معرفی نرم افزار ETABS و ایتبس چه کاربردی دارد؟

معرفی نرم افزار ایتبس
نرم افزار ETABS یکی از پرکاربردترین نرم افزار در رشته های مرتبط با سازه، خصوصا عمران، نرم افزار ایتبس (ETABS) می باشد. در این پست به شما می گوییم که ایتبس چیست؟ چه کاربردهایی دارد و چند نمونه کار انجام شده توسط ایتبس را مشاهده خواهید کرد.
نرمافزار ایتبس یک نرمافزار مخصوص جهت تحلیل و طراحی سازههای ساختمانی میباشد. قابلیت این نرمافزار جهت تحلیل و طراحی این نوع سازهها جهت گیری شدهاند. تمام المانهای یک ساختمان برای برنامه شناخته شده هستند. پردازندههای طراحی برنامه بسیار کامل میباشد و تمام المانهای ساختمان را میتوان در این نرمافزار طراحی کرد. در ادامه مطلب همراه پورتال جامع مهندسین ایران باشید.
تحلیل و طراحی سازه ها ساختمانی از قابلیت های این نرم افزار محسوب می شود.
در ویرایش جدید نرم افزارهای ETABS و SAFE گزینه ای در اختیار کاربر قرار داده شده است که می تواند در سرعت تحلیل سازه ها نقش بسزایی داشته باشد. در سازه های با حجم بالا روند سعی و خطا و تحلیل و طراحی مجدد سازه بسیار حائز اهمیت است و زمان سپری شده در هر سیکل این فرآیند قطعا بسیار مهم خواهد بود. برای همین مورد می توانید از این آموزش ( افزایش عملکرد حلگر در نرم افزار ETABS2016 و SAFE2016 ) استفاده کنید.
ویدیوی معرفی محیط نرم افزار ایتبس
کاربرد نرم افزار ETABS چیست؟
نرم افزار ایتبس در بخشهای مختلف مهندسی سازه نظیر تحلیل استاتیک و دینامیک (لرزهای)، تعیین ظرفیت باربری، ترسیم پلانها و نماهای جانبی، تحلیل دیوار برشی و قاب خمشی و به طور کلی، تمام جنبههای مختلف مربوط به مدلسازی، تحلیل و طراحی سازه های فولادی و سازه های بتن آرمه کاربرد دارد. نتایج حاصل از این نرم افزار به عنوان نتایج مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان و مبنای چک لیست طراحی سازه در نظر گرفته میشوند. در مجموع، ETABS، یکی از محبوبترین نرم افزارهای تخصصی مهندسی عمران است که مهندسان را از کار با دیگر نرم افزارهای عمومی بینیاز میکند.
استانداردهای نرم افزار ETABS کدام هستند؟
از معتبرترین استانداردهای قابل استفاده در نرم افزار ETABS میتوان به استاندارد موسسه بتن آمریکا (ACI)، استاندارد انجمن سازه های فولادی آمریکا (AISC)، انجمن مهندسان عمران آمریکا (ASCE)، استاندارد ملی استرالیا (AS)، استاندارد ملی بریتانیا (BS)، استاندارد ملی کانادا (CSA)، استاندارد اتحادیه اروپا (Eurocode) و ایزو (IS) اشاره کرد. علاوه بر این، استاندارهای ملی برخی از کشورهای دیگر نظیر چین، هنگ کنگ و سنگاپور نیز در این نرم افزار وجود دارند. در واقع، یکی از مهمترین ویژگیهای نرم افزار ایتبس که آن را به ابزاری قابل اطمینان و مورد تایید برای طراحی ساختمانها تبدیل میکند، پشتیبانی از تمام استانداردهای معتبر بینالمللی و بسیاری از استانداردهای ملی مرتبط با طراحی و اجرای اسکلتهای فولادی، بتن آرمه، فولاد نورد سرد و آلومینیومی است.
مهمترین قابلیت های تحلیلی برنامه ETABS
- شناخت المان های ساختمان و طبقات
- محاسبه خودکار جرم و مرکز جرم
- انتقال بار های ثقلی از کف ها به تیرها
- تولید و توزیع بارهای جانبی بین تراز طبقات
- مدل سازی المان های پوسته ای و رامپ ها
قابلیت های طراحی برنامه ETABS
- طراحی قاب های فولادی
- طراحی قاب های بتنی
- طراحی دیوارهای برشی
- طراحی تیرهای مرکب
نرم افزار ETABS در طراحی قاب های فولادی و بتنی تمام ضوابط لرزه ای طراحی ساختمان ها را در نظر می گیرد و می توان قاب های بتنی را بر اساس ضوابط شکل پذیری عادی و متوسط و ویژه طراحی کرد.
ETABS خصوصیات منحصر به فرد مدل ریاضی ساختمان را در نظر می گیرد. به طوری که مدل ساخته شده در آن همانند ساختمان واقعی خواهد بود. مانند شباهت کف و طبقه در مدل و ساختمان.
برنامه ETABS
در این نرم افزار گزینه هایی وجود دارد که عملیات ساخت مدل, تحلیل و طراحی ساختمان را راحت تر و سریع تر می کند. با وجود سادگی استفاده از برنامه ETABS, داشتن قابلیت های تحلیل و طراحی وسیع از مزایای این برنامه محسوب می شود.
گفتنی است نرم افزار مذکور داده های مدل را که بر اساس مفهوم عناصر تهیه شده است برای ساخت مدل مبتنی بر المان ها استفاده می کند (مدل تحلیلی). تمام عملیات فوق به صورت داخلی در برنامه انجام گرفته و کاربر قادر به مشاهده این تبدیل نخواهد بود.
قابلیت این نرم افزار جهت تحلیل و طراحی این نوع سازه ها جهت گیری شده است. تمام المان های یک ساختمان برای برنامه شناخته شده هستند. پردازنده های طراحی برنامه بسیار کامل می باشد و تمام المان های ساختمان را می توان در این نرم افزار طراحی کرد.
نرم افزار ایتبس از چه فرمتهایی پشتیبانی میکند؟
نرم افزار ETABS از فرمتهای رایج نرم افزارهای مدلسازی و طراحی نظیر اتوکد، رویت و تکلا استراکچرز پشتیبانی میکند. علاوه بر این، فایلهای IFC به عنوان یکی از فرمتهای رایج مدلسازی اطلاعات ساختمان در ایتبس قابل استفاده هستند. همین ویژگی، انعطافپذیری و کاربردهای این نرم افزار را گسترش داده است.
سیستم مورد نیاز برای نصب نرم افزار ETABS چیست؟
نرم افزار ایتبس نیز مانند تمام نرم افزارهای تخصصی مدلسازی و تحلیل، نیازمند مشخصات سخت افزاری مناسب برای نصب و اجرا است. در ادامه، سیستم پیشنهادی و حداقل سیستم مورد نیاز برای نسخه ۲۰۱۹ نرم افزار ETABS را معرفی میکنیم:
- سیستم عامل: ویندوز ۸.۱ و ویندوز ۱۰
- پردازنده مرکزی (CPU): پردازنده Intel مدل Pentium ۴ یا پردازنده AMD مدل Athlon ۶۴
- پردازنده مرکزی پیشنهادی: Intel مدل i۵ یا i۷ و AMD مدل Athlon ۶۴
- رم (RAM): ۸ گیگابایت
- رم پیشنهادی: به دلیل تاثیر ابعاد مدل بر روی سرعت حل مسائل، مقدار رم بیشتر برای پروژههای بزرگ پیشنهاد میشود.
- پردازنده گرافیکی (GPU): پشتیبانی از رزولوشن ۱۰۲۴ در ۷۶۸ و رنگهای ۱۶ بیتی
- پردازنده گرافیکی پیشنهادی: اختصاص ۵۱۲ مگابایت رم و پشتیبانی کارت گرافیک از DirectX ۱۱
- حافظه خالی (Disk Space): ۶ گیگابایت در دسترس
- حافظه پیشنهادی: تحلیل مدل و گرفتن خروجی از آن به فضای بیشتری نیاز دارد. در صورت کار بر روی پروژههای بزرگ، ۵۰۰ گیگابایت حافظه خالی میتواند مناسب باشد.
پشتیبانی گسترده از نرم افزارها و زبانهای برنامهنویسی
نرم افزار ETABS از تمام فرمتهای استاندارد در حوزه طراحی سازه پشتیبانی میکند. نرم افزارها، فرمتها و زبانهای برنامه نویسی شناخته شده قابل استفاده به همراه ایتبس عبارت هستند از:
- نرم افزارها
- فرمتها
- DXF
- DWG
- CIS/۲
- IFC
- IGES
- SDNF
- زبانهای برنامهنویسی
- C
- ++C
- #C
- ویژوال بیسیک
- پایتون
- متلب
- VB.NET
- ویژوال فرترن
بهترین نسخه نرم افزار ایتبس برای یادگیری کدام است؟
همیشه نسخههای جدیدتر دارای ابزارها و قابلیتهای بیشتری هستند. به همین دلیل، در هنگام انتخاب نسخه مناسب به خاطر داشته باشید که آخرین نسخهها میتوانند گزینه بسیار مناسبی برای شروع یادگیری نرم افزار باشند. علاوه بر این، نسخههای جدید از استانداردهای ملی و بینالمللی بیشتری پشتیبانی میکنند. از اینرو، مشکلی در زمینه طراحی بر اساس استانداردهای جدید و بازنگری شده وجود نخواهد داشت. البته آخرین نسخه از نرم افزارها معمولا دارای اشکلات یا اصطلاحا باگهایی هستند که میتوانند روند مدلسازی، تحلیل و طراحی را با مشکل مواجه کنند. به علاوه، عدم گسترش کافی این نسخه بین کاربران حرفهای، پیدا کردن منابع آموزشی مبتنی بر آنها را دشوار میکند. از اینرو، برای یادگیری فقط میتوان بر روی راهنمای نرم افزار تکیه کرد. در نتیجه، نسخههای نزدیک به آخرین نسخه (نسخههای پایدار)، بهترین گزینه برای یادگیری، انجام پروژههای دانشجویی و پروژههای کارگاهی هستند.
در گذشته نسخه ۲۰۰۹ نرم افزار ETABS از محبوبیت زیادی بین دانشجویان و مهندسان برخوردار بود. با تغییر استانداردهای ملی و عدم پشتیبانی ETABS 9 از این استانداردها، کاربران به مرور به نسخههای ۲۰۱۶ و بالاتر روی آوردند. این نسخهها علاوه بر قابلیتهای بیشتر و بهتر، از استانداردهای مورد نیاز برای چک لیست طراحی ساختمان پشتیبانی میکنند. آخرین نکته در زمینه انتخاب بهترین نسخه نرم افزار ETABS، توان پردازشی و گرافیکی کامپیوتر شما است. نسخههای قدیمیتر با سیستمهای قدیمی سازگاری بیشتری دارند.
سوالات متداول نرم افزار ETABS