ممنوعیت شرکت زنان در کنکور سراسری توسط طالبان اعلام شد

وزارت تحصیلات عالی طالبان اعلام کرد که کنکور سراسری ۱۴۰۲ افغانستان تنها با حضور دانشآموزان پسر برگزار میشود و دختران مجاز به شرکت در آن نخواهند بود. مرحله نخست این آزمون قرار است از ۲۹ تیرماه در ۱۱ استان آغاز شود. پس از بسته شدن دانشگاهها به روی دختران توسط وزارت تحصیلات عالی طالبان در زمستان ۱۴۰۱، مقامات طالبان ابتدا اعلام کردند که این تصمیم موقت است و پس از بررسی روشهای اجرای قوانین شریعت، امکان تحصیل دختران مجدداً فراهم خواهد شد. اما خبر برگزاری کنکور ۱۴۰۲ بدون حضور دختران، نشان میدهد که رهبران طالبان برای راه دادن دختران به دانشگاهها برنامهای ندارند.
در تاریخ ۲۶ تیر، وزارت تحصیلات طالبان تصمیم گرفت که آزمون کنکور سراسری ۱۴۰۲ را فقط برای پسران برگزار کند و به دختران اجازه شرکت در آن را ندهد. این تصمیم به نامه رسمی از سوی وزارت تحصیلات به اداره ملی امتحانات ابلاغ شد. با این حال، رئیس اداره ملی امتحانات، عبدالباقی حقانی، که قبلاً وزیر پیشین تحصیلات عالی طالبان بوده است، در توییتر اعلام کرده است که در این تصمیم نقشی نداشته و تصمیم از سوی وزارت تحصیلات به او ابلاغ شده است.
به نظر میرسد که حقانی با وزیر کنونی تحصیلات عالی اختلاف نظر دارد و به دنبال نشان دادن این است که در تصمیم حذف دختران از دانشگاهها شریک نیست. این مسئله پس از برکناری حقانی و انتصاب مولوی ندا محمد ندیم به عنوان وزیر تحصیلات عالی، مطرح شده است.
ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاهها در افغانستان باعث شده است که واکنشهای گستردهای در سطح کشوری و بینالمللی به وجود آید. با این حال، رهبران طالبان از این واکنشها بیتوجه هستند و به آن را تصمیمی داخلی خواندهاند. افراد حقوق بشر و زنان در افغانستان بر این باورند که حتی با بازگشایی مدارس و دانشگاهها در امارت طالبان، وضعیت بهتری برای دختران به وجود نخواهد آمد. این به این دلیل است که طالبان تمامی برنامههای درسی مدرن را کنار گذاشتهاند و به جای آن، تأکیدشان بر آموزشهای دینی افراطی و جهادگرایی است.
با این حال، از طرف دیگر، رهبران طالبان همچنان به تعهدات خود برای ارائه آموزش به تمامی کودکان و نوجوانان افغانستان پایبندی میکنند. آنها بعد از گرفتن قدرت در کشور، بیشتر روی ارائه آموزش به پسران تمرکز کردند و حتی از مدارس مخصوص دختران نیز استفاده کردند تا برای موارد دیگری به کار برند.
بسیاری از افراد و سازمانهای بینالمللی، از جمله سازمان ملل، از ممنوعیت تحصیل دختران در افغانستان نگرانی خود را بیان کردهاند. آنها بر این باورند که آموزش و پرورش برای همه کودکان و نوجوانان، به ویژه دختران، حق اساسی است که باید به آنها تضمین شود.
در حال حاضر، وضعیت آموزش در افغانستان در حال تغییر است و آینده آموزش و پرورش در این کشور هنوز مبهم است. با این حال، برخی از کشورها و سازمانهای بینالمللی، از جمله اتحادیه اروپا، در خصوص راههای حمایت از آموزش دختران در افغانستان اقداماتی را آغاز کردهاند.
منبع: fararu