سرامیک چیست؟ و انواع Ceramic

تعریف سرامیک
سرامیک Ceramic یک ماده جامد غیر فلزی غیر آلی می باشد که از ترکیبات فلزی یا غیر فلزی تشکیل شده است و با گرم شدن در دمای بالا شکل گرفته و سپس سخت شده است. بهطور کلی، سرامیکها موادی سخت، شکننده و مقاوم در برابر خوردگی هستند.
سرامیک در واقع یک نوع کاشی است که به عنوان کفپوش و یا جهت پوشش دیوارها در برخی از فضاهای داخلی استفاده میشود و به دلیل جذب پایین آب و رطوب، از مقاومت بالایی برخوردار است. ریشه واژه سرامیک از واژه یونانی به نام “Keramikos” گرفته شده است که در فرهنگ لغات فارسی به معنی “سفال گری” می باشد.
بنابراین هر ماده معدنی غیر فلزی که با پخته شدن تغییر ساختار داده و به جسم سختی تبدیل میشود را میتوان سرامیک نامید.
مواد تشکیل دهنده سرامیک
مواد تشکیل دهنده سرامیکها مواد معدنی غیر فلزی هستند، که به وفور در پوسته زمین یافت میشوند این مواد با توجه به عناصر تشکیل دهنده آن ها سرامیکهای متفاوتی با درجه سختی و کیفیت متفاوتی را در اختیار ما قرار میدهند.
مراحل ساخت سرامیکها معمولا به این صورت است که مواد خام مانند خاک رس، کائولینت، اکسید آلومینیوم، کاربید سیلیکون، کاربید تنگستن و مواد خالص دیگر را با آب مخلوط می کنند و خمیر بدست آمده را در قالبهای از پیش تعیین شده میریزند، سپس در دستگاه خشککن قرار می دهند تا مواد خشک شوند و شکل قالب را به خود گیرند، در نهایت آنها را در کورههای کاشی پزی حرارت میدهند.
همچنین اغلب سرامیکها دارای یک لایه روکش لعابی میباشند که این لعابها میتوانند ضد آب، تزئینی، براق، رنگی و … باشند. روکشهای لعابی متناسب با انواع آنها، قبل از پخت بر روی قالب سرامیک خشک شده اضافه شوند و یا بعد از اتمام مرحله اول پخت بر روی آنها اضافه شده و یک بار دیگر برای حرارت دادن در داخل کورهها می روند که اصطلاحا به آن پخت دوم گفته میشود.
سرامیک کاری و انواع روش های اجرای سرامیک
برای اجرای سرامیک کف، زیرسازی اهمیت زیادی داره. تراز کردن، شیب بندی و چسبندگی ملات نقش مهمی در سرامیک کاری دارن. در ادامه در مورد انواع روش های سرامیک کاری صحبت می کنیم.
نصب سرامیک کف به چهارروش انجام میشه:
1- روش ملاتی برای نصب سرامیک
این روش از قدیمی ترین روش های سرامیک کاری است. در این روش ماسه و سیمان و آب رو ترکیب میکنن تا ملاتی خمیری به دست بیاد. همزمان با پهن کردن ملات، سرامیک هم اجرا میشه. البته قبل از شروع کار، کرومبندی انجام میشه تا شیب به درستی اجرا بشه.
2- روش ملاتی و دوغابی (ترکیبی)
در این روش ابتدا سطح با ملات ماسه سیمان به ضخامت 3 سانتیمتر پر میشه. سپس با شمشه و تراز، سطح صاف و یا در صورت وجود کفشور، شیبدار اجرا میشه. با گذشت زمان و سفت شدن ملات، دوغاب روانی از سیمان سفید روی سطح ریخته و سرامیک نصب میشه.
3- روش چسبی برای نصب سرامیک
این روش مثل اجرای ملات و دوغاب است با این تفاوت که به جای دوغاب از چسب استفاده میشه. در روش سرامیک کاری با چسب، در بیشتر مواقع ابتدا سطح موزاییک شده و سپس سرامیک با چسب اجرا میشه.
4- روش خشکه (شاسی کشی) برای نصب سرامیک
به دلیل اینکه روش ملات و دوغاب در نما قابل استفاده نیست از روش اجرای خشک (شاسی کشی) استفاده میشه. سرامیک ها در نمای خشک به وسیله گیره هایی به صورت پنهان یا نمایان به شاسی متصل میشن. این روش ایمن است و در مقابل زلزله و شرایط جوی مقاوم بوده.
سرامیک کاری دیوار مشابه کاشی کاری انجام میشه .
مزایای استفاده از سرامیک
قابلیت شستشو
سرامیکها از قابلیت شستشو برخوردار هستند که این امر باعث می شود از لحاظ بهداشتی مناسب پوشش دیوارها و کف باشند. این جنبه از سرامیک باعث شده که به عنوان پوشش دهنده اصلی بیمارستانها، آزمایشگاهها و به طور کل اماکن عمومی که نیازمند رعایت نظافت هستند مورد استفاده قرار گیرند.
طول عمر و دوام
سرامیکها از طول عمر و دوام بالایی برخوردارهستند و خط و خش را به راحتی نمیپذیرند آنها در برابر ضربات مقاوم تر از سایر پوشش دهندهها برای دیوار و کف هستند.
ضد آتش
سرامیکها ضد آتش هستند و در برابر حرارت تغییر ساختار و رنگ نمی دهند. در نتیجه در محیط هایی که ریسک آتش سوزی آنها زیاد است مورد استفاده قرار می گیرند.
ثبات رنگی
سرامیکها از ثبات رنگی برخوردار هستند و رنگ و طرح آنها در برابر حرارت یا نور خورشید از بین نمی رود.
مقاوم در برابر مواد شیمیایی
سرامیکها از مقاوم ترین پوشش دهندهها در برابر مواد شیمیایی هستند، آنها تغییر ساختاری نمی دهند در نتیجه میتوان در هر محیطی از آنها استفاده نمود.
نکات مهم در سرامیک کاری چیست؟
- میزان پِرت سرامیک (معمولاً 10 درصد) رو در نظر بگیرین.
- ابتدا جایی که میخواین سرامیک کنین رو اندازه گیری کنین.
- در سرامیک کاری کف معمولاً 75 درصد کار مربوط میشه به مقدمات و کفسازی. پس در این مرحله نهایت دقت رو بکنین تا کار با کیفیت بشه.
- ابتدا همه قطعات رو کنار هم بچینین و سپس سراغ قسمت هایی که نیاز به برشکاری دارن برید.
- از شابلون برای برش سرامیک استفاده کنین.
- پیش از ریختن دوغاب به سرامیک ها اجازه بدین که 24 ساعت استراحت کنن.
سرامیک کاری، حرفه ای سخت است که نیاز به آموزش داره. نوع پوشش و کیفیت اجرای کف منزل ما نقش مهمی در زیبایی داره پس باید کار رو به دست متخصص بسپرین.