آی او اس چیست؟ همه چیز در مورد سیستم عامل iOS

امروزه کمتر کسی وجود دارد که سیستم عامل آی او اس اپل را نشناسد یا نداند که اندروید (گوگل) و آی او اس (اپل)، دو سیستم عامل برجسته برای تلفنهای همراه هوشمند هستند و دستگاههای مختلف از آنها بهره میبرند. در ادامه مطب آی او اس چیست؟ همه چیز در مورد سیستم عامل iOS همراه پورتال جامع مهندسین ایران باشید تا به معرفی و بررسی سیستم عامل iOS بپردازیم. اما پیش از هر چیز بهتر است تا کمی بیشتر با مفهوم سیستم عامل آشنا شویم تا در هنگام بحث درباره آی او اس اپل و دیگر سیستم عاملها ابهامی باقی نماند.
سیستم عامل چیست؟
سیستم عامل، یک نرم افزار کامپیوتری است که برای یکپارچه سازی منابع سخت افزاری و نرم افزاری کار میکند. بنابراین، سیستم عامل به انواع سخت افزار کمک میکند تا در کنار یکدیگر کار کرده و در عین حال بستری برای انتقال اطلاعات و بخشهای نرم افزاری فراهم میکند. بنابراین، سیستم عامل iOS در گوشیهای هوشمند، بهعنوان مدیر، عملکرد سختافزار گوشی و برنامههایی که روی آن نصب کردهاید را کنترل میکند.
آی او اس چیست؟
آی او اس (به انگلیسی: iOS) یک سیستم عامل تلفن همراه ساخته شرکت اپل است که در ابتدا برای آیفون و آیپاد تاچ بکارگیری شد، از آن زمان به بعد برای استفاده در سایر دستگاههای شرکت اَپل مانند آیپد و اَپل تیوی گسترش یافت. شرکت اَپل مجوز استفاده از آی او اس برای نصب بر روی سختافزارهای شخص ثالث را نمیدهد. فروشگاه نرمافزار مربوط به این سیستم عامل، اَپ استور (به انگلیسی: App Store) در ۶ مارس ۲۰۱۲ دارای بیش از ۵۵۰٫۰۰۰ نرمافزار کاربردی بود که جمعاً بیش از ۲۵ بیلیون بار دانلود شدهاند. در سهماهه آخر سال ۲۰۱۰ این سیستمعامل ۱۶٪ از سهم سیستمعامل تلفنهای هوشمند را در اختیار داشته و پایینتر از سیستم عامل اندروید گوگل قرار گرفته بود. این سیستمعامل در ماه مه ۲۰۱۰ در ایالات متحده آمریکا، ۵۹٪ از مصرف دادههای وب تلفن همراه (از جمله استفاده از آیپاد تاچ و آیپد) را به خود اختصاص داده بود.
رابط کاربری آی او اس بر اساس مفهوم دستکاری مستقیم (به انگلیسی: concept of direct manipulation)، با استفاده از حرکات چند لمسی (به انگلیسی: multi-touch gestures) طراحی شدهاست. عناصر رابط کنترل از: سوئیچها و لغزندهها و دکمهها تشکیل شدهاست. پاسخ به ورودی کاربر فوری است و رابط سیال را فراهم میکند. تعامل با سیستمعامل حرکاتی را شامل میشود از این جمله حرکات میتوان: کشیدن، ضربه زدن، خرج کردن، خرج کردن معکوس که هر کدام از اینها تعاریف خاصی را در چارچوب آیاواس دارا میباشند. شتابسنج داخلی توسط برخی از برنامههای کاربردی مورد استفاده برای پاسخ به تکان دادن دستگاه (که یکی از نتایج شایع آن دستور خنثیسازی است) یا چرخش آن در سه بعد (یکی از نتایج شایع آن تعویض از عمودی به افقی است) قرار میگیرد.
در آی او اس، چهار انتزاع لایه وجود دارد: لایهٔ هستهٔ سیستمعامل، لایهٔ هستهٔ خدمات، لایهٔ رسانهها و کاکائو که لایهٔ لمسی است.
تاریخچه سیستم عامل iOS
این سیستم عامل با آیفون (به انگلیسی: iPhone) (تلفن همراه هوشمند شرکت اپل) در کنفرانس و نمایشگاه مکورلد در ۹ ژانویه ۲۰۰۷، پردهبرداری شد و در ماه ژوئن همان سال برای اولین بار منتشر شد. ادبیات بازاریابی اپل یک نام جداگانهای برای این سیستمعامل مشخص نکرد، و بیان سادهای را که «آی فون OS X را اجرا میکند» (به انگلیسی: iPhone runs OS X) اظهار داشت. در ابتدا، برنامههای شخص ثالث پشتیبانی نمیشدند. استیو جابز معتقد بود که این امکان باید در اختیار توسعهدهندگان آن دسته از برنامههای کاربردی وب که مانند برنامههای بومی بر روی iphone رفتار میکردند، قرار بگیرد. در ۱۷ اکتبر ۲۰۰۷، اپل اعلام کرد که یک کیت توسعه نرمافزار بومی (SDK) تحت توسعه است و آنها برنامهریزی آن را انجام خواهد داد تا در فوریه در دست توسعهدهندگان قرار دهند.
در ۶ مارس ۲۰۰۸، اپل اولین بتا را منتشر کرد، همراه با یک نام جدید برای سیستم عامل: «iPhone OS». سپتامبر قبلی، اپل آی پاد لمسی، که بیشتر قابلیتهای غیر تلفنی آیفون را داشت منتشر کرد. اپل همچنین بیش از یک میلیون آیفون در طول تعطیلات سال ۲۰۰۷ فروخت. اپل در ۲۷ ژانویه ۲۰۱۰، آیپد را معرفی کرد که دارای یک صفحه نمایش بزرگتر از آیفون و آیپاد لمسی (۹٫۷ اینچ) و طراحی شده برای مرور وب، مصرف رسانهها، و خواندن ibooks. در ژوئن ۲۰۱۰، اپل سیستم عامل آیفون را به عنوان «iOS» روانه بازار کرد. علامت تجاری IOS توسط سیسکو بیش از یک دهه برای سیستم عامل خودش مورد استفاده قرار میگرفت. iOS، مورد استفاده در روترهای آن قرار گرفت. برای اجتناب از هرگونه طرح دعوی در دادگاه بالقوه، اپل مجوز «علامت تجاری» iOS را از سیسکو گرفت.
مزایای سیستم عامل iOS
هر سیستم عاملی دارای نقاط قوت و ضعف خود است. در این بخش قصد داریم تا به بررسی نقاط قوت سیستم عامل iOS بپردازیم.
1) رابط کاربری ساده
استفاده از دستگاههای iOS بسیار آسان است. آیفون تضمین میکند که همه برنامهها و ویژگیها همانطور که توسط اپل در نظر گرفته شدهاند کار کرده و تجربه کاربری بسیار آسانی را فراهم میکنند. کاربران همچنین رابط کاربری ساده سیستم عامل iOS را یکی از بهترین ویژگیهای آیفون میدانند.
2) فروشگاه اپ استور
اپل و گوگل در اپ استورهای مربوطه خود تعداد مشابهی برنامه در دسترس دارند. طبق گزارش وب سایت Venture Beat، اپل در لحظه عرضه نزدیک به 1.2 میلیون اپلیکیشن در اپ استور دارد. گوگل کمی بیش از 1.24 میلیون اپلیکیشن داشته و در فروشگاه ویندوز، مایکروسافت بیش از 161000 برنامه در دسترس دارد. برای توسعه دهندگان، اپل معیارهای بسیار سختتری نسبت به سایر شرکتهای فناوری در نظر گرفته است. قبل از اینکه برنامه در اپ استور در دسترس قرار گیرد، توسعه دهندگان باید مقررات سختگیرانه اپل که به دلایل ایمنی و امنیت ایجاد شده است را رعایت کنند.
3) امنیت
در این سیستم عامل، به ندرت مواردی از نقض امنیتی مشاهده میشود. از آنجایی که آیفون استفاده از وبسایتها یا برنامههای شخص ثالث را برای دانلود برنامههای دیگر ممنوع میکند، خطر کمتری برای نفوذ ویروسها به دستگاههای شما و خراب کردن و سرقت دادههای ارزشمند وجود دارد.
4) سخت افزار و نرم افزار
اپل یکی از معدود شرکتهای بزرگی است که طراحی کامل محصولات ازجمله سخت افزار و نرم افزار را به مهندسان خود میسپارد. همین امر نیز باعث میشود نرم افزار محصولات اپل بتوانند از حداکثر توان سخت افزاری دستگاه استفاده کند.
5) پشتیبانی از چندین زبان و چند وظیفگی
شما میتوانید هر زبانی را در دستگاه خود انتخاب کنید. آیفون از زبانهای بسیاری پشتیبانی میکند که شامل 21 زبان از جمله اسپانیایی، چینی و پرتغالی میشوند. علاوه بر این با iOS میتوانید چندین کار را در یک زمان انجام دهید، بدون اینکه مشکل از کار افتادن برنامهها یا خطاهای باگ مانند داشته باشید.
معایب سیستم عامل iOS
1) فضای ذخیره سازی
شما نمیتوانید حافظه دستگاههای مبتنی بر iOS را افزایش دهید. اگر آیفون شما فضای ذخیره سازی محدودی دارد و میخواهید آن را افزایش دهید، تغییر دستگاه تنها گزینه موجود است. آیفونهای با ظرفیت بالاتر قیمت بالایی دارند و هیچ راهی برای بهبود حافظه آیفون شما وجود ندارد.
2) منبع باز نبودن
iOS منبع باز نیست، به این معنی که نمیتوانید iOS را در وسیلههایی غیر از دستگاههای اپل استفاده کنید و نمیتوانند از آن پشتیبانی کنند. اندروید را در نظر بگیرید، هر شرکت گوشی هوشمندی مانند هواوی، شیائومی، سامسونگ یا اچ تی سی به راحتی از آن استفاده میکند.
3) عدم وجود قابلیت سفارشی سازی
در سیستم عامل Ios هیچ سفارشی سازی وجود ندارد و برای ایجاد تغییر نهایت بتوانید تصویر پس زمینه را تغییر دهید. شما میتوانید همه چیز را در اندروید تغییر دهید.