اینترنت VDSL چیست؟ چطور مودم متناسب با آن تهیه کنیم؟

در ابتدا، ما به توضیح و بررسی اینترنت VDSL میپردازیم. در این تحلیل، مزایا و تفاوتهای آن نسبت به ADSL و فیبر نوری را بررسی میکنیم. همچنین، اهمیت تغییر سرویس اینترنت به نسل جدید را نیز مورد بررسی قرار میدهیم. سپس، مدلهای مختلفی که در بازار ایران قابل تهیه و استفاده هستند را معرفی خواهیم کرد.
اینترنت ADSL، رایجترین سرویس
در حال حاضر، اینترنت ADSL به عنوان یکی از رایجترین سرویسهای اینترنت محسوب میشود. ADSL که مخفف “Asymmetric Digital Subscriber Line” به معنای “خط اشتراک دیجیتال نامتقارن” است، یک نسل جدید از تکنولوژی DSL است که با استفاده از سیمهای مسی عادی در خطوط تلفن، امکان دسترسی به اینترنت را برای کاربران فراهم میکند.
یکی از مزایای استفاده از فناوری ADSL برای اتصال به اینترنت این است که نیازی به تجهیزات ویژهای ندارد و میتوانید از همان سیمکشی تلفن خانگی خود برای استفاده از این سرویس استفاده کنید. به همین دلیل، ADSL به طور عمومی در دسترس بیشتری قرار دارد و هزینه استفاده از آن نیز کمتر است.
با استفاده از اینترنت ADSL، که تا به حال بسیاری از کاربران خانگی در ایران نیز از آن استفاده کردهاند، کاربران میتوانند با سرعت حداکثر ۲۴ مگابیت بر ثانیه هر نوع محتوایی را از اینترنت دانلود کنند. با این حال، سرعت آپلود در این سرویس به طور قابل توجهی محدودتر است. لازم به ذکر است که سرعت نهایی دانلود و آپلود، علاوه بر سرویس اینترنتی که خریداری میشود، به عواملی مانند کیفیت سیم، فاصله تا مرکز مخابراتی، نویز و سایر عوامل مرتبط نیز وابسته است.
اینترنت فیبر نوری
اینترنت فیبر نوری یا Ultra-Fast Broadband (UFB)، به اتصال اینترنتی اشاره دارد که براساس کابلهای فیبر نوری ارائه میشود و قابلیت ارائه سرعت بسیار بالا تا یک گیگابیت بر ثانیه برای دانلود و آپلود را به کاربران میدهد. در حال حاضر، این نوع اینترنت نیز در ایران توسط شرکت مخابرات برای کاربران خانگی عرضه شده است.
در فناوری اینترنت فیبر نوری، از سیگنالهای نوری به جای سیگنالهای الکتریکی استفاده میشود. این سیگنالهای نوری با کیفیت و سرعت بالاتری ارائه میشوند و در مقابل شرایط محیطی مقاومت بیشتری دارند. استفاده از اینترنت فیبر نوری نسبت به سرویسهای مبتنی بر DSL هزینهبرتر است و تاکنون به صورت محدودتری در دسترس کاربران قرار گرفته است.
اینترنت VDSL چیست؟
VDSL یا Very-high-bitrate Digital Subscriber Line، یک فناوری بر پایه DSL است که سرعت بسیار بالاتری نسبت به ADSL ارائه میدهد و شباهتهایی به اینترنت کابلی دارد. این فناوری برای انتقال داده از طریق سیمهای مسی استفاده میشود و قادر است فرکانسهای بیشتری را از ADSL استفاده کند.
در نسل اول سرویسهای VDSL، با استفاده از سیمهای مسی با قابلیت انتقال فرکانس بین ۲۵ کیلوهرتز تا ۱۲ مگاهرتز، سرعت دانلود تا ۵۲ مگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود تا ۱۶ مگابیت بر ثانیه قابل ارائه است. با ارتقاء به نسلهای بعدی VDSL، سرعت آپلودی تا ۶۰ مگابیت بر ثانیه نیز قابل ارائه است. البته، دستیابی به این سرعتهای بالا بستگی به عواملی مانند فاصله تا سوییچهای VDSL ارائهدهنده خدمات اینترنت و شرایط محیطی دارد.
از VDSL به عنوان یک فناوری پیشرفته DSL، برای ارائه سرعت بالا و افزایش عملکرد اتصال اینترنت در مناطقی که فاصله تا مرکز مخابراتی کوتاهتر است، استفاده میشود.
تفاوت اینترنت VDSL ،ADSL و فیبر نوری
تفاوتهای اصلی بین اینترنت VDSL، ADSL و فیبر نوری در موارد زیر قابل توجیه است:
۱. سرعت:
- ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) : ADSL از خطوط تلفن معمولی استفاده میکند و سرعت دانلود و آپلود آن نسبتاً پایینتر است. سرعت دسترسی به اینترنت ADSL معمولاً در محدوده ۱ تا ۲۰ مگابیت بر ثانیه برای دانلود و ۰.۵ تا ۱ مگابیت بر ثانیه برای آپلود قرار میگیرد.
- VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) : VDSL سرعت بالاتری نسبت به ADSL دارد و موارد استفاده آن عموماً در مناطقی است که فاصله تا مرکز مخابرات کوتاهتر است. سرعت دانلود و آپلود VDSL ممکن است تا چند ده مگابیت بر ثانیه برسد.
- فیبر نوری: فیبر نوری از کابلهای نوری برای انتقال داده استفاده میکند و ارائهدهنده سرعت بسیار بالاتری نسبت به DSL است. سرعت دانلود و آپلود در اینترنت فیبر نوری میتواند تا چند صد مگابیت یا حتی گیگابیت بر ثانیه برسد.
۲. نوع خطوط ارتباطی:
- ADSL : ADSL از خطوط تلفن معمولی (مسی) برای انتقال داده استفاده میکند.
- VDSL : VDSL نیز از خطوط تلفن معمولی (مسی) برای انتقال داده استفاده میکند، اما قادر به استفاده از فرکانسهای بیشتری است تا سرعت بالاتری را به کاربران ارائه دهد.
- فیبر نوری: فیبر نوری از کابلهای نوری برای انتقال داده استفاده میکند. این کابلها از نور برای انتقال سیگنال استفاده میکنند و سرعت و پهنای باند بسیار بالاتری نسبت به خطوط مسی دارند.
۳. نرخ بارگیری و آپلود:
- ADSL : ADSL معمولاً نرخ بارگیری و آپلود نامتقارن دارد، به این معنی که سرعت دانلود بیشتر از سرعت آپلود است.
- VDSL : VDSL همچنین نرخ بارگیری و آپلود نامتقارن دارد، اما سرعت آن نسبت به ADSL بیشتر است و تفاوت بین سرعت دانلود و آپلود کمتر است.
- فیبر نوری: فیبر نوری نرخ بارگیری و آپلود متقارن دارد، به اینمعنی که سرعت دانلود و آپلود در آن نزدیک به یکدیگر است و به دلیل عرض باند بالا، هر دو سرعت بسیار بالا هستند.
۴. فاصله از مرکز مخابرات:
- ADSL : ADSL حساسیت زیادی به فاصله از مرکز مخابرات دارد. هرچه فاصله بین خط تلفن و مرکز مخابرات بیشتر باشد، کیفیت و سرعت اتصال کاهش مییابد.
- VDSL : VDSL نیز حساسیتی به فاصله دارد، اما از ADSL کمتر است. به عنوان یکی از مزایای VDSL، میتواند سرعت بالاتری را در فواصل بیشتر از مرکز مخابرات ارائه دهد.
- فیبر نوری: فیبر نوری کمترین حساسیت به فاصله دارد و میتواند سرعت بالا را در فواصل بزرگتر از مرکز مخابرات ارائه دهد.
۵. پایداری و تداخل:
- ADSL و VDSL : ADSL و VDSL حساسیت بیشتری به تداخلات الکترونیکی و نویزهای خارجی دارند که ممکن است کیفیت و سرعت اتصال را تحت تأثیر قرار دهند.
- فیبر نوری: فیبر نوری به دلیل استفاده از نور برای انتقال دادهها، مقاومت بیشتری در مقابل تداخلات الکترونیکی و نویز دارد و اتصال پایدارتری ارائه میدهد.
در نهایت، انتخاب بین VDSL، ADSL و فیبر نوری بستگی به نیازها و محدودیتهای شما دارد. اگر سرعت بالا و پهنای باند بزرگ نیاز دارید و فاصله تا مرکز مخابرات نسبتاً کوتاه است، فیبر نوری بهترین گزینه است. اما اگر فاصله بزرگتری تا مرکز مخابرات دارید و نیاز به سرعت بیشتری دارید، VDSL میتواند گزینه مناسبی باشد. ADSL معمولاً در مواردی که سرعت بالا از اهمیت کمتری برخوردار است، استفاده میشود.
تفاوت های کلیدی بین ADSL، VDSL و فیبر نوری عبارتند از:
ویژگی | ADSL | VDSL | فیبر نوری |
---|---|---|---|
فناوری | نامتقارن | بسیار نامتقارن | متقارن |
سرعت دانلود | تا ۸ مگابیت در ثانیه | تا ۳۰۰ مگابیت در ثانیه | تا ۱ گیگابیت در ثانیه یا بیشتر |
سرعت آپلود | تا ۱ مگابیت در ثانیه | تا ۱۰۰ مگابیت در ثانیه | تا ۱ گیگابیت در ثانیه یا بیشتر |
برد | تا ۱۸ کیلومتر | تا ۴ کیلومتر | تا ۶۰ کیلومتر |
هزینه | مقرون به صرفه | نسبتاً مقرون به صرفه | گران تر |
امنیت | خوب | خوب | عالی |
تأخیر | متوسط | کم | کم |
انواع مودم
در پایین تعدادی از مودم های پرکاربرد و کاربردی که مورد استفاده هستش را خدمت شما معرفی میکنیم .با توجه به امکانات مورد نیازتان می توانید تهیه کنید.
مودم روتر بی سیم VDSL/ADSL ایسوس مدل DSL-N16
ایسوس (ASUS) یکی از برندهای شناخته شده در تولید سختافزار و لوازم جانبی کامپیوتری است. DSL-N16 با ابعاد ۳.۵ × ۱۹۰ × ۲۳۵ میلیمتر، وزن ۲۲۵ گرم و ظاهری جذاب یکی از بهترین گزینههای مجهز به فناوریهای اینترنت VDSL2 و البته ADSL2+ ،ADSL2 ،ADSL است. این مودم از دو روش DSL و Ethernet برای اتصال به اینترنت استفاده میکند؛ یعنی میتوانید از DSL-N16 به عنوان یک مودم روتر وایرلس DSL و یا به شکل یک روتر وایرلس مستقل استفاده کنید.
با رابط کاربری پیشخوان ASUSWRT میتوان برنامههای شبکه را در یک محیط ساده راهاندازی و نظارت نمود. به وسیله این رابط کاربری کنترل شبکه در این مودم به آسانی و بهترین شکل و بالاترین سرعت ممکن صورت میگیرد. این مودم از سرعت پورت ۱۰/۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز پشتیبانی کرده و با اکثر سیستم عاملهای رایج سازگار است.
مودم روتر بیسیم دی-لینک مدل DSL-2877AL
مودم دی لینک (D-Link) مدل DSL-2877AL از جمله معدود مودمهایی است که به صورت ایستاده قرار میگیرند؛ این مودم به سه آنتن خارجی مجهز شده که آنتنهای کناری با فرکانس کاری ۲.۴ گیگاهرتز مرتبط هستند و آنتن وسطی فرکانس ارتباطی ۵.۰ گیگاهرتزی را منتشر میکند. مودم فوق در ابعادی معادل ۲۰x۱۴.۵x۵ سانتی متر طراحی شده که از ارتفاعی نزدیک به ۲۸ سانتی متر برخوردار است.
این روتر علاوه بر فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز، از فرکانس ۵ گیگاهرتز نیز پشتیبانی میکند که سرعت انتقال برای فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز برابر با ۳۰۰ مگابایت بر ثانیه بوده و این مقدار در فرکانس ۵ گیگاهرتز به مقدار قابل توجه ۴۳۳ مگابایت بر ثانیه افزایش مییابد. همچنین مودم مذکور از کلاسهای ارتباطی ADSL ،ADSL2+ ،VDSL و VDSL 2 پشتیبانی کرده و با اکثر سیستم عاملهای رایج روز سازگار است.
مودم روتر بیسیم تیپیلینک مدل Archer VR600_V2
مودم Archer VR600_V2 محصول کمپانی نام آشنای چینی یعنی تیپیلینک (TP-Link) است. مودم TP-LINK Archer VR600 در ابعادی معادل ۲۱۶x۱۶۴x۳۷ میلی متر و در رنگ مشکی طراحی شده است. مودم Archer VR600 از کلاسهای ارتباطی ADSL2 ،ADSL2+ ،VDSL VDSL2 و اینترنت فیبرنوری با کلاسهای FTTN ،FTTB ،FTTP و FTTH پشتیبانی میکند.
این مودم علاوه بر فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز، از فرکانس ۵ گیگاهرتز نیز پشتیبانی میکند که سرعت انتقال برای فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز برابر با ۳۰۰ مگابایت بر ثانیه بوده و این مقدار در فرکانس ۵ گیگاهرتز به ۱۳۰۰ مگابایت بر ثانیه افزایش مییابد. از نقاط ضعف این مودم میتوان به مشترک بودن پورت WAN با LAN اشاره کرد؛ و جز این مودم Archer VR600_V2 گزینهای مناسب و با پشتیبانی بالا برای کاربران ختنگی و اداری است.
مودم روتر بی سیم دیلینک مدل DSL-224
مودم دی لینک (D-Link) مدل DSL-2877AL از جمله مودمهای عمودی است. مودم روتر دیلینک DSL-224 یک مودم با عملکرد دو گانه ADSL/VDSL است که حداکثر پهنای باند ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه را تحت شبکه بیسیم در اختیار کاربر قرار میدهد. مودم روتر DSL-224 دیلینک از چهار پورت RJ-45 بهره میبرد که سه عدد از آنها به صورت اختصاصی برای عملکرد LAN و یکی از آنها برای حالت ترکیبی LAN/WAN به کار میرود.
مودم فوق در رنگ سفید و با ابعاد حدودی ۴۵ × ۱۲۱ × ۱۶۰ میلیمتر د اختیار کاربران قرار میگیرد. این مودم از فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز و سرعت پورت ۱۰/۱۰۰ مگابیت بر ثانیه بهره برده و مطابق با کلاسهای ارتباطی ADSL2 ،ADSL2+ ،VDSL VDSL2 و اینترنت فیبرنوری با کلاسهای FTTN ،FTTB ،FTTP و FTTH است. این مودم با اکثر سیستم عاملهای روز بدون مشکل سازگار خواهد بود.
مودم روتر تیپیلینک مدل TD-W9970
مودم TD-W9970 محصول کمپانی نام آشنای چینی یعنی تیپیلینک (TP-Link) است. مودم TD-W9970 در ابعادی معادل ۳۶ × ۱۳۰ × ۱۹۵ میلیمتر و در دو رنگ سفید و سفید صدفی طراحی شده است. مودم فوق از کلاسهای ارتباطی ADSL2 ،ADSL2+ ،VDSL VDSL2 و اینترنت فیبرنوری با کلاسهای FTTN ،FTTB ،FTTP و FTTH پشتیبانی میکند.
دو آنتن خارجی Omni directional و غیر قابل جدا شدن با قدرت ۵ دسیبل روی این مودم روتر نصب شده و وایفای مودم تیپیلینک ۹۹۷۰ از نوع N۳۰۰ با پشتیبانی از استاندارد IEEE 802.11n-2009 و سرعت ۳۰۰ مگابیت روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز است. این مودم با اکثر سیستم عاملهای روز سازگار بدون و اتصالی آسان و بدون دغدغه را برای شما فراهم مینماید.
این مقاله هارو از دست ندهید: