعیت، از این موضوع مطلع شوند و اقدامات لازم را انجام دهند. این فرآیند قطعاً به درمان هر چه بهتر بیماران کمک فراوانی خواهد کرد.

حرف آخر؛ اینترنت اشیا صنعتی، عامل رشد صنایع مختلف

IIOT با شبکه سازی و اتصال تجهیزات صنعتی، سیستمی یکپارچه ایجاد می کند که با به کارگیری سنسورها و دستگاه های مختلف، امکان ارتباط و انتقال اطلاعات را فراهم می آورد. در این سیستم، از سه لایه فیزیکی، شبکه و کاربردی به همراه پروتکل های خاص استفاده می شود. اینترنت اشیا صنعتی باعث کاهش هزینه های ناشی از عدم کنترل کیفیت در صنایع گوناگون شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا