مهندسی عمران

گچ پلیمری پاششی چیست ؟ و تفاوت آن با دیگر گچ ها

گچ

گچ ساختمانى از پختن و آسياب کردن سنگ گچ به دست مى‌آيد. سنگ گچ کانى کلسيم دارى (کلسيم سولفات آب دار) است که در طبيعت، به وفور و تقريباً در تمام نقاط ايران يافت مى‌شود.

سنگ گچ از سنگ‌هاى رسوبى با درجه‌ى سختى ٢ است که به دليل ميل ترکيبى شديد به طور خالص يافت نمى‌شود و بيشتر به صورت مخلوط با آهک و خاک رس يا ترکيب با کربن يا اکسيدهاى آهن يافت مى‌شود. سنگ گچ‌هاى خالص سفيد رنگ‌اند.

گچ ساختمانى
گچ ساختمانى

مصارف گچ

مصارف گچ زياد است و از گچ ريزى براى پياده کردن نقشه ساختمان تا ساختن انواع ملات‌هاى گچى و سفيدکارى، سنگ کارى، مجسمه سازى، گچ برى، اجراى ابزارهاى گچى و صنعت سيمان سازى‌ استفاده می‌کنند.‌

ملات گچ و خاک را در اندود آستر روى ديوار و زير سقف و ساختن طاق ضربى و ملات گچ خالص را در سفيد کارى و گچ برى مصرف مى‌کنند.

ملات گچ و خاک
ملات گچ و خاک

ويژگى‌هاى گچ

رنگ گچ ساختمانى سفيد است و سطح پوشيده شده‌ى با آن را مى‌توان با رنگ لعابى يا پلاستيکى يا روغنى رنگ کرد. در دوره‌ى صفويه به ملات گچ رنگ اضافه مى‌کردند و اندود رنگى پساز خش کشدن رنگش باقى مى‌ماند.

گچ گرما و صدا را پخش نمى‌کند و در برابر آتش سوزى مقاوم است. ملات گچ يخ نمى‌زند و مى‌توان تا سرماى زير ده درجه سانتى گراد در کار بنايى از آن استفاده کرد.

با اضافه کردن افزودنى‌ها مانند نمک طعام، گرد آهک و سريش مى‌توان زمانِ گيرايش گچ را سريع‌تر نمود يا آن را به تأخير انداخت.

ملات گچ ساختمانى هنگام گرفتن يک درصد حجمش زياد مى‌شود و همه سوراخ‌هاى ريزپوسته رو مالى پر مى‌شود. از اين رو مى‌توان سطح‌هاى بزرگ را بدون اين که ترک بخورد اندود کرد.

✔ حتما بخوانید:  وال پست (Wall post)

سطح بيرونى گچ چون پوک نيست و سوراخ ندارد قارچ نمى‌زند و حشره در آن لانه نمى‌کند. گچ در برابر نفوذ رطوبت ضعيف است و اگر اين پوسته آب بمکد و آب به آستر برسد گچ طبله مى‌کند و بايد آن را کند و دوباره تجديد نمود.

ملات گچ با فلزات سولفات درست مى‌کند. از اين رو در پوشش‌هاى طاق ضربى براى پيش گيرى بايد تير آهن را به خوبى با ضد زنگ رنگ کرد.

گچ پلیمری پاششی چیست؟

گچ پلیمری پاششی

کاربرد گچ ساختمانی جهت سفیدکاری و یا گچ خاک به طریق دستی بدلیل گران بودن ساعت کاری و کافی نبودن سرعت گچ کاری بخصوص در پروژه‌های بزرگ در کشورهای مختلف موجب شده است که هر روز استفاده از گچ پاششی گسترده‌تر شود. لذا به این منظور ماشین گچ پاش ساخته شده گچ به وسیله آن گچ بر روی دیوار پاشیده می شود.

پایه اصلی گچ پاششی گچ خالص چند فازی یا گچ بتا است که با افزودنی‌های خاصی گچ کندگیرتر (گچ دیرگیر) می‌شود.

انواع گچ پاششی

  • معمولی
  • عایقکاری
  • لایه نازک
  • عایقکاری روی پشم سنگ

5 مزایایی خوب گچ پلیمیری پاششی

  1. این گچ پس از پاشش توسط دستگاه همانند بتن سخت می شود.
  2. در مقابل رطوبت مقاوم بوده وهمچنین تا حد قابل ملاحظه ای در مقابل حرارت مقاومت نشان می دهد.
  3. بااستفاده از این گچ،مرحله گچ و خاک در ساختمان حذف می شود.
  4. این گچ،سقف ساختمان را مستقیما برروی خود سازه یا سقف کاذب مانند رابیتس با سرعت بالا پوشش می دهد.
  5. به علت اینکه این گچ از مواد افزودنی ویژه ای برخوردار است،تا ضخامت cm10 برروی متریال مختلف از جمله آجر وبتون قابل اجرا می باشد.
  6. این گچ ستون های بتونی و فلزی را مستقیما پوشش می دهد.

گچ پلیمری پاششی

تفاوت گچ پلیمری پاشش با دیگر گچ ها

  1. گچ معمولی ضخامتی معدل ۵/۱ تا۲ سانتیمتر دارد و اگر بیشتر شود ترک می خورد ولی گچ پلیمری پا شش تا ضخامت ۱۰ سانتیمتر قابل اجرا می باشد و ترک نمی خورد.
  2. سرعت اجرای گچ پلیمری نسبت به گچ عادی حدود ۵ برابر می باشد و این مورد بهترین فاکتور در صنعتی سازی ساختمان می باشد.
  3. مقاومت فشاری گچ پلیمری در مقایسه با گچ عاذی به ترتیب ۱۵۶ و۷۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع می باشد.
  4. یکی از معایب گچ عدم استفاده در مناطق مرطوب و مشکلات موجود در این بخش می باشد اما گچ پلیمری پاشش هیچ محدودیتی در این زمینه ندارد و سازگاری مناسبی با گونه های مختلف آب وهوا دارد.
✔ حتما بخوانید:  اولین ساختمان بتنی تقویت شده با فیبر کربن در جهان

 روش انجام گچ کاری با استفاده از گچ پلیمری پاششی

ماشین گچ پاش بصورتی طراحی شده که گچ را با نسبت خاصی با آب مخلوط کرده سپس دستگاه گچ پاش با پمپی که در آن خمیر گچ را توسط لوله مخصوص به سر نازل گچ پاش هدایت کرده و در سر نازل لوله دیگری که به پمپ هوای فشرده متصل است، مخلوط هوای فشرده و خمیر گچ را بدیدن وسیله یک یا دو لایه به ضخامت ۲ ال ۱۲۰ میلیمتر به دیوار می‌پاشد.

‌سپس لایه گچ را توسط شمشه‌های دستی صاف کرده و همچنین تراز می‌نمایند. روش گچ کاری با گچ پاششی بیشتر برای فضاهای بزرگ مقرون به صرفه است.

زمان گیرش گچ پاششی برای کارهای برزگ و سطوح بیشتر در نظر گرفته شده و با افزودنی نگهدارنده آب (کلویید هیدروفیل) از خارج شدن سریع آب محتوی در گچ جلوگیری بعمل آمده تا خمیر گچ خاصیت قابل کار بودن را دارا باشد.

 

این مقاله هارو از دست ندهید:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

دانلود فایل

لطفا برای دریافت لینک دانلود اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.