بتونیر یا میکسر بتن چیست؟

بتونیر یا میکسر بتن از کاربردی ترین وسایل ساخت و ترکیب بتن است. این دستگاه توانایی تولید بتن برای مصارف روزانه در ساخت و سازهایی با مقیاسهای گوناگون را دارد. بتونیر صرفهجویی کلی در زمان و انرژی مصرفی انجام میدهد. برای استفاده از این دستگاه نیمه اتوماتیک همکاری انسانی لازم است و بعضی بخشهای کار با این دستگاه از قبیل پیمانه کردن توسط انسان انجام میشود. در این مطلب شما را با دستگاه بتونیر یا میکسر بتن آشنا می کنیم. پس با پورتال جامع مهندسین ایران همراه باشید.
میکسر بتن یا بتونیر چیست؟
این دستگاه که با نام های ملات ساز، خلاطه، میکسر بتون و مخلوط کن بتن نیز شناخته شده، جز جدید ترین دستگاه های بتن ریزی و با نازلترین قیمت می باشد و برای تولید بتن با حجم کم و متوسط، مثلا تا ۳۰ متر مکعب در روز کاربرد دارد. عملکرد این دستگاه مانند پیمانه کردن مصالح توسط نیروی انسانی صورت می گیرد لذا این نیرو های انسانی می بایست آموزش کافی را در این زمینه ببینند. البته درهنگام کار با دستگاه بتونیر باید از مخلوط کردن بیش از حد مصالح پرهیز شود، زیرا باعث آب اندازی بتن می گردد.
انواع بتونیر براساس حجم
- بتونیر آزمایشگاهی (۱۲۰، ۱۴۰ و ۱۶۰ لیتری)
- بتونیر ۲۵۰ لیتری
- بتونیر ۳۵۰ لیتری
- بتونیر ۴۰۰ لیتری
- بتونیر ۵۰۰ لیتری
- بتونیر ۷۵۰ لیتری
- بتونیر ۸۰۰ لیتری
- بتونیر ۱۰۰۰ لیتری
انواع بتونیر براساس نوع
- دو چرخ
- چهار چرخ
- ساده
- گیربکس دار
- باکت دار
- هیدرولیکی
موتور این دستگاه می تواند کوپله با موتور دیزل و یا بنزینی باشد و در دو نوع تک فاز یا سه فاز باشد. سرعت گردش دیگ ۱۷ تا ۱۳ دور در دقیقه می باشد. بدین شکل در میکسر بتن با حجم بیشتر سرعت چرخش دیگ کاهش می یابد. همچنین دارای یک موتور گرداننده دیگ می باشد که از ۲ تا ۲۰ اسب بخار می باشد در نتیجه هر چه دیگ بزرگتر باشد می بایست قدرت موتور افزایش یابد.
مزایای کاربردی بتونیر
- سرعت در عملکرد ترکیب و تهیه بتن: سرعت بالا و پیشگیری از اتلاف زمان که به صرفه اقتصادی بالایی منجر میشود.
- صرفهجویی در نیروی کار: نفرات لازم برای کار و نیروی مصرف شده در استفاده از میکسر بتن نسبت به تهیه دستی آن بهمراتب کمتر است. در پروژههای ساختمانی کاهش نفرات و افزایش راندمان کاری برابر است با بازده بیشتر و کاهش هزینههای تمام شده که از هر نظر به نفع کارفرمایان و سازندگان است.
- کیفیت بهتر: بتن ترکیبی و آماده شده با دستگاه مخلوط کن بتن از نظر کیفی بهمراتب بهتر از انواع دستساز است. دلیل این موضوع به میکس بهتر و سرعت انجام این کار مربوط است. البته باید بهخاطر داشت که این موضوع مستلزم کاربرد صحیح و بهموقع دستگاه نیز هست. برای مثال باید در زمانبندی ورود مواد به دستگاه خلاطه دقت کافی صورت گیرد. همچنین میزان مواد ترکیبی و نسبت آنها با یکدیگر نیز بسیار مهم است و باید بهطور دقیق و حسابشده انجام شود.
- ظرفیت مشخص: با توجه به مشخص بودن میزان ظرفیت هر نوع از دستگاه میکسر بتن برای جاگیری مواد، میتوان از بهترین ظرفیت آن تا حداکثر تا ۷۵٪ استفاده نمود.
- امکان استفاده از سوختهای مختلف در راهاندازی این دستگاه: تنوع دستگاههای ملات ساز در انواع برقی، بنزینی و دیزلی تولید میشود. تنوع نیروی مصرفی برای راهاندازی این دستگاه باعث شده تا بتوان در شرایط مختلف از آن استفاده نمود. برای مثال در پروژههای ساخت و ساز که در مناطق دوردست و فاقد نیروی برق صورت میگیرد استفاده از میکسر بتن بدون نیاز به نیروی برق فرصت مناسبی است که در اختیار کاربران این دستگاه قرار میگیرد.
- تنوع سایز: مخلوط کن بتن در اندازههای متفاوت تولید میشود. کاربرد این نمونهها بسته به ابعاد ترکیب بتن و نیاز به مقادیر مختلف صورت میگیرد. این موضوع کمک میکند تا بدون هدر رفت انرژی و مواد تهیه شده نسبت به تهیه بتن اقدام شود. طبیعی است که در پروژههایی با مراحل طولانی و نیاز بیشتر به بتن، از انواع بزرگتر این دستگاه استفاده میشود. در بتنریزی ساختمانهای کوچک از مدل کوچکتر و قابل حمل دستگاه میکسر بتن بهره گرفته میشود.
بتن ریزی چیست؟
بتن که از شن و ماسه به همراه مقدار کافی سیمان و آب تشکیل شده است یکی از مصالح ساختمانی با دوام و مقاومت بالا و کاربرد بسیار زیاد است . بتن ریزی را فرآیند تولید، ریختن و انتقال بتن به محل موردنظر را گویند. بتن ریزی در مناطق مختلف بستگی به شرایط آب و هوایی دارد.
دستگاه بتونیر چیست؟
جهت تولید بتن در مقادیر پایین و حجم کم به دستگاهی نیاز است که نام آن بتونیر یا مخلوط کن بتن می باشد. بتونیر امکان ساخت بتن در مقادیر متوسط در روز را فراهم می سازد. در حقیقت میکسر بتن یا مخلوط کن بتن را دستگاهی گویند که سیمان، شن، ماسه و آب را به صورت همگن ترکیب و مخلوط می کند تا بتن حاصل گردد.
نکته: پیمانه کردن مصالح در دستگاه های با حجم مخزن پایین توسط اپراتور انجام می شود به همین منظور باید آموزش های کافی در تعیین مقادیر به آن ها داده شود. ترتیب افزودن مواد تشکیل دنده بتن در دستگاه نیز نقشی اساسی در یکنواختی و همگن بودن بتن ایجاد می نماید و جزو مواردی می باشد که باید مورد توجه قرار گیرد. در دستگاه های با ظرفیت بالا از باکت هیدرولیکی برای بارگیری مصالح استفاده می گردد. جابجایی و حرکت دستگاه میکسر بتن نیز توسط دو چرخ یا چهار چرخ انجام می گیرد.
برای ساخت بتن در کارگاه های عمرانی، طرح اختلاط مصالح بسیار اهمیت دارد. برای سهولت در انجام این کار، میزان جابجایی مصالح توسط بیل و فرغون را می توان معیار قرار داد. حدودا هر بیل مقدار ۳ کیلوگرم مصالح را جابجا می کند و هر فرغون را می توان با ۱۸ بیل پر کرد.
بتن باید در مدت زمان مشخصی در بتونیر هم بخورد و زمان لازم برای هم خوردن مواد در دیگ به عوامل زیر بستگی دارد:
- نوع مخلوط کن
- اندازه پیمانه
- ظرفیت مخلوط کننده
- حداکثر اندازه سنگدانه
- دانه بندی سنگدانه ها
- نحوه مخلوط کردن بتن در هنگام ریختن در مخلوط کن
تبعات اختلاط بتن به مدت زیاد
- سایش سنگدانه ها
- کاهش کارایی بتن
- ریزتر شدن دانه بندی سنگ دانه ها
نکات کلیدی در خرید بتونیر
بخش مهمی از رضایت کاربران دستگاههای صنعتی به دقت آنها هنگام خرید این وسایل مربوط میشود. زیرا این وسایل اغلب در ابعاد، کیفیت و تنوع بالایی تولید میشوند. این کاربران هستند که باید با کسب اطلاعات لازم پیش از خرید، بهترین نمونه ممکن را که با مصارف آنها هماهنگی و همخوانی داشته باشد انتخاب و خریداری نمایند. به این منظور لازم است پیش از خرید این وسیله به نکات مهمی توجه شود که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم:
- توجه به میزان درخواستی و مورد نیاز برای تولید بتن و انتخاب نمونه متناسب از نظر سایز و ظرفیت تولید
- توجه به سوخت مصرفی در هر نوع میکسر بتن و انتخاب مواردی که تامین سوخت آنها با مشکل مواجه نباشد. برای مثال در صورت وجود نیروی برق، مدل برقی کاملا مقرونبهصرفه و اقتصادی است. اما در نبود این نیرو یا سهولت و صرفه استفاده از بنزین یا موتور دیزلی بهتر است از میان این نمونهها اقدام به تهیه مخلوط کن ملات نمود. همچنین در صورت تهیه مدل برقی، به فاز برق مصرفی آن نیز توجه لازم را داشته باشید.
- قیمت این نوع دستگاه و هر وسیله صنعتی دیگر همواره از فاکتورهای مهم در انتخاب و خریداری آنهاست.
- نوع دنده در این دستگاه و تعیین آن پیش از خرید نیز از نکات مهمی است که نباید فراموش شود. دنده زیر کمصداتر بوده و کاربرد نرمتری نیز دارد و البته قیمت آن هم قدری بالاتر است. دنده دور با قیمت پایینتر پرسروصداتر بوده و آلودگی صوتی آن نیز بیشتر است.