معرفی نرم افزارمهندسی برق

معرفی نرم افزار پروتئوس Proteus Design

نرم افزار پروتئوس ( proteus ) یک نرم افزار تخصصی برای مهندسین برق و الکترونیک می باشد.

نرم افزار پروتئوس یکی از نرم افزار های معروف و قدرتمند در رشته الکترونیک می باشد که از آن می توان برای طراحی و آنالیز مدارات الکترونیک استفاده کرد . محبوبیت این نرم افزار بگونه ای افزایش یافته است که کاربران به آن لقب ” قویترین آزمایشگاه مجازی الکترونیک” را داده اند . 
 پروتئوس قابلیت شبیه سازی ، طراحی و آنالیز مدارات آنالوگ و دیجیتال را دارد و مهمترین ویژگی آن نسبت به نرم افزارهای مشابه دیگر همانند Orcad، شبیه سازی میکروکنترولر ها و موتورهای مختلف است .

جالب است بدانید که این نرم افزار دارای دو بخش مجزا بوده که در یک بخش (ISIS Proteus) می توان مدار طراحی شده راآنالیز کرد و در بخش دیگر (ARES Proteus) می توان برای مدار طراحی شده ، pcb یا مدار چاپی ساخت که البته ساخت مدار چاپی در آن نسبت به نرم افزار های مشابه مانند PROTEL بسیار ساده تر بوده ولی کمتر از آن استفاده می شود .

این نرم افزار یکی از قوی ترین نرم افزار های شبیه سازی الکترونیک است که تقریبا تمام کار های شبیه سازی IC های قابل برنامه ریزی ( میکروکنترلر ها ) از جمله میکروکنترلر های avr , fpga pic را انجام و اجرا می کند.
همچنین این نرم افزار خاصیتی دارد که در صورت نصب بودن آخرین نسخه درایور کارت گرافیک شما برنامه عناصر موجود را بصورت زیبا و شیشه ای به شما نمایش می دهد.

نرم افزار پروتئوس Proteus Design
پروتئوس Proteus

چه کسانی از نرم افزار Protuse استفاده می کنند

  • تمامی کسانی که می خواهند مداری را طراحی کنند استفاده می کنند .
  • اساتید الکترونیک برای آموزش به هنرجویان خود استفاده می کنند .
  • مهندسان برای تست مدار های خود استفاده میکنند .
  • برای شبیه سازی مداراتی که آی سی های قابل برنامه ریزی( مثل ۸۰۵۱) در آنها وجود دارد ، استفاده می کنند .
  • برای بدست آوردن پشت فیبر مدار چاپی استفاده می کنند .
  • برای طراحی کیت های چند لایه استفاده می کنند .
  • برای صدها کار دیگر که دانشجویان رشته های برق و الکترونیک از آن استفاده می کنند .

منابع یادگیری نرم افزار پروتئوس چه هستند؟

مانند سایر نرم‌افزارها، برنامه پروتئوس نیز حاوی اسناد و راهنماهایی است که با استفاده از آن‌ها می‌توان کار با برنامه را فراگرفت. همچنین، می‌توان به وب‌سایت (+) شرکت سازنده آن نیز مراجعه کرد.

البته پر واضح است که استفاده از فیلم‌های آموزشی مناسب که توسط مدرسان متخصص و کارکرده در این زمینه ارائه شده باشد، سرعت و کیفیت یادگیری نرم افزار پروتئوس را بالاتر خواهد برد.

برنامه پروتئوس چه امکاناتی دارد؟

پروتئوس دو قسمت اصلی دارد که یکی برای طراحی و ترسیم مدارهای مختلف استفاده می‌شود و دیگری برای طراحی شماتیک PCB است. اولی ISIS است که با آن می‌توان مدارها را طراحی و شبیه‌سازی کرد و دومی ARES است که برای طراحی یک برد مدار چاپی استفاده می‌شود. پروتئوس، همچنین قابلیت‌های مربوط به نمای سه‌بعدی طراحی در PCB را فراهم می‌کند.

بخش ISIS طیف گسترده‌ای از اجزا و قطعات را در کتابخانه خود دارد. این بخش دارای منابع، سیگنال ژنراتور، ابزار اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل مانند اسیلوسکوپ، ولت‌متر، آمپرمتر و غیره، پراب‌هایی برای نظارت بر زمان واقعی پارامترهای مدار، سوئیچ‌ها، نمایشگرها، بارهایی مانند موتورها و لامپ‌ها، اجزای گسسته مانند مقاومت‌ها، خازن‌ها، سلف‌ها، ترانسفورماتورها، مدارهای مجتمع دیجیتال و آنالوگ، سوئیچ‌های نیمه‌هادی، رله‌ها، میکروکنترلرها، پردازنده‌ها، سنسورها و غیره است.

بخش ARES طراحی PCB تا ۱۴ لایه داخلی، با نصب سطحی یا سوراخ کامل را ارائه می‌دهد. این بخش با چاپ اجزای مختلف مانند IC، ترانزیستور، هدر، اتصالات و سایر اجزای گسسته تعبیه شده است. گزینه‌های مسیریابی خودکار و مسیریابی دستی نیز در اختیار طراح PCB قرار دارد تا بتواند به طور دلخواه برد را طراحی کند. شماتیک ترسیم شده در ISIS را می‌توان مستقیماً به ARES منتقل کرد.

شبیه‌سازی میکروکنترلر در پروتئوس با استفاده از یک فایل hex یا یک فایل اشکال‌زدایی در قسمت میکروکنترلر در شماتیک انجام می‌شود. سپس هر بخش الکترونیک آنالوگ و دیجیتال که به آن متصل است، به صورت همزمان شبیه‌سازی می‌شود. این امکان استفاده از پروتئوس را در طیف گسترده‌ای از نمونه‌سازی‌های پروژه در مواردی مانند کنترل موتور، کنترل دما و طراحی رابط کاربری فراهم می‌کند.

همچنین پروتئوس برای آموزش عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرد و از آنجا که هیچ سخت‌افزاری با داشتن پروتئوس لازم نیست، استفاده از آن به عنوان ابزار آموزش راحت است. برنامه پروتئوس از طیف گسترده‌ای از میکروکنترلرها پشتیبانی می‌کند:‌

  • میکروکنترلرهای PIC10 ،PIC12 ،PIC16 ،PIC18 ،PIC24 ،dsPIC33
  • میکروکنترلرهای Atmel AVR (و Arduino)، ۸۰۵۱ و ARM Cortex-M3
  • میکروکنترلرهای NXP 8051 ،ARM7 ،ARM Cortex-M0 و ARM Cortex-M3
  • میکروکنترلر Texas Instruments MSP430 ،PICCOLO DSP و ARM Cortex-M3
  • میکروکنترلرهای Freescale HC11 ،۸۰۸۶ و Parallax Basic Stamp

یکی دیگر از امکانات جالب برنامه پروتئوس ویژگی «Bill of materials» است. با استفاده از این قابلیت می‌توانید قیمت قطعات را وارد کرده و سپس فاکتور کل مدار را برای خود صادر کنید. پس از تعیین هزینه برای همه موارد، پروتئوس به طور خودکار فهرستی از تمام اجزای استفاده شده را با قیمت تکی و قیمت کل آن‌ها تهیه می‌کند.

 

این مقاله هارو از دست ندهید:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید
دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.