اکسل فهرست بها 1403 منتشر شد. 

فهرست بها 1403
تجهیزات برق

داکت برق چیست؟ و بررسی انواع داکت برق

توسعه فناوری باعث شده است که تعداد زیادی از محصولات الکتریکی و الکترونیکی طراحی و تولید شوند که توسط کاربران استفاده می‌شوند. این محصولات برای کار کردن به انرژی الکتریکی و برق نیاز دارند که این انرژی از طریق سیم و کابل فراهم می‌شود. با این حال، سیم‌کشی‌های متعدد برای اتصال دستگاه‌های مختلف در منازل و ادارات ظاهر ناپسندی ایجاد می‌کنند و از طرفی حتی امنیت افراد و سیستم‌ها را نیز به خطر می‌اندازند. اما خوشبختانه محصولاتی به عنوان مکمل به بازار عرضه شده‌اند که می‌توانند در نظم‌دهی و مرتب کردن سیم‌ها نقش مهمی داشته و ظاهر ناپسند آن‌ها را از بین ببرند. بهترین راهکار برای رفع این مشکل در منازل و ادارات، خرید داکت برق یا داکت سیم و کابل است. در ادامه مطلب از پورتال جامع مهندسین ایران با این وسیله آشنا خواهیم شد.

داکت برق چیست؟

داکت به عنوان یک کانال پلاستیکی یا فلزی طراحی شده است که می‌توان آن را بر روی سطوح مختلف نصب کرد. سیم‌های برق ساختمان و کابل‌ها از داخل داکت عبور می‌کنند. داکت‌ها به نحوی طراحی شده‌اند که می‌توان آن‌ها را بر روی هر سطحی مانند دیوار، سقف یا کف ساختمان‌ها نصب کرد و سیم برق و کابل‌های مختلف را از داخل آن‌ها عبور داد.

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های داکت، جلوگیری از وارد شدن آسیب به کابل‌ها و سیم‌هایی است که از داخل آن عبور کرده‌اند. داکت برق این امکان را فراهم می‌کند که انواع سیم برق و کابل‌های مختلف مانند کابل تلفن، کابل فیبر نوری، کابل شبکه و غیره را از جمله بر روی سطوح مختلف از داخل آن عبور دهید. با استفاده از داکت، علاوه بر نظم‌دهی و زیباسازی، می‌توانید از آن‌ها در برابر آسیب‌ها و صدمات مختلف در محیط‌های مسکونی، اداری، ورزشی و غیره محافظت کنید.

داکت‌ها معمولا از مواد پلاستیکی و PVC تولید می‌شوند، اما داکت‌های فلزی نیز در بازار موجود هستند. طول داکت‌ها معمولا حدود ۲ متر است و با عرض‌های مختلف در دسترس عرضه می‌شوند که کاربران بنا به نیاز خود می‌توانند داکت مورد نیاز خود را با عرض مناسب خریداری کنند.

انواع داکت برق

انواع داکت برق

داکت‌های برق در انواع مختلفی تولید می‌شوند، هر کدام با توجه به نوع طراحی و محیط استفاده، می‌توانند مناسب باشند. در ادامه، چهار نوع داکت برق را معرفی می‌کنیم:

۱- داکت برق ساده

داکت برق ساده، ساده‌ترین نوع داکت برق است که از یک کانال پلاستیکی تشکیل شده و معمولاً برای نظم‌دهی به سیم‌ها و کابل‌ها در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. این نوع داکت برق برای نیازهای سیم‌های برق ساده، بدون نیاز به ماژول‌هایی مانند کلید پریز، مناسب است. داکت برق ساده در اندازه‌های مختلف با ارتفاع و عرض‌های متفاوت تولید می‌شود که کاربران می‌توانند بر اساس نیاز خود سایز مناسب را خریداری کنند. این نوع داکت برق می‌تواند با پشت چسب‌دار نیز تولید شود.

۲- داکت برق شیاردار

داکت برق شیاردار، ساختار کلی مشابه داکت برق ساده دارد با این تفاوت که بر روی بدنه آن، شیارهایی وجود دارد. این نوع داکت برق به طور معمول برای تابلوهای برق فشار قوی و فشار ضعیف مورد استفاده قرار می‌گیرد. داکت برق شیاردار دارای قفل بوده و امکان باز شدن آن به راحتی وجود ندارد. یکی از ویژگی‌های مهم این نوع داکت برق، مقاومت بسیار خوب آن در برابر عوامل محیطی مختلف است. این نوع داکت برق معمولاً از متریال فلزی تولید می‌شود.

۳- داکت برق قرنیزی

داکت برق قرنیزی به ظاهر مشابه قرنیز است با این تفاوت که دارای فضای خالی برای عبور انواع سیم برق و کابل‌های مختلف است. این داکت‌ها از طول عمر بالایی برخوردار هستند و در برابر عوامل محیطی مختلف نیز مقاومت بالایی دارند.

۴- داکت برق کف خواب (زمینی)

داکت برق کف خواب (زمینی) نوعی از داکت برق است که به طور کامل بر روی سطح زمین نصب می‌شود. این داکت‌ها دارای ظاهر نیم‌دایره هستند که می‌توان چند نوع سیم را از داخل آن‌ها عبور داد. طراحی این نوع داکت به شکلی است که برای عبور سیم از روی سطح زمین مناسب بوده و در صورت قرار گرفتن در زیر پا و محل عبور و مرور، آسیبی به آن‌ها وارد نمی‌شود. داکت برق کف خواب (زمینی) کاملاً ضد ضربه بوده و در برابر اشتعال نیز مقاوم است.

کاربرد‌های داکت برق

داکت برق یکی از اجزای مهم سیستم برق ساختمان است که برای نصب و نظم‌دادن به سیم‌ها و کابل‌های برق استفاده می‌شود. کاربردهای داکت برق عبارتند از:

  • نصب سیم‌ها و کابل‌های برق در ساختمان‌های مختلف، از جمله ساختمان‌های مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی.
  • یجاد نظم در نصب سیم‌های برق و جلوگیری از گره خوردن و درهم‌تنیدگی آن‌ها.
  • حفاظت از سیم‌ها و کابل‌های برق در برابر آسیب و خطرات مختلفی مانند خوردگی، شکستگی، اشتعال و…
  • تسهیل در تعمیر و نگهداری سیم‌ها و کابل‌های برق با دسترسی آسان به آن‌ها.
  • بهبود ظاهر و زیبایی داخلی ساختمان با پنهان کردن و نظم دادن به سیم‌های برق.
  • کاهش هزینه‌های نصب سیستم برق با استفاده از داکت برق در مقایسه با روش‌های سنتی نصب سیم‌ها.
  • افزایش ایمنی و کاهش خطرات حوادث برقی با حفظ سیم‌ها و کابل‌های برق در داکت برق و جلوگیری از تماس آن‌ها با اشیاء مختلف.

مزایا داکت برق

  • نظم و ترتیب در نصب سیم‌ها و کابل‌های برق در ساختمان.
  • حفاظت و ایمنی بیشتر برای سیم‌ها و کابل‌های برق در برابر خطرات مختلف مانند خوردگی، شکستگی، اشتعال و…
  • زیبایی و بهبود ظاهر داخلی ساختمان با پنهان کردن و نظم دادن به سیم‌های برق.
  • دسترسی آسان‌تر و تعمیر و نگهداری سیم‌ها و کابل‌های برق با استفاده از داکت برق.
  • کاهش هزینه‌های نصب سیستم برق با استفاده از داکت برق در مقایسه با روش‌های سنتی نصب سیم‌ها.
  • افزایش ایمنی و کاهش خطرات حوادث برقی با حفظ سیم‌ها و کابل‌های برق در داکت برق و جلوگیری از تماس آن‌ها با اشیاء مختلف.

معایب داکت برق

  • هزینه‌ی بالای نصب داکت برق در مقایسه با روش‌های سنتی نصب سیم‌ها.
  • مشکلات در دسترسی به سیم‌ها و کابل‌ها در صورت نیاز به تعمیر و نگهداری.
  • کاربرد محدودی در برخی از ساختمان‌ها با توجه به طراحی و نوع محیط آن‌ها.
  • کاهش فضای داخلی ساختمان با نصب داکت برق، به‌خصوص در ساختمان‌های کوچک.
  • ممکن است به دلیل نصب داکت برق، در صورت نیاز به تغییرات و تعمیرات برق در آینده، نیاز به تغییرات بیشتر در داکت برق وجود داشته باشد.

داکت سیم و کابل

نکات کلیدی برای خرید و انتخاب داکت برق مناسب

داکت برق در انواع مختلفی تولید می‌شود که هر کدام برای استفاده در محیط‌های مختلفی مناسب هستند. در این رابطه، برخی نکات کلیدی برای انتخاب داکت برق مناسب به شرح زیر است:

  • جنس داکت: برای ساخت داکت برق، موادی مانند پلاستیک و PVC مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما کیفیت این مواد ممکن است متفاوت باشد و در طول زمان، دوام و استحکام داکت را کاهش دهند. بنابراین، باید داکت‌هایی با کیفیت بالا را انتخاب کرد.
  • اندازه داکت: اندازه مناسب برای داکت برق باید براساس تعداد و قطر سیم‌ها و کابل‌هایی که باید از داخل آن عبور کنند، تعیین شود. تولید کنندگان داکت‌ها در اندازه‌های مختلفی تولید می‌کنند تا کاربران بتوانند بر اساس قطر و تعداد کابل، بهترین داکت برق را از نظر سایز انتخاب کرده و خریداری کنند.
  • درب داکت: درب داکت باید به نوعی طراحی شده باشد که در صورت نیاز به تعمیر و نگهداری سیم‌ها و کابل‌ها، بتوان آن را به راحتی باز و بسته کرد.

با رعایت این نکات، می‌توان بهترین و مناسب‌ترین داکت برق را برای خرید انتخاب کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا