گودبرداری و خاکبرداری ساختمان

تعریف گودبرداری
به هر عملیاتی که در اون خاکبرداری و حفاری برای برداشتن سطح طبیعی زمین انجام بشه، پی کنی یا گودبرداری ساختمان گفته می شود. گودبرداری ساختمان میتونه دلایل مختلفی داشته باشه مثلا خاکبرداری برای خراب کردن یک ساختمان قدیمی و ساختن ساختمان جدید بجای اون، حفر کانال های مختلف، ساختن مخازن زیرزمینی، رسیدن به خاک بکر و… انجام میشه.
گودبرداری ساختمان یکی از خطرناک ترین کارهای عملیات خاکی در مهندسی هست. برای همین هم دیوار های گود باید توسط سازه های نگهبان پایدار و مهاربندی بشه تا افراد داخل و خارج از گود و ساختمان های مجاور امنیت بیشتری داشته باشن. اگه نیاز به گودبرداری یا خاک برداری ساختمان دارین میتونین از شرکت های متخصص کمک بگیرید.

انواع خاکبرداری و گودبرداری ساختمان
- گودبرداری حفاظت شده (مهاربندی شده)
- گودبرداری حفاظت نشده (مهاربندی نشده)
توجه فرمایید در خاکبرداری یا گودبرداری حفاظت نشده شرایط مکانیکی هست که پایداری دیواره های قائم یا شیب ها رو مهیا میکنه.
خطرات موجود در حفاری و گودبرداری
- ریزش دیوارهها و سقوط آوار ( مهمترین و پر ریسكترین خطر در محیطهای حفاری و گودبرداری است)
- خفگی ناشی از كمبود اكسیژن
- خطرات ناشی از برخورد و ایجاد صدمات به تاسیسات زیر زمینی همانند گاز، برق ،آب و …
- مسمومیت ناشی از استنشاق بخارات و گازهای سمی
- سقوط از ارتفاع
- اهداف اصلی ایمن سازی گودبرداری
- حفظ جان انسان های داخل و خارج از گود
- حفظ اموال داخل و خارج از گود
- فراهم آوردن شرایط ایمن و مطمئن برای اجرای كار
برخی مسائل ایمنی قبل از گودبرداری
قبل از انجام گودبرداری باید موارد مختلفی را بررسی كرد.

۱- در مورد ساختمانهای مجاور: چگونگی اتصال ساختمانهای مجاور و دیوارهای مشترك مرزی ، مكان و نحوهی اتصال دیوارهای مرزی به هم، تیرها یا سقفهای مشترك دو ساختمان مجاور، وجود بازشوها و نعل درگاهها و لولههای دودكش یا داكتهای تأسیساتی واقع در دیوارهای مرزی، نوع مصالح، فرسودگی و وجود تركها در دیوار ساختمان مجاور مورد شناسایی قرار گیرد.
۲- با ساخت سقفهای ایمن با استفاده از داربستهای فلزی كه بر روی آن به كمك توریهای مناسب پوشیده شده، قبل از تخریب ساختمان ، ایمنی كافی را در برابر سقوط احتمالی اجسام و مصالح بر سقف، دیوار، حیاط و معابر مجاور ساختگاه ایجاد نمود.
۳- قبل از انجام عملیات تخریب در ساختگاه پروژه، چاههای فاضلاب موجود در آن را شناسایی و آنها را با مواد مناسب پر نمود. چنانچه عمق این چاهها بیش از عمق گودبرداری باشد لازم است این چاهها با مصالح بتن كم مایه یا بتن غوطهای، حداقل تا ۵۰ سانتی متر بالاتر از تراز كف گودبرداری پر و سپس روی آن با مواد مناسب دیگر تا سطح زمین پر شود.
محل این چاهها باید در نقشههای نهایی سازه نگهبان ترسیم و به عنوان بخشی از شرایط، در طراحی شرایط ایمنی گودبرداری لحاظ شود.
سازه نگهبان
سازه نگهبان موقت، سازه درون خاكی است كه برای جلوگیری از ریزش دیوارههای گود، ممانعت از رانش خاك و ایجاد ایستادگی و پایداری لازم از مقابل هر گونه حركت افقی دیوارههای گود و مهار این گونه حركات قبل از اقدام به هر گونه عملیات ساختمانی احداث میشود.

سازه نگهبان از یك طرف با خاك و مسائل گوناگون خاك مرتبط است كه باید شناخت جامع و كافی نسبت به آن كسب كرد و به مشكلات و خصوصیات آن اشراف كامل داشت و از طرف دیگر سازهای است كه باید بر اساس اصول شناخته شده مهندسی طراحی و ساخته شود تا قادر باشد با توانمندی، پایداری و ایستادگی لازم، هر گونه رانش و ریزش و حركات افقی خاك را مهار كند.
به طور كلی خاكها دارای سه پارامتر عمده مقاومتی، چسبندگی، زاویه اصطكاك داخلی، و وزن مخصوص هستند.
انواع سازه هاي نگهبان در گودبرداري
۱ .روش مهار سازي
۲ .روش دوخت به پشت
۳ .دیواره ي دیافراگمی
۴ .مهار متقابل
۵ .اجراي شمع
۶ .سپر کوبی
۷ .اجراي خرپا
۸ .روش پلکانی یا منبري
۹ .روش جزء به جزء